Strona 1 z 8 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 75

Temat: Czy Giulietta trzeszczy, stuka, puka? - ogólne wrażenia z codziennej eksloatacji

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Rybnik / Śląskie
    Auto
    Fiat Bravo II 2,0 Mjet 205 KM (chip)

Domyślnie Czy Giulietta trzeszczy, stuka, puka? - ogólne wrażenia z codziennej eksloatacji

w nawiązaniu do tytułu wątku...
    chodzi mi po głowie Gulietta 1,4 170KM lub Gulietta 2,0 175 TCT...pod warunkiem, że jednak nie zdecyduje się na inną markę (mazda 6)
    sam od prawie 6 lat eksploatuję Fiata Bravo, wcześniej Grande Punto...
    w Bravo było zawsze stosunkowo ok, ale co jakiś czas gdzieś trzeba było eliminować źrodło trzasków, trzeszczeń itp.
    ponieważ Giulietty, na które spoglądam kosztują od około 30-50 tys więcej niż dałem za najbardziej wypasionego Bravo Sporta, to chciałbym wiedzieć czy w tej dziedzinie dokonał się jakiś postęp...
    dlatego chciałem Was zapytać:
    1. Jakie macie wrażenia wyniesione w trakcie eksploatacji waszych Guliet w kwestii ogólnym wrażeń z codziennej jazdy hmmm...bez radia ;-) ... chodzi o szumy, piski, trzaski, trzeszczenia itp....
    Oczywiście pytanie dotyczy dźwięków wynikających ze spasowania plastików wewnątrz jak i dźwięków słyszanych z zewnątrz...
    2. Czy jeśli w/w zjawiska wystąpiły to byliście w stanie usunąć je samodzielnie, czy trzeba było posiłkować się serwisem... jak wyglądało usunięcie problemu... środek smarny czy wymiana elementu czy poprawienie mocowania... itp.
    3. W kontekście powyższego czy polecacie mi to auta czy jednak spoglądać na coś innego?

z góry dzięki za wszelkie uwagi.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Jabolek
    Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto
    AR Giulietta (SAVALI) 2.0 TCT 215KM 405 Nm

Domyślnie

Julka z 2010 pierwsze sztuki - praktycznie od nowosci trzeszczaly mi drzwi, szczegolnie podlokietniki (plastikowe elementy przy dotyku nawet) usterka wyeliminowana w serwisie na gwarancji) w MY2014 tego nie mam i widac ze poprawili troszke jakosc wykonania. Przejechane nowa 15k i jeszcze nic
    Wedlug mnie duzy + za poprawe spasowanie elementow w porownaniu z pierwsza poczatkowa edycja.

Gdybym mial ten sam wybor co ty to dlugo juz bym sie nie zastanawial: 2.0 Jtdm2 175KM w TCT! - ale to tylko moja sugestia
    2010 Giulietta 1.4 TB progression + dodatki + SAVALI tuning 144KM / 257Nm

2014 Giulietta 2.0 JTDM 175KM TCT Exlusive + (sportiva QV, premium, pakiet wlokna weglowego, dodatkowe spoilery)

Mieszka w
    Rybnik / Śląskie
    Auto

Domyślnie

odnośnie sugestii
    to wiem, alfa mnie kusi...ale im więcej mialbym na nią wydać tym większy wybór aut na rynku w tej cenie... wydając taką kasę muszę mieć 100% pewności, że nie można jej wydać lepiej ;-)
    Szkoda kolego, że nie mieszkasz gdzieś w Polsce, bo chętnie bym zobaczył te Twoje cudo :-)

odnośnie trzeszczenia to jak jeździłem niedawno 1,4 TCT z czerwoną skórą (FL z przebiegiem 4 tys km)...to w okolicy kierownicy non-stop był dźwięk jakby naprężającej się skóry... stąd moje przemyślenia i pytania... autem jeździłem dobę ale myślę, że reszta była raczej ok...
    Ostatnio edytowane przez jaceku ; 29-09-2014 o 07:32

Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto

Domyślnie

chyba wiem co masz na mysli...w pierwszym egzemplarzu trwa to do teraz bo nic nie znalezli kolo kierownicy...a ja ma na to sposob to jest czesc od klaksonu czyli jak ten dzwiek napinajacej skory jest wystarczy docisnac lekko klakson od gory pionowo w dol i przestaje czasami pojawia sie na dziurach albo po uzyciu klaksonu.
    W nowej jeszcze nic

2014 Giulietta 2.0 JTDM 175KM TCT Exlusive + (sportiva QV, premium, pakiet wlokna weglowego, dodatkowe spoilery)

Mieszka w
    Rybnik / Śląskie
    Auto

Domyślnie

a wiesz, że mi się też wydawało, że to chyba musi być klakson...i ruszałem nim na wszystkie boki...ale to nie pomogło...
    niemniej takich pierdół w aucie za taką kasę nie powinno być...ew. sprawy incydentalne, a tu widać że problem nie tylko u mnie...
    Ostatnio edytowane przez jaceku ; 29-09-2014 o 07:54

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Mam MY2014 z 2013 - jest nieźle, ale (jako bardzo upierdliwa jednostka) znalazłem co najmniej kilka drobiazgów. Ewidentnie bez Bose głośniki przednie powodują drgania kratek głośnikowych (nie tylko u mnie). U mnie akurat boczek drzwi (rączka) nie trzeszczy, ale u kolegów z czerwonymi Julciami - był ten problem. Na nierównościach (ale nie ukrywajmy, wtedy najlepiej się wsłuchiwać) dobiega coś z kolumny kierowniczej (ale raczej nie skóra, tylko pykanie) oraz z "lewego przodu" - jeszcze nie wiem czy to bardziej drzwi czy deska. Ale 2 różne dźwięki. Nic co mogę wymacać, musi być gdzieś głębiej.

W bonusie tylne koła są specyficznie wygłuszone - przy bardziej szorstkim asfalcie wyraźnie słychać toczenie się z tylnej części samochodu.

Jak jesteś z Warszawy i masz dobry słuch to zapraszam.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Imć
    Mieszka w
    WJ
    Auto
    Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Jabolek Zobacz post
    chyba wiem co masz na mysli...w pierwszym egzemplarzu trwa to do teraz bo nic nie znalezli kolo kierownicy...a ja ma na to sposob to jest czesc od klaksonu czyli jak ten dzwiek napinajacej skory jest wystarczy docisnac lekko klakson od gory pionowo w dol i przestaje czasami pojawia sie na dziurach albo po uzyciu klaksonu.
    U mnie to samo. Po zdjeciu i uzyciu silikonu przeszlo na tydzien m/w. Bede musial wrocic do tematu. Serwis jest tego swiadom. Tyle, ze nie mam kiedy podjechac Julka. Zreszta ostatnio jakby mniej slysze, moze samo przeszlo?

Gdyby nie to, to wzorcowy samochod.
    Cichszy niz niemiecka prezycja za nieco wieksza kase, gdzie serwis co chwila cos smaruje, reguluje (drzwi kierowcy) a po 3 miechach znowu wylazi.

Mieszka w
    Zandvoort, Oleśnica
    Auto

Domyślnie

z doswiadczenia powiem ze niektore dzwieki same przychodza czasami i odchodza bez pomocy serwisu...wiec ja z pierwsza Julka juz wogole nie jezdze z takimi duperelami bo przy okazji cos innego rozwala
    jak ktos pisal to glosniki wlasnie bez bosa "pierdza" tez to mam i teraz bardzo malo kiedy sie ponownie pojawia bo kilka razy w serwisie robili. W dieslu z bosem jak narazie nic z niczym sie nie dzieje...ufff

Julka nie jest stworzona do jazdy off road...tylko rowny i gladki asfalt i problemow nie ma

Kiedys przysluchiwalem sie wszystkiemu i dostalem w pewnym momencie do glowy haha wiec radze wyluzowac, wlaczyc radio i nie przejmowac sie duperelami bo tak naprawde nie ma aut idealnych...ja w kazdym ktorym jezdzilem cos znalazlem tylko oczywiscie w pierwszym momencie sie nie slyszy i mysli sie ze te auto jest bez problemowe ale wszystko wychodzi po czasie gdy juz sie zaprzyjaznimy z autkiem z dowolnej marki
    Ostatnio edytowane przez Jabolek ; 29-09-2014 o 15:01

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Imć
    Mieszka w
    WJ
    Auto
    Giulietta MA TCT, Giulia 2.0T Veloce, Spider 916 1.8 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Jabolek Zobacz post
    wiec radze wyluzowac, wlaczyc radio i nie przejmowac sie duperelami bo tak naprawde nie ma aut idealnych...ja w kazdym ktorym jezdzilem cos znalazlem tylko oczywiscie w pierwszym momencie sie nie slyszy i mysli sie ze te auto jest bez problemowe ale wszystko wychodzi po czasie gdy juz sie zaprzyjaznimy z autkiem z dowolnej marki
    Amen

Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    Giulietta 1.4 TB MA Distinctive

Domyślnie

U mnie w przedliftowej Julce z 2013 przy przebiegu 22 tys. jedyne co hałasuje to czasem nakładka pedału sprzęgła przy naciskaniu W BMW serii 1 po pól roku już mi bok drzwi zaczął trzeszczeć i ozdobna listwa nad schowkiem pasażera podczas jazdy więc nie ma reguły zależy od konkretnego egzemplarza Osobiście uważam, że Julka złożona jest dobrze, świetnie jeździ i wygląda. W każdym aucie coś prędzej czy później zacznie trzeszczeć lub hałasować, wszystko się zużywa i auta nie są wyjątkami.