Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Q2

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia

Domyślnie Q2

ma ktoś wiedze czy nasze alfy posiadają system q2 ?? jeśli tak to czemu nie ma oznaczeń jak np q4 lub jak np: q2 w 147 lub gt ??

Użytkownik Pirat drogowy Avatar m!ke
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR159 2.4 Q4

Domyślnie

Bo wygląda na to, że nie ma q2 w 159. Była o tym kiedyś mowa w wątku o ESP. Teraz to elektroniczny pastuch. Na szczęście w 159 można wyłączyć pastuchy i nacieszyć się Q4. najbardziej czuć to na wyjściach z zakrętu.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia

Domyślnie

nie masz racji :-)

Elektroniczny mechanizm różnicowy Q2
    Elektroniczny system Q2 poprawia przekazywanie momentu obrotowego do kół i zapewnia doskonałe zachowanie samochodu na zakrętach, czyniąc go bezpiecznym i bardziej przyjemnym podczas sportowej jazdy lub w warunkach kiepskiej przyczepności. Współpracujący z układem hamulcowym oraz systemem stabilizacji toru jazdy VDC, elektroniczny mechanizm różnicowy Q2 działa w sposób zbliżony do dyferencjału o samoczynnie ograniczanym tarciu wewnętrznym. Tak więc w sytuacji przyspieszania na zakręcie, zaczynają działać hamulce kół toczących się po łuku wewnętrznym, powodując zwiększenie trakcji kół zewnętrznych (czyli bardziej obciążonych). Efektem jest dynamiczny rozkład momentu obrotowego pomiędzy kołami napędzanymi, odpowiednio do warunków jazdy i stanu nawierzchni. To właśnie kombinacja elektronicznego mechanizmu różnicowego Q2 i czterowahaczowego zawieszenia kół przednich decyduje o sportowej charakterystyce jezdnej Alfy 159 SW.

ze strony producenta

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

For model year 2008 the mechanics and interiors of the 159 were further developed. The 3.2 litre V6 model is offered in front wheel drive configuration, achieving a top speed of 250 kilometres per hour (160 mph). All model variants are equipped with Alfa's electronic "Q2" limited slip differential. As a result of newly introduced aluminium components, a 45 kilograms (99 lb) weight reduction has been achieved. Recent model versions were introduced in Geneva Motor Show in 2008.[6]

Z tego wynika, ze dopiero od 2008 roku...
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

Podepnę się pod temat
    Szczerze to chyba jednak wolałbym mechaniczny mechanizm różnicowy q2 niż elektroniczny. O ile tego drugiego ciężko byłoby przyswoić ( może się mylę ) to ten pierwszy można nabyć za około 3 tys zł w każdym aso. Wiadomo nie jest to dedykowane do modelu 159 tylko do 147/GT i bodajże do 156 ale z tego co wiem silniki w 147 1.9 150 a te w 159 1.9 150 miały te same skrzynie w środku. Nie wiem ile w tym jest prawdy racji itp ale teoretycznie mechanizm mechaniczny dałoby się zaadoptować do 159. Można iść też dalej i za około 5 tys zł kupić konkretną szpere grupy "N"

To kto chętny wypróbuje ?
    Była 145 JTD ES 00r.
    Była 159 JTDm 16V 06r. boX
    Jest Czarna zaraza 159 ViR-r

Użytkownik Romeo Avatar wojtekf
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Jak szaleć, to szaleć. Za niewiele więcej masz produkt Autodelty
    http://www.autodeltashop.com/product...roducts_id=593

Użytkownik Maniak resoraków Avatar loco145
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Czarna 159 16Virs 07r

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekf Zobacz post
    Jak szaleć, to szaleć. Za niewiele więcej masz produkt Autodelty
    http://www.autodeltashop.com/product...roducts_id=593
    No i proszę też byłoby naprawdę fajnie
    Była 145 JTD ES 00r.
    Była 159 JTDm 16V 06r. boX
    Jest Czarna zaraza 159 ViR-r

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał loco145 Zobacz post
    No i proszę też byłoby naprawdę fajnie
    Zobaczymy jak będą wyglądać finanse na wiosnę. Jeśli nie będzie innych wydatków w międzyczasie, to się chyba skuszę...

Użytkownik Fachowiec Avatar AirAjti
    Mieszka w
    Lubin
    Auto
    Była 159 Berlina 2.4JTDm '06... aktualnie Tipo 1.4T-Jet z fabrycznym nadtlenkiem gazu

Domyślnie

Skusisz się i... wydasz kasę Nie sądzę, żeby przy normalnej jeździe ktoś odczuł różnicę... no chyba, że się ścigasz Alfą po mieście

Też bym wolał mieć, ale jak nie ma to nie będę wydawał kasy dla kilku dziesiątych na okrążeniu...
    Powyższy post został napisany przeze mnie i każde słowo dokładnie przemyślałem- jeśli czujesz się obrażony to znaczy, że albo nie rozumiesz co napisałem, albo osiągnąłem swój cel

"We have to love Alfa, it's the law!" - Richard "Hamster" Hammond

Mieszka w
    Kraków
    Auto
    159 2.2 JTS (była)

Domyślnie

Cytat Napisał AirAjti Zobacz post
    Skusisz się i... wydasz kasę Nie sądzę, żeby przy normalnej jeździe ktoś odczuł różnicę... no chyba, że się ścigasz Alfą po mieście

Też bym wolał mieć, ale jak nie ma to nie będę wydawał kasy dla kilku dziesiątych na okrążeniu...
    Wolę wydać na dyfer, a nie na 19-calowe felgi

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia