Pokaż wyniki od 1 do 1 z 1

Temat: Czyszczenie antenki immobilaizera - IMMO CODE

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    QJawyY
    Auto
    Giulietta 2.0 ~200KM 440Nm 2010r

Domyślnie Czyszczenie antenki immobilaizera - IMMO CODE

Operacja czyszczenia styków
    Zrobiłem kilka fotek co i jak , chociaż samego gniazda anteny nie da rady dojrzeć , tylko wymacać
    Tak więc po odpięciu klem od akumulatora,

zaczynamy od odkręcenia 2 śrubek (krzyżaczek) osłony przed kolanami. Jedna śrubka po lewej, 2ga po prawej od kierownicy. Osłona się otwiera- wyjmujemy bez kłopotów z zawiasów i widzimy już panel bezpieczników. Szukana przez nas kostka znajduję się na wysokości tej czerwonej elipsy, ale niestety od tyłu tego panelu.

Odkręcamy jeszcze 2 nakrętki trzymające kawałek dywanika( klucz 10) i trzecią plastikową ( czerwone strzałki). Ułatwi to nam włożenie ręki do poszukiwanej kostki...

Jak już rozbieramy to zdejmujemy dolną osłonę spod kierownicy( 3 śrubki zaznaczyłem na czerwono) . Troszeczkę trzymają zatrzaski ( zielone strzałki) pomiędzy osłoną dolną i górną, ale delikatnie pod wadzić i wyjdzie.

Zdejmujemy pierścień naciskając/odginając 2 zapadki( zielone strzałki) . Nie udało mi się wyjąć tej kosteczki( czerwona strzała) , która 'zasila' ten pierścień więc delikatnie, dosłownie po 1mm wsuwałem i wysuwałem ten przewodzik żeby troszkę wytrzeć styki w środku. Czyścimy pierścień i ewentualnie psikamy kontaktem w stacyjkę i dmuchamy powietrzem (np.kompresor).

Okolice stacyjki już mamy z głowy. Niestety czas zanurkować, tak żeby ręką można było wyczuć 2 kostki jakby na samej górze tyłu panelu bezpieczników.

Ja odpiąłem najpierw tą większą kostkę od strony lewarka , a później tą mniejszą( IMMO) od strony drzwi. Psikamy, dmuchamy, zakładamy wszystko w odwrotnej kolejności, podpinamy aku i jazda !!! . Jeżeli nie macie kontakt spray'u to jakiś drucik, np spinacz i delikatnie rysujemy styki we wtyczce. Styki w gnieździe delikatnie papierkiem przetarłem ( da rade). Składamy osłony i po robocie. Tak na prawdę wystarczy zdemontować tylko ten kawałek dywanika i rękę już można włożyć oraz dolną osłonę kierownicy żeby wyczyścić pierścień anteny.

Wrzuciłem jeszcze krótki filmik, na którym widać wyjętą pierwszą kostkę ( puste już gniazdo) i zaraz obok kostkę immo. Widać tam klamerkę na kostce, którą trzeba najpierw odbezpieczyć . Przepraszam za jakość filmu.

http://video.anyfiles.pl/gdzie+jest+...ja/video/37571

Mam nadzieję, że komuś się to przyda.

Jeżeli problem nie ustąpi to należy udać się z BODY COMPem do elektronika na poprawę zimnych lutów i ewentualnego sprawdzenia zasilania pomiędzy sterownikiem silnika a BODY COMPuterkiem

Tutaj podaje link do manuala jak wyjąc BC:

http://www.forum.alfaholicy.org/147/...anie_body.html

pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez gramian ; 23-10-2014 o 12:56 Powód: dysleksja ;)