Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Odgłos turbo w 2,4 JTD

bastan
    Gość

Domyślnie Odgłos turbo w 2,4 JTD

Jako, że to pierwszy mój diesel i nigdy nie miałem z nimi styczności to rodzą się różnego
    rodzaju pytania
    Powiedzcie mi koledzy czy po zgaszeniu silnika w środku słychać zwalniającą turbinkę?
    U mnie jest taki cichy pomruk. Ale trzeba się wsłuchać... Ale czy ma go być wogóle słychać po zgaszeniu auta??

Mam pewną "przycinkę" pomiędzy 2000 a 3000 tys. i zaczynam szukać
    Pozatym czasami słychać pewien pomruk ale nie wiem czy to turbo. Takie delikatne "łuuuuuuuu", ale niekoniecznie w zakresie pracy turbo... Nawet bez obciążenia chamując silnikiem czasem to słychać...
    Co o tym sądzicie???

No i jak z tym dźwiękiem turbiny po zgaszeniu motoru u Was???

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

Ja tam po zgaszeniu silnika nie słyszę zadnego dzwieku turbiny

Alfa i jej ochroniarz

bastan
    Gość

Domyślnie

Wiesz... To nie jest tak, że to słychać jak nie wiem co.. Jest to bardzo cichutki pomruk, tak ledwo słyszalny... Trzeba się mocno przysłuchać...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

bastan podnieś maskę jak będziesz chciał zgasić już samochód. Prawdopodobnie nie jest to turbina, tylko jeden z elementów przymocowany do ścianki pomiędzy silnikiem a kabiną samochodu. Mam to samo (bardzo trzeba się wsłuchać ) - to jest jakaś część elektryczna?!

jeżeli chodzi o to "łuuuuuuu" to opisz dokładniej bo to jest jak wróżenie z fusów
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

Stanley
    Gość

Domyślnie

To może byc to co u mnie czyli wyrównywanie poziomu ciśnienia w klimie , kompletnie nie wiem jak to działa i wydaje taki dzwiek ale mondrzejsi koledzy to stwierdzili , a ja mam właśnie taki efekt po każdym zgaszeniu silnika , tylko u mnie on jest bardzo dobrze słyszalny i mi ten dzwięk przypomina kołujący samolot na lotnisku.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Cytat Napisał Stanley Zobacz post
    To może byc to co u mnie czyli wyrównywanie poziomu ciśnienia w klimie , kompletnie nie wiem jak to działa i wydaje taki dzwiek ale mondrzejsi koledzy to stwierdzili , a ja mam właśnie taki efekt po każdym zgaszeniu silnika , tylko u mnie on jest bardzo dobrze słyszalny i mi ten dzwięk przypomina kołujący samolot na lotnisku.
    Tak, zgadza się, jednak jest to bardziej taki dźwięk "syczący", który słyszalny jest również przy włączonym silniku. A koledze chyba chodzi o dźwięk typu "żżżżżżżż" nie wiem jak to napisać
    Zresztą, najlepiej będzie jak wyłączy klimę i po minucie zgasi silnik. Jak ten odgłos zniknie, to chodziło mu o wspomnianą przez Ciebie klimę
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

bastan
    Gość

Cool

U mnie ten dźwięk po zgaszeniu silnika przypomina właśnie "wyhamowywujący element obrotowy" (tylko mi turbo przychodzi do głowy)...
    Dzwięk trwa kilka sekund i powolutku zanika...

Olej w aucie sprawdzałem, jest ok..

Przyjrzę się temu bliżej w przyszłym tygodniu. Jako, że auto to nowy nabytek to na przyszły tydzień planuję rozebrać wszystkie plastiki. Będzie ogólne czyszczenie (EGR, kolektor). Sprawdzę wszystkie rury na szczelność itd. Trochę na silniku jest oleju więc skądś się wydostaje. Muszę to wszystko sprawdzić.
    Co do turbo to nie wiem jak je "organoleptycznie" sprawdzić... Zobaczymy...

Co do tego łuuuuuu to teraz mi się nasunęło... To jest taki dźwięk delikatnego wycia. Jak miałem kiedyś poloneza (nie śmiać się , stare dobre czasy) to przypomina to delikatne wycie mostu... Tyle, że z przodu... Rośnie z obrotami...Mało słyszalne ale jednak denerwuje...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    WA
    Auto
    166 3.2 V6 TI

Domyślnie

Cytat Napisał bastan Zobacz post
    Tyle, że z przodu... Rośnie z obrotami...
    Jeżeli rośnie z obrotami, to myślę, że może to być zwichrowana tarcza hamulcowa?! Albo krzywa półośka. Jakieś drgania samochodu zauważyłeś? Np. od 100 km/h zaczyna Ci drżeć podłoga samochodu... itp. ?!
    Alfa Romeo 166 3.2 V6 TI

/Grzesiek

bastan
    Gość

Domyślnie

Hej...
    Nie wydaje mi sie, że to buczenie jest od układu jezdnego. Auto prowadzi sie jak
    po sznurku. Troche byly lekkie wibracje ale od opon. Założylem inne i wszystko jest
    super...
    To buczenie może mieć związek z jakimś łożyskiem. Może na alternatorze. Przy wyższych obrotach zanika. Jest tak w zakresie od 1100 do 2500... i jest tylko pod obciążeniem. Na postoju tego nie ma... Nic muszę to poobserwować.
    W tygodniu rozbieram komore silnika i sobie poogladam

Leszek K
    Gość

Domyślnie cześć

a może to będzie zatrzymujący się silniczek dmuchawy nawiewu.Po wyłączeniu zapłonu przez chwilę wydaje on taki właśnie podobny dzwięk.Turbina? myślę że niema takiej opcji.