Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Zawieszenie sport+komfort wymiana

Użytkownik Świeżak Avatar juro8191
    Mieszka w
    Wodzisław śląski
    Auto
    Alfa 159 1.9 150 ps

Domyślnie Zawieszenie sport+komfort wymiana

Witam piszę w kwestii wymiany zawieszenia w mojej belli 147. A mianowicie mam sportowe sprężyny tył fioletowe przód czerwone + amorki sport niemieckiej firmy.
    Chce z wiosny wymienić alu na 18-nastki i przy okazji trochę go zmiękczyć bo czuć każdą dziurę. moje pytanie kieruje do osób które coś już w tym temacie robiły. Jakie amorki i sprężyny założyć żeby nie było tak sztywno ale żeby tez nie stało jak koza że będzie 20 cm prześwitu pomiędzy nadkolem a oponą .. ?

Sponsor Romeo Avatar arekgr
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

Dużo zależy od budżetu na ten cel - chociaż trochę ciężko na 18" mówić o komforcie, nawet na seryjnym zawieszeniu...
    Części do AR i nie tylko. Na stronie tylko część asortymentu.
    Rozrządy, hamulce, zawieszenie.
    Zaktualizowane ceny i poszerzony asortyment:
    www.a-moto.pl

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Cytat Napisał juro8191 Zobacz post
    Witam piszę w kwestii wymiany zawieszenia w mojej belli 147. A mianowicie mam sportowe sprężyny tył fioletowe przód czerwone + amorki sport niemieckiej firmy.
    Chce z wiosny wymienić alu na 18-nastki i przy okazji trochę go zmiękczyć bo czuć każdą dziurę. moje pytanie kieruje do osób które coś już w tym temacie robiły. Jakie amorki i sprężyny założyć żeby nie było tak sztywno ale żeby tez nie stało jak koza że będzie 20 cm prześwitu pomiędzy nadkolem a oponą .. ?

Co to znaczy 'amorki niemieckiej firmy' ?? Ta tEchniks, MTS czy jakieś prawdziwe amortyzatory ??

Jak chcesz mieć jeszcze w miarę komfortowe sprężyny to szukaj czegoś pod wersię TI/sportpack (-20mm) bądz Elbach ProKit (-30mm) z tym że na -20mm autko na 18" stało będzie nadal dość wysoko. Sam przez to przeszedłem i zmieniłem -20mm na -30mm. Co do amorków to ile ludzi tyle opinii. Pasowało by wiedzieć jaki niemiecki twór masz obecnie i w jakiej jest kondycji. Możesz rozejrzeć się za kitem Vogtlanda -30mm amorki + springi.

Użytkownik Świeżak Avatar juro8191
    Mieszka w
    Wodzisław śląski
    Auto
    Alfa 159 1.9 150 ps

Domyślnie

Z vogtlanda mam spręzynki techniks amorki i mam teraz włożone 15-nastki . Wiem że na 18 szału nie będzie ale teraz co dziura to auto aż skacze ..
    Myśle nad bilsteinem ale niewiem czy to dobra droga ... http://allegro.pl/amortyzatory-bilst...741100963.html
    Ostatnio edytowane przez juro8191 ; 21-11-2014 o 16:38

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Nie jeździłem na sprężynach Vogtland ale te 'niemieckie' techniksy wywal w pierwszej kolejności i wstaw jakieś prawdziwe amortyzatory bo podejrzewam że to one robią taki beton. Bilstein B6 nie jest dedykowany do obniżonego zawieszenia jak coś to B8, choć są tacy co montują B6 do krótszych sprężyn i jeżdżą.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Trzymasz zbyt wiele srok za ogon, jak chcesz mieć komfort na 18' felgach?? do tego musi iść niski profil opony nawet jak będziesz miał zawieszenie z tafty to i tak będziesz czuł łupnięcia na nierównościach i w zależności id stanu dróg w twojej mieścinie kwadratowe felgi co tydzień, pewnie zaraz zostanę zlinczowany przez ludzi którzy na tym jeżdżą, ale nikt ci się nie przyzna że tak jest. Ja czuję poprawę komfortu gdy zmieniam z 16' na 15' zimówki, a gdzie tam do 18'.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Cytat Napisał sleyer3 Zobacz post
    Trzymasz zbyt wiele srok za ogon, jak chcesz mieć komfort na 18' felgach?? do tego musi iść niski profil opony nawet jak będziesz miał zawieszenie z tafty to i tak będziesz czuł łupnięcia na nierównościach i w zależności id stanu dróg w twojej mieścinie kwadratowe felgi co tydzień, pewnie zaraz zostanę zlinczowany przez ludzi którzy na tym jeżdżą, ale nikt ci się nie przyzna że tak jest. Ja czuję poprawę komfortu gdy zmieniam z 16' na 15' zimówki, a gdzie tam do 18'.
    Racja, że komfortu takiego jak na 15' z felgami 18' nigdy się nie osiągnie i mieszkając np. w takim Wrocku czy Wałbrzychu o 17' a co dopiero 18' nawet bym nie marzył ale jest pare takich pierdół jak sprężyny, amorki, felgi i opony, które odpowiednio dobrane ten komfort poprawią. Cudów nie zrobią ale i tak różnica będzie bardzo wyczuwalna.

Co do Autora tematu to w pierwszej kolejności kup jakieś amortyzatory ale nie jakieś "niemieckiej produkcji"

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    ar 147 2.0ts

Domyślnie

Cytat Napisał juro8191 Zobacz post
    Myśle nad bilsteinem ale niewiem czy to dobra droga ... http://allegro.pl/amortyzatory-bilst...741100963.html
    U mnie jeden na przodzie do wymiany po 2 latach. niby niemieckie ale coś nie halo. komfort/trzymanie ok, może coś przy zakładaniu sp@€&";(...