Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Zapowietrzający się JTD

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 147, 1.9 JTD 8v 2002

Domyślnie Zapowietrzający się JTD

Witam,

moim problemem jest to że co jakiś czas tzn 2 raz w ciągu tego miesiąca z przerwą ok 14 dni zdarzyło mi się,że auto kręci,kręci a nie może odpalić. Powodem tego jest brak dojścia paliwa, ponieważ po zdjęciu przewodu zasilania paliwa z baku jest sucho w wężyku. Dopiero zdjęcie tego przewodu,włączenie zapłonu (żeby pompka pchnęła w przewód paliwo) i założenie go na filtr skutkuje tym,że auto odpala od strzała! po odpaleniu pracuje równo, nie dymy,nic sie nie dzieje niepokojącego. Pierwszy przypadek zdarzył się gdy auto stało delikatnie pod górkę na ciepłym silniku. Drugi przypadek również na ciepłym silniku zdarzył się podczas jazdy na 1-ce auto zgasło i odpaliło dopiero po operacji którą opisałem wyżej.
    Auto to 1.9 JTD 115 km, gdzie szukać przyczyny? Pompa paliwa? Dodam,że między tymi dwoma przypadkami przejechałem ok 1000 km i za każdym razem auto odpalało bez problemu. Paliwo w baku również jest w okolicy połowy baku. Ktoś ma jakieś sugestie? Błędów nie wyrzuca (brak kontrolek świecących się) Filtr paliwa wymieniłem przed zimą czyli ok 5 tys temu, olej również zmieniany niedawno chociaż to pewnie nie ma nic do rzeczy. Paliwo które obecnie mam zatankowane to Verva z Orlenu.

Bardzo proszę o jakieś naprowadzenie gdyby ktoś miał jakieś sugestie/propozycje ew czy to może być pompa paliwa z baku czy wykluczyć ją od razu. Wie ktoś jaki jest koszt samej pompy ew?

Pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

Pisałem to już kilka razy, ale się powtórzę. Zobacz przelewy na wtryskach czy nie są sparciałe dla św. spokoju wymień cena ok 15 zł

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Przelewy na wtryskach są bardzo OK. Nie było potrzeby ich wymieniać,ponieważ wyglądają jak nowe. A co sądzisz o tym,że czujnik w filtrze paliwa wczuł wodę i rozłączył dopływ paliwa z baku? Czy jest to raczej nie realne? W filtrze paliwa (UFI) mam spust wody z kostką i jakimś czujnikiem. Czy po "wykryciu" wody zaświecić się powinna jakaś kontrolka na desce? Pompa paliwa pracuje,słychać ją, wtryski ani żadne rurki nie są mokre, silnik obecnie pali od strzała. Zastanawiam się nad jednorazowym "zaniemognięciem" jednostki, jednak nie powinno się to wydarzyć, więc coś jest pewnie na rzeczy.

Użytkownik Fachowiec Avatar sleyer3
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    alfa romeo 147 1.9jtdm 150KM 2006r.

Domyślnie

JeśliJeśli to jednorazowa akcja to nie rób jeszcze dramatu. Powinno pokazać na desce wodę w filtrze. A może po prostu pompka w baku się przycięła

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Coraz większe mam przypuszczenia,że to jednak czujnik położenia wału. A ta opcja z paliwem to tylko nakładające się dwa fakty. Jak mi się tak stanie następnym razem to postaram się nic nie robić tylko czekać do ostygnięcia silnika wtedy będzie wiadomo o co chodzi.
    Myślałem też o fabrycznym uszkodzeniu filtra paliwa który może w jakiś sposób blokować przepływ paliwa, chociaż niby założyłem oryginalne UFI,hmm