Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Alfa Romeo 156 2.4 JTD, Masa kłopotów proszę o pomoc :(

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    https://t.me/pump_upp
    Auto
    Alfa 156 2.4 Jtd

Domyślnie Alfa Romeo 156 2.4 JTD, Masa kłopotów proszę o pomoc :(

Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy i proszę o pomoc doświadczonych posiadaczy Alfy. Opiszę moje problemy. 1. Zapaliła się kontrolka ABS i wtrysków. 2. Nie działa wskaźnik temperatury i nie działają wentylatory od chłodnicy. Wskaźnik paliwa szaleje pokazuję poźom paliwa jak chcę
    1. Zauważyłem że nie mam ABS auto hamuję bardzo słabo. Ne jestem mechanikiem ale z tego co wyczytałem może być uszkodzona pompa. nie wiem czy to prawda. Co do lampki wtrysków przeczyściłem czujniki ale problem został. 2. Myślę że uszkodzona może być pompa wody lub termostat albo obie części. Zamówiłem interfejs diagnostyczny będę miał go po świętach.
    Czy ktoś może mi pomóc zlokalizować usterkę? Dodam że mieszkam w małym mieście i brak tutaj dobrych mechaników. Przykład dałem samozwańczemu mechanikowi alfe do zrobienia(przyjechałem na własnych kołach) a wyjechała od niego lawetą bo spartolił coś w instalacji a jak mi zmienił końcówki drążków to założył je on opak

Sponsor Romeo Avatar arekgr
    Mieszka w
    Krosno
    Auto
    AR 156 2.4JTD 2004r

Domyślnie

Poczekaj na interfejs, skasuj błędy, przewieź się kawałek i sprawdź jakie błędy "na świeżo" wpadły - wtedy można będzie pomyśleć co tam złego się dzieje. Przede wszystkim sprawdź naładowanie aku i prąd ładowania - jak aku trup, to przy odpalaniu napięcie tak spada, że dzieją się później cuda
    Części do AR i nie tylko. Na stronie tylko część asortymentu.
    Rozrządy, hamulce, zawieszenie.
    Zaktualizowane ceny i poszerzony asortyment:
    www.a-moto.pl

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Kontrolka abs to może być uczszkodzony bezpiecznik w skrzynce na + klemie, kontrolka wtrysków - kiedy był wymieniany filtr ,może być woda w filtrze i inne syfy. wskaźnik paliwa ten typ tak niestety ma ,że pokazuje co chce, można wyczyścić styki od wskaźnika w koszu pompki paliwa w baku ale nie wiele to daje.
    Skąd wiesz =że nie działa wentylator chłodnicy- pogoda nie sprzyja jego załączaniu.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

może wyciąga czujnik temperatury z termostatu,bo pisał o nie działaniu wskaźnika

Mieszka w
    Auto
    Alfa 156 2.4 Jtd

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi. Wszystkie płyny zmienione wraz z filtrami (olej, woda w chłodnicy, płyn do wspomagania, hamulcowy). Poczekam na interejs i zobaczę co się dzieje. Mam już SetupMultiecuscan22.

Użytkownik Embrion
    Auto
    147 1.9 JTD; 2001

Domyślnie

Witam,
    jestem nową uczestniczką - uprzejmie proszę o pomoc lub radę zanim trafię do mechanika.
    Dzisiaj podczas jazdy 147-ką wskazówka temperatury podskoczyła do 130C, a powietrze z nawiewu było zimne - zatrzymałam samochód wyłączyłam go,chcąc odczekać aż samochodzik się nieco ochłodzi, ale nie to jest najważniejsze, po tym fakcie przy próbie uruchomienia, samochodem mocno zatrzęsło, nie dało się gp uruchomić, spróbowałam raz jeszcze i powtórka drgań, niestety samochodu nie odpaliłam, musiałam zaciągnąć samochód pod garaż, nie wiem co może być tego stanu przyczyną. Uprzejmie proszę o pomoc.
    pozdrawiam.

Dodano po 2 minutes:

dodam jeszcze,że przekręcając kluczyk w stacyjce - do zagrzania świec, stwierdzam że jest prąd, ale wrażaenie jest takir jakby ten prąd nie "szedł" dalej
    Pozdro
    Ostatnio edytowane przez Danunia ; 26-12-2014 o 20:17 Powód: Dodano

Mieszka w
    Auto
    Alfa 156 2.4 Jtd

Domyślnie

Wentylatory u mnie nie działają na 100% Po przejechaniu 200km zobaczyłem pod maskę co się święci bo nie pasowała mi temperatura na wskaźniku 0 stopni. Znajomy podpowiedział mi że mogę mieć pompę wody też uszkodzoną. Zrobie skana interfejsem i wkleję tutaj kody błędów.

A ako sprawne.

Użytkownik Świeżak Avatar Zet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR 159 ti tbi

Domyślnie

hkihki19 a sprawdzałeś czy jest masa na silniku? To by wiele wyjaśniło.

Danunia jak jechałaś bez cieczy w układzie chłodzenia to z nagrzewnicy nie poleci ciepłe powietrze i możliwe, że przegrzałaś i zatarłaś silnik, dlatego telepał się przy gaszeniu i później ciężko rozrusznik kręcił. Obym się mylił i przyczyna była gdzie indziej.
    159 tbi Ti
    Giulietta 1.4 MA TCT
    Były Alfa 146 ti, 156 2,4 jtdm 20V

Mieszka w
    Auto
    Alfa 156 2.4 Jtd

Domyślnie

Sprawdziłem bezpieczniki. Wszystkie są dobre sprawdziłem miernikiem. Aku jest naładowane. Dzisiaj odpaliłem alfe pop świętach a tu kolejna niespodzianka Nie działa nawiew ;( bezpieczniki ok połączenie do dmuchawy ok.

Mieszka w
    Auto
    Alfa 156 2.4 Jtd

Domyślnie

Mam same problemy z tym autem. Nie mogę sie podpiąć do ecu. Abs i poduszki mi odczytuję a nie mogę połączyć się z silnikiem ;( Zamykam temat.