Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Mito na minusie, czyli zima w pełni.

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    MiTo, 0.9l, distinctive.

Domyślnie Mito na minusie, czyli zima w pełni.

Zastanawiałem się, jak MiTo będzie spisywać się zimą. W porę zaopatrzyłem się w opony (wybrałem GY UltraGrip 9) i czekałem na nadejście śniegu/lodu/gołoledzi. Śnieg spadł i... auto mile zaskakuje. Nawet bez trybu "AllWeather" jeździ tak, jakby nie było śniegu. Z poczuciem bezpieczeństwa i przy zachowaniu rozsądku (w razie, gdyby trzeba było nagle się zatrzymać) mogę jechać dużo szybciej niż większość kierowców. Wszystko to przy poczuciu pełnej kontroli nad autem.

Bałem się szyb bez ramek, a dokładniej tego, że po prostu nie będę mógł otworzyć drzwi na mrozie (szyba zamarznie i nie schowa się w drzwi, które pozostaną zablokowane). Bałem się na tyle, że wszystkie przybory do odśnieżania wrzuciłem do bagażnika, a nie jak zawsze do kieszeni w drzwiach kierowcy.

IMG_5474.JPG

Okazało się, że lód przy dolnej krawędzi szyby nie okazał się przeszkodą i dość mocny silnik poradził sobie z wciągnięciem jej na te 2 cm. zatem tu plus dla Alfy.

Piszcie o swoich "zimowych" przeżyciach (na plus i na minus), jakie macie rady i czego unikać, żeby MiTo przetrwało zimę bez sprawiania kłopotów.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Mito MA 135@175

Domyślnie

Nie ma się czegokolwiek obawiać Już tyle razy otwierałem auto na mrozie, że mogę śmiało potwierdzić bezawaryjność tego systemu.
    Systemy ma genialne, na all weather trzeba uważać bo można tym autem na prawdę szybko się przemieszczać. Parę razy już przekroczyłem ten limit ale auto szybko wraca "miejsce".

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Damiannn
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    Alfa Romeo MiTo & Alfa Romeo 145 Boxer

Domyślnie

Też obawiałem się właśnie szyb bez ramek. Póki co dobrze nasmarowałem silikonem i wszystko śmiga aż miło

Użytkownik Znawca Avatar szkodnik
    Mieszka w
    Radom,okolice
    Auto
    była 156:)jest GT Q2

Domyślnie

nawet nie wiedziałem ze mito niema ramek,ja u siebie tez obawiam sie tegoale silkony itp,opony ultra gripy miałem z seri 5 i naprawde opony extra

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo Mito 135 KM 1,4 2010

Domyślnie

śnieg i mróz to jeszcze nie ma tragedii, ja załamuje ręce na tym marznącym deszczu, wtedy do auta nie ma się jak dostać niestety przez dłuższy okres aż wszystkiego nie odskrobie

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo Mito

Domyślnie

Cytat Napisał clucha Zobacz post
    śnieg i mróz to jeszcze nie ma tragedii, ja załamuje ręce na tym marznącym deszczu, wtedy do auta nie ma się jak dostać niestety przez dłuższy okres aż wszystkiego nie odskrobie
    Potwierdzam, przed wigilią spadł deszcz i potem zamarzł, niestety było ciężko się dostać. Wysmarowanie uszczelek nic nie dało. Natomiast pomógł odmrażacz w sprayu (taki do szyb)

Inna sprawa, u mnie Mito jest używane rzadko i niestety jak postoi to tak jest. Jak ostatnio jeździłem 4 dni pod rząd, to szybki śmiało się otwierały i nie było kłopotu.
    Ostatnio edytowane przez majeranek86 ; 31-12-2014 o 18:05

Auto
    MiTo, 0.9l, distinctive.

Domyślnie

IMG_5514.JPG

Niestety panująca zima dała taki objaw: zaparowany od wewnątrz reflektor. Gdyby zaparowane były oba, to pomyślałbym, że "ten typ tak ma", ale w tej sytuacji trochę mnie to zmartwiło.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Damiannn
    Mieszka w
    Chorzów
    Auto
    Alfa Romeo MiTo & Alfa Romeo 145 Boxer

Domyślnie

Pewnie gdzieś lampa nie jest do końca szczelna na jakiejś uszczelce. Dobrze docisłeś tą gumową zaślepkę, którą ściągasz by wymienić żarówkę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Auto
    MiTo, 0.9l, distinctive.

Domyślnie

Auto nowe, około 6000 przebiegu i jeszcze nic w nim nie wymieniałem, ale zajrzę, może coś się poluzowało- dzięki za wskazówkę.