Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 41

Temat: Wykres po zmianie softu

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Giulia Veloce

Domyślnie Wykres po zmianie softu

Witam.
    Pewien czas temu zrobiłem zmianę softu v V-tech Kraków. Mam silniczek 1.9 jtdm o mocy wyjściowej 136KM (Belgia). Według speców z v-techa, nie jest to po prostu przyduszona 150-tka, gdyż sam soft zdecydowanie się różni między tymi wersjami... ale do rzeczy... Podobno było ciężko zmodzić tą moją alfinę i prób na hamowni było kilkanaście. Wykres końcowy wygląda tak:

http://vtech.pl/katalog/logo/Alfa_Ro...hip_manual.jpg

Chyba była to u nich pierwsza 136-ka, bo mój wykres trafił do ich katalogu mocy.
    Niestety, jak widać z wykresu, mam sporą dziurę w momencie pomiędzy 2100, a 2200 obrotów. Nie jest to tak bardzo zauważalne podczas normalnej jazdy, ale jednak zdarzają się momenty, gdzie da się to wychwycić.
    Czy ktoś fachowym okiem może na to zerknąć i coś doradzić? Zostawić/zmieniać, a jak tak, to do kogo podjechać. Jestem strasznie pedantyczny i niestety sama świadomość posiadania tego dołka, potwornie mnie drażni.
    ...a może jest to spowodowane zupełnie czymś innym??

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

Jesteś z Katowic i zamiast uderzać do Cinka z Cinsoft dałeś grzebać w aucie innym ?

Wg mnie program do poprawy... najlepiej zrezygnuj z programu, poproś o wgranie oryginału i zwrot kasy a potem odwiedź Cinsoft.

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał loozik Zobacz post
    Witam.
    Pewien czas temu zrobiłem zmianę softu v V-tech Kraków. Mam silniczek 1.9 jtdm o mocy wyjściowej 136KM (Belgia). Według speców z v-techa, nie jest to po prostu przyduszona 150-tka, gdyż sam soft zdecydowanie się różni między tymi wersjami... ale do rzeczy... Podobno było ciężko zmodzić tą moją alfinę i prób na hamowni było kilkanaście. Wykres końcowy wygląda tak:
    Przez grzeczność nie będę tutaj się wypowiadał na temat tych "rewelacji"... 445Nm wystrugali? Nooo szacunek. Te dołki da się skorygować. Jak się umie.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Giulia Veloce

Domyślnie

W v-techu robiłem już kilka samochodów (pierwszy w 2006 roku) i zawsze było super! ...a zwrot kasy wydaje mi się, że nie będzie możliwy, bo tunerzy za powrót do serii również sobie liczą - sprawdzone

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie

odnośnie rewelacji ........ tak to jest po prsotu przydusziona 150 konna wersja. Może po prsotu nie potrafili wydusic ile "trza" z tego silnika to pociśli kit że " se ne da " bo to co innego. A ten moment na poziomie 445 to chyba pobożne życzenie ..... w tym silniku

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Nie wierzę w ten niuton. Jaką hamownią dysponuje V-tech?
    Jakie masz egt?
    Moim zdaniem program do poprawy...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał loozik Zobacz post
    Witam.

http://vtech.pl/katalog/logo/Alfa_Ro...hip_manual.jpg

Chyba była to u nich pierwsza 136-ka, bo mój wykres trafił do ich katalogu mocy.
    Niestety, jak widać z wykresu, mam sporą dziurę w momencie pomiędzy 2100, a 2200 obrotów. Nie jest to tak bardzo zauważalne podczas normalnej jazdy, ale jednak zdarzają się momenty, gdzie da się to wychwycić.
    Czy ktoś fachowym okiem może na to zerknąć i coś doradzić? Zostawić/zmieniać, a jak tak, to do kogo podjechać. Jestem strasznie pedantyczny i niestety sama świadomość posiadania tego dołka, potwornie mnie drażni.
    ...a może jest to spowodowane zupełnie czymś innym??
    Najpierw idziesz do rzekomych "specjalistuff" a potem pytasz na forum dlaczego jest źle i co z tym zrobić...
    Skoro oni nie poradzili sobie z tym, to co my możemy wskórać? Ten moment to rzeczywiście chyba z sufitu wzięli. Ciekawe dlaczego nie podają np temp otoczenia na wykresie Jedź dla pewności na inną hamownię (obciążeniową) a potem, jeśli nie będzie się zgadzał wynik udaj się do panów z vtech'u.

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

136 vs 150 zwykle różni się jedną mapą. Walą więc ściemę.
    Dla mnie ich softy są kiepskie.
    Wahnięcia przy 2100-2200 to turbo. Zużycie eksploatacyjne ma to jakieś 70% 159-tek. Firmy w sofcie robią korektę żeby wykres wychodził gładko ale fizycznie turbo i tak sobie faluje. Żeby nie falowało to albo dłuższe zabawy z softem albo zajrzenie do turbo.
    Ostatnio edytowane przez maly_777 ; 28-12-2014 o 21:54

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

i z takimi niutonami ,sprzeglo sie nie slizga ,

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Giulia Veloce

Domyślnie

Cytat Napisał maly_777 Zobacz post
    136 vs 150 zwykle różni się jedną mapą. Walą więc ściemę.
    Dla mnie ich softy są kiepskie.
    Wahnięcia przy 2100-2200 to turbo. Zużycie eksploatacyjne ma to jakieś 70% 159-tek. Firmy w sofcie robią korektę żeby wykres wychodził gładko ale fizycznie turbo i tak sobie faluje. Żeby nie falowało to albo dłuższe zabawy z softem albo zajrzenie do turbo.
    Jak widać na wykresie bazowym, to tu dziur nie ma, więc sądzę, że z turbiną jest wszystko OK.
    Co do temperatury, to mam jedynie podaną temperaturę otoczenia - 26,5 st. C, ciśnienie 985,5 HPa