Witam na wstępie zaznaczam, że przebrnąłem przez kilka tematów o zawieszeniu do Sportpacka ale nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi.
Jestem na etapie wymiany amorów z tyłu w moim sedanie - 2001 rok v6, fabrycznie obniżony - SP3. Niestety już 2 komplety musiałem odesłać ponieważ nie pasowały (pomimo, że w katalogach hurtowni figurowały jako przeznaczone do zawieszenie sportowego).
Z tego co się zorientowałem trudność polega na tym, że wymiary montażowe są identyczne przy normalnym zawiasie i SP - różnica jest tylko w długości skoku.
Mając wymontowany swój amortyzator postanowiłem zmierzyć go "łopatologicznie" metodą Jasia Fasoli i wyszły mi następujące wymiary (różnica kilku mm).
alfa 156 sp.png
Porównując z zawieszeniem standardowym jest to jakieś 20mm krócej na długości całego amortyzatora - w pozycji full wyciągniętej.
Czy ktoś dysponuje wiedzą, który zamiennik będzie posiadał identyczne wymiary? Zależy mi na pozostaniu jak najbliżej oryginału i nie chcę bawić się w podmianki na wyczynowego Blisteina B8 i wyżej. Oryginały do SP w Fiacie na tył to koszt 900 zł/szt i takiego wydatku wolałbym uniknąć.
Obecnie zastanawiam się nad przymiarką tych:
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...-amortyzatory- komplet-przod.html
(tu błędne oznaczone jako przód ale to na pewno tył)
Prosiłbym o informacje od ludzi którzy przerabiali już wymianę amortyzatorów z tyłu w swoich Sportpakach.
z góry dzięki i pozdrawiam