Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Amortyzatory SportPack - wymiary

Użytkownik Embrion
    Auto
    156 v6

Domyślnie Amortyzatory SportPack - wymiary

Witam na wstępie zaznaczam, że przebrnąłem przez kilka tematów o zawieszeniu do Sportpacka ale nie znalazłem interesującej mnie odpowiedzi.

Jestem na etapie wymiany amorów z tyłu w moim sedanie - 2001 rok v6, fabrycznie obniżony - SP3. Niestety już 2 komplety musiałem odesłać ponieważ nie pasowały (pomimo, że w katalogach hurtowni figurowały jako przeznaczone do zawieszenie sportowego).
    Z tego co się zorientowałem trudność polega na tym, że wymiary montażowe są identyczne przy normalnym zawiasie i SP - różnica jest tylko w długości skoku.
    Mając wymontowany swój amortyzator postanowiłem zmierzyć go "łopatologicznie" metodą Jasia Fasoli i wyszły mi następujące wymiary (różnica kilku mm).

alfa 156 sp.png

Porównując z zawieszeniem standardowym jest to jakieś 20mm krócej na długości całego amortyzatora - w pozycji full wyciągniętej.

Czy ktoś dysponuje wiedzą, który zamiennik będzie posiadał identyczne wymiary? Zależy mi na pozostaniu jak najbliżej oryginału i nie chcę bawić się w podmianki na wyczynowego Blisteina B8 i wyżej. Oryginały do SP w Fiacie na tył to koszt 900 zł/szt i takiego wydatku wolałbym uniknąć.
    Obecnie zastanawiam się nad przymiarką tych:
    http://e-katalog.intercars.com.pl/#/...-amortyzatory- komplet-przod.html
    (tu błędne oznaczone jako przód ale to na pewno tył)
    Prosiłbym o informacje od ludzi którzy przerabiali już wymianę amortyzatorów z tyłu w swoich Sportpakach.
    z góry dzięki i pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez wesolyroman ; 03-01-2015 o 19:24

Użytkownik Embrion
    Auto
    156 v6

Domyślnie

Nikt nic?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Camey
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa 156 V6

Domyślnie

Magneti Marelli 5798G sprawdzałeś?? Zakładałem u siebie takie i jest ok

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 2.5 V6 SW jakiś SP, 02r. / 147 1.9 jtd 8v 115km. 3d czerwona :)

Domyślnie Amortyzatory SportPack - wymiary

Załóż bilstein b4. Bedzie ok - producent dopuszcza prace na -20mm. W mojej Nivo jest zamienione na zwykle wg katalogu Alfy na b4 i jest git.

Użytkownik Embrion
    Auto
    156 v6

Domyślnie

Ok aktualizacja, może komuś przyda się na przyszłość.

Założyłem TRW JGM274T - mają identyczny skok jak oryginalne Sport Pack. Widzę, że występuje w katalogach jako pasujący też do GTA więc być może jest ciut sztywniejszy, ciężko to stwierdzić. Koszt to około 250 zł/szt.
    Magneti 5798G są wycofane ze sprzedaży zostały zastąpione przez numer MM 35579807 - z tego co się orientowałem są dostępne na zamówienie w cenie około 300 zł/szt.

Tak więc panowie zamienniki w identycznym rozmiarze są i polecam je zamiast standarowych.