Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Temat: Kolejne motoryzacyjne marzenie.

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie Kolejne motoryzacyjne marzenie.

Witam serdecznie. Nazywam się Karol i poszukuję Alfy Romeo. Nie jakiegoś konkretnego auta,ale raczej spod znaku tej marki. Po trochu spełniam swoje motoryzacyjne marzenia z dzieciństwa :-) Moja siostra jeździ 156SW przed liftem,pod maską ma 2,4 jtd. Ja miałem przyjemność kilkunastokrotnie prowadzić 147 fl w silniku 1.9 jtdm z 2007 roku. Od dzieciństwa podobało mi się scudetto , szczególnie w 166. :-)
    Dziś obejrzałem dwie sztuki w jednym komisie,tj. 159sw oraz Giuliette. Obie piękne,choć z przeciwległych krańców. Poniżej wstawiam linki i proszę o opinię na ich temat.
    1. Giulietta ma słyszalne cykanie obok prawego przedniego koła. Nie jestem znawcą diesla więc ciężko mi się do tego ustosunkować. Na pewno słychać też zmianę terkotu silnika podczas lekkiego dociśnięcia sprzęgła.
    http://a-lider.otomoto.pl/alfa-romeo...C35879940.html

2. 159 ma znaczny podobno oryginalny przebieg. Realnie podchodząc obawiam się o stan sprzęgła i wtryskiwaczy. Niemniej jednak nie słyszałem żadnych niepokojących dźwięków.
    http://a-lider.otomoto.pl/alfa-romeo...C36131756.html

Nie mówię celowo,która mi się bardziej podoba bo jeździłem autami różnej klasy i nie chcę Wam niczego sugerować.
    Z góry dziękuję za wszelkie opinie,pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez warzo ; 27-02-2015 o 00:25

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Peugeot 407SW, EW10A

Domyślnie

Typowy polak poszukiwacz okazji. Poszukaj samochodów w normalnych cenach. 17 tyś za 159? 36 tyś za Julkę? Ludzie sami proszą się o problemy.

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

Kolejny TYPOWY napinacz. Nic ciekawego nie napisałeś odnośnie aut. Pierwsze moje poszukiwanie,blisko więc patrzę co jest.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Jarocin, Poznan
    Auto
    Alfa 147 1.9 jtdm 16v 150km fl, Alfa Giulietta 2016 1.4 M-Air.

Domyślnie

Jakieś 10 000 zł za mało za każdy z tych modeli. Dobra Julka około 46 000 dobre 159 około 27 000 - 30 000 minimum.

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

Dzięki za informację,przynajmniej wiem w jakim zakresie szukać.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

Cytat Napisał warzo Zobacz post
    159 ma znaczny podobno oryginalny przebieg
    O kurde! Przebieg masakra

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

Przebiegu się nie boję jeśli oryginalny. Pytam zatem,co będzie do wymiany wg Waszych doświadczeń.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    lubelszczyzna
    Auto
    155 1.8 16v T.Spark 103 kW 1996r.

Domyślnie

To zależy od tego co było wymieniane... Być może jest książka w której będzie wszystko ładnie opisane. Ale za tą cenę raczej nie oczekiwał bym cudów.

Użytkownik Embrion
    Auto
    brak

Domyślnie

To cena,do której należy dopisać opłaty. Jak w tych silnikach z wtryskiwaczami,dwumasą,etc.? Na co zwrócić uwagę i czy można zrobić jakiś test wtrysków jak np. w fordzie?

Użytkownik Pasjonat Avatar jahu
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Giulia Veloce Q4, GT 1300 Junior (1.75)

Domyślnie

Przebieg tej 159 jest podobny do wielu innych wystawionych z przebiegiem 160-190 kkm. Już wiele osób odkryło w różnych komisach Alfy 159 z przebiegiem cofniętym o 50-100 kkm. Wiele osób jeździ takimi autami i nic nadzwyczajnego się z nimi nie dzieje. Nie widzę jakoś specjalnie większego ryzyka wymiany sprzęgła czy turbiny. Kupisz auto z prawdziwym przebiegiem 150 kkm to też możesz liczyć na drogie wymiany zużytych elementów. Wręcz jest to nieuniknione we współczesnym dieslu każdego producenta. Tu tysiąc, tam tysiąc, ot eksploatacja diesla. A auto żeby dojechać do 280 kkm to też musiało mieć za sobą już trochę wymian.

Pierwsze 159 wyprodukowano niemal 10 lat temu, więc ceny takich egzemplarzy schodzą do poziomu 20.000 zł. To nic nadzwyczajnego.

Cytat Napisał warzo Zobacz post
    To cena,do której należy dopisać opłaty. Jak w tych silnikach z wtryskiwaczami,dwumasą,etc.? Na co zwrócić uwagę i czy można zrobić jakiś test wtrysków jak np. w fordzie?
    Sprawdzasz korekty wtrysków i jakieś pojęcie o kondycji wtrysków masz. Akurat wtrysków bym się nie bał, to nie toyota czy ford, żeby się sypały co chwilę. Pompa CR podobnie – bardzo trwała. Wtryski są Boscha więc sporo osób je ogarnia.
    Ostatnio edytowane przez jahu ; 27-02-2015 o 17:53