Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Dziwne szarpanie GT 2.0 JTS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar YankesGT
    Mieszka w
    Siepraw / Kraków
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie Dziwne szarpanie GT 2.0 JTS

Witam,
    Od kilku tygodni jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy GT z silnikiem 2.0 JTS. Przy zakupie zauważyłem objaw z którym nie mogę sobie poradzić do dziś. Może wy możecie mi pomóc ?
    Problem polega na tym ,że przy normalnym (delikatnym)przyspieszaniu czuć delikatne szarpanie między 1900 a 2300 obrotów.Jest to na tyle małe ,że myślałem ze bije któraś felga czy coś bo tak jakby przenosi się to na karoserie więc jest to denerwujące Nie czuje natomiast tego przyspieszając trochę bardziej dynamiczniej.Przy jeździe ze stała prędkością muskając gaz też jest ok.
    Autko do tego faluje na obrotach dosłownie przez 4 sek po odpaleniu na ciepłym silniku potem przestaje i jest ok.

Wymieniłem świece,czyściłem przepustnice, wymieniłem fitry itd. O dziwo zrobiłem ostatnio czyszczenie wtrysków maszyna LiquiMoly i przez pierwsze kilka km tego nie czułem...potem wróciło ale to może był zbieg okoliczności albo coś z układem paliwowym?

Macie jakieś pomysły bo ja już kompletnie wysiadam a już się zakochałem w tym aucie
    Szukałem czegoś podobnego ale to nie są chyba typowe objawy
    Pozdrawiam

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    ar 155

Domyślnie

szarpanie jest przy przyspieszaniu? czy towarzyszy przy tym jakieś stuknięcie?puknięcie? - jeśli tak to może poduszka silnika się odzywa.

Mieszka w
    Siepraw / Kraków
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Tak..szarpanie występuje przy przyspieszaniu natomiast auto nie wydaje żadnych dziwnych dźwięków. Nie sądzę aby to była poduszka bo była by słyszalna przy gaszeniu auta albo zapalaniu..prawda?

Mieszka w
    Siepraw / Kraków
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Nikt nie ma wiecej propozycji? Problem może występować od zbyt ubogiej mieszanki ? Teraz problemu nie ma jak silnik jest zimny..potem znowu zaczyna świrować wtedy gdy mieszanka jest uboższa . Jak ide w dobrym kierunku to co dokładnie sprawdzić?

Użytkownik Ogier Avatar Karmelitos
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Cewki zaplonowe, swiece, sondy lambda, przepustnice, dolot powietrza (czy nie ma dziur), tematow takich bylo multum. Poszukaj na pewno znajdziesz odpowiedz. Najwazniejsze to udaj sie do kogos kto zna ten silnik, na pewno ci pomoze, plus polecam kupic sobie kabel diagnostyczny do AR (wydatek ok. 20 zl a zobaczysz ze nie raz ci sie przyda :p - w aso za podlaczenie 150 zł tak nawiasem mowiac)

Mieszka w
    Siepraw / Kraków
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Komputer mam do niej i żadnych błędów właśnie nie wyświetla.. Trzeba będzie wszystko posprawdzać jak będzie trochę wolnego
    Dodam ,że ostatnio zatankowałem mu shell nitro + czy coś i problem praktycznie znikł...ale nie uśmiecha mi się zawsze tankować tak drogie paliwo Dzięki za odpowiedź ...Jak dojdę od czego to jest napisze

Użytkownik Ogier Avatar Karmelitos
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Moze wtryskiwacz jaki? Nie takuj na orlenie bo ja tak zalatwilem wlasnie wtrysk. Zupelnie inaczej na vpower jezdzi. Ale czy nitro ta 100oktanowa lac to dobry pomysl... Nie sadze.

Mieszka w
    Siepraw / Kraków
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Sa dwie wersje tego nitro+ 95 i 100 Tankuje 95 . Tylko jak teraz mozna sprawdzić wtryskiwacz? Muszę go wyjmować i odwozić gdzies?

Użytkownik Embrion Avatar karas KRK
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Witam u mnie były podobne objawy długo z tym walczyłem aż któregoś dnia okazało się że pękła rura dolotu powietrza (na części karbowanej jest trochę cieńsza guma i tam było pęknięcie ) zalepiłem to specjalną taśmą samo wulkanizującą i do dziś jest spokój ...
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Siepraw / Kraków
    Auto
    Alfa Romeo GT 2.0 JTS

Domyślnie

Wtryski-ok , dolot i wszystkie przewody wygkadają-ok, wszystko wygląda ok Już nie mam żadnego pomysłu ...Wkurzę się i ściągnę czapkę i zobaczę jak tam nagar...może jest jakiś dobry mechanik w Krk który może do tego zaglądnąć?