Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Czarne plastiki wnętrza.

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie Czarne plastiki wnętrza.

Sprzątałem trochę po zimie i zacząłem czyścić deskę i plastiki. Na czarnych elementach są jakby jasne zacieki. Myłem to płynem do kokpitu ale niewiele to dało, po wymyciu szczególnie boczki pokrywają się jasnym nalotem. Szczególnie w tej fakturze boczka. Plakiem da się to zamaskować ale nie o to mi chodzi. Może znacie jakieś sposoby żeby domyć te plastiki i czy znacie jakieś dobre czernidło do platików oprócz pasty do butów i oleju .

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

Allegro

Allegro

moze to? nie uzywalem ale na allegro znalazlem ;P

Dawid166
    Gość

Domyślnie

Osobiście do plastików używam, i każdemu polecam, nawilżane chusteczki dla niemowląt. Może to się wydawać dziwne ale sprawdzałem wiele środków i to jest nalepsze. Nad specyfikami marketowymi mają tę przewagę, że nie powodują, że plastik błyszczy się tk że potem przez 3 dni nic nie widać przez szybę, są nawilżane lekko tłustą mazią i świetnie zbierają kurz i inne zabrudzenia, a do tego mają dość przyjemny zapach (zdecydowanie nie "chemiczny").

Czyściłem nimi też skórę (potem tylko na sucho szmatką i specyfikiem konserwującym), działało nieźle.

Oczywiście nie ma gwarancji że takie chusteczki usuną białe plamki, o których mówisz, nigdy z nimi nie miałem do czynienia.

ʇɧɹqoq Romeo Avatar bobryt
    Mieszka w
    Gorzów Wielkopolski
    Auto
    OPC

Domyślnie

Cytat Napisał Konrado Zobacz post
    Allegro

Allegro

moze to? nie uzywalem ale na allegro znalazlem ;P
    czernidło do wnętrza to nie wiem czy dobry pomysł. używam je na zderzakach, ale nawet po przetarciu nawet szmatką po pokryciu zawsze ubrodzić się można
    1997 Alfa Romeo 155 2.0 16v
    2000 Subaru Forester S-Turbo

2002 Opel Zafira OPC

1999 Volvo V70

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

kup środek do czyszczenia klawiatury ,wysiągnie kazdy brud z porów w plastiku
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Administrator weteran Romeo Avatar ozzy
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Maserati Levante S 3.0V6 benzina

Domyślnie

Cytat Napisał Dawid166 Zobacz post
    Osobiście do plastików używam, i każdemu polecam, nawilżane chusteczki dla niemowląt.
    No niemożliwe, ale rzeczywiście świetnie czyszczą, nie pozostawiają tłustego połysku, bardzo wygodnie się tym czyści.

Kupiłem w biedronce paczkę za 5zł, polecam, szczególnie do wnętrza 156 przed liftem, tam konsola jest taka... porowata i spray się u mnie kompletnie nie sprawdza a chusteczki dla dzieci jak najbardziej

Dzięki Dawid166
    Jest: Maserati Levante S
    Były: Outlander II 2.0MIVEC CVT 2WD Lift, Mitsubishi Lancer Sportback CYxA 1.8; Ford Mondeo MK3 2.0 DuraTec Ghia; Alfa Romeo 156 2.0 T.S. Selespeed; Alfa Romeo 166 3.0 V6 SporTronic; Honda Civic 1.4i EJ9; Fiat 126p 650.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Ja osobiście posiadam płyn z Forch'a do wnętrza pojazdów.
    Czyści on zarówno powierzchnie plastikowe, szklane jak i welur (choć to ostatnie lepiej inną pianką potraktować). Rewelacyjnie się tym czyści szczególnie deskę rozdzielczą gdyż rozpyla się to w postaci aktywnej pianki i penetruje najmniejsze pory i każdą strukturę. Jeśli ktoś chce mieć idealnie matową i pozbawioną przebarwień tapicerkę to polecam to jak najbardziej. Również mycie szyb tym preparatem jest mocno wydajne i nie pozostawia żadnych śladów (do szyb polecam szmatki "Aqua Pur" z sieci sklepów Lidl). Są to szmatki z mikrofazy nie pozostawiające smug i pozwalające wyczyścić szybę nawet bez użycia detergentu. Również pozostałości różnych klejów po winietach itp. usuwa wyjątkowo skutecznie.

Piankę tą można zakupić przez sieć przedstawicieli firmy albo np na allegro (PIANKA AKTYWNA CZYSZCZĄCA FORCH R560 NAJTANIEJ (596353363) - Aukcje internetowe Allegro) Jedynym mankamentem jest jej zapach podczas rozpylania, ale zapewniam, że po umyciu nią wnętrza nie pozostawia przykrej woni, jak setki innych żałosnych produktów o podobnym przeznaczeniu.

Życzę powodzenia w wiosennym porządkowaniu alf...
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 30-03-2009 o 22:15

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Gniezno

Domyślnie

Potwierdzam, chusteczki dla niemowląt świetnie się sprawdzają przy czyszczeniu plastików, chociaż kiedyś trafiłem na takie które zostawiły białe zacieki. Ale ogólnie to tak jak wcześniej koledzy pisali warto spróbować.
    Alfa Romeo 147 1.6 TS
    Alfa Romeo 156 2.0 TS
    Alfa Romeo 166 2.5 V6

cin_ek
    Gość

Domyślnie

kupiłem chusteczki wyczyściłem całe wnętrze i jest nieźle. Plastiki na drzwiach jakby trochę szare się zrobiły ale to może wina że chusteczki są nasączone jakimś kremem ale jest to wydajne rozwiązanie i skutecznie zbiera brud.

adasco
    Gość

Domyślnie

a nie prosciej od razu kupic chusteczki do plastikow????
    Sa w lidlu tanie i dobre, a wersja lux - to armorall.