Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Elektryczny fotel- nie reguluje się we wszystkich płaszczyznach POMOCY

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio 2,0T Brera 2,2 JTS, Alfa Romeo GT 2,0 JTS oaz AR 156 1,8 TS

Domyślnie Elektryczny fotel- nie reguluje się we wszystkich płaszczyznach POMOCY

Witam

Szukam przyczyny problemu z regulacją fotela kierowcy z pamięcią. Wczoraj jechałem autem i nie mogłem przesunąć fotela do przodu ani do góry, jedyne co działało to możliwość regulacji oparcia ale TYLKO do przodu oraz przesuwanie fotele (przód-tył) ale tylko do TYTŁU. Podczas naciskania przełączników słychać było tylko "PYKANIE" przekaźnika na płytce regulacji. Po powrocie rozebrałem plastik boczny fotela, i nagle fotel zaczął działać. Nic nie robiłem. Po tem znowu wyjechałem autem i objawy powróciły. Znowu rozebrałem plastiki i tym razem to już nic nie pomogło. Bezpieczniki sprawdzone. Napięcie do silniczków dochodzi. Co więcej jak dotykam silniczków to wydaje się że się wzbudzają po naciśnięciu przycisku a fotel ani drgnie. Problem w tym że obecnie mam fotel maksymalnie do tyłu odsunięty, i demontaż fotela wydaje się być niemożliwy.
    Czy ktoś miał podobny problem? Wie jak przesunąć elektryczny fotel do przodu manualnie? Rozumiem że mógłby przepalić się silniczek ale 2 albo 3 na raz? Poza tym tak jak pisałem silniczki wydają się być sprawne a Dźwięk jest taki jakby fotel był dosunięty do końca i tylko przekaźnik pyka. Jestem w kropce, nie mam pomysłu. Serio potrzebna pomoc.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Dodano po 11 minutes:

skoro nikt nie mam pomysłu i się z tym nie spotkał rozebrałem moduł sterowania siedzeniem. Wydaje się ze winne są przekaźniki wlutowane w płytkę. We wtorek potwierdzę u elektronika
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	image.jpg
Wyświetleń:	290
Rozmiar:	88.9 KB
ID:	163312  
    Ostatnio edytowane przez songokudj ; 12-04-2015 o 19:10 Powód: Dodano

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Witam ponownie.
    Problem rozwiązany. Przyczyną była uszkodzona wiązka przewodów fotel, co doprowadziło dodatkowo do przegrzania płytki z poprzedniego postu i spowodowanie tzw " zimnych lutów". Uszkodzenie było spowodowane przycięciem przewodu przez obudowę boczną panelu sterowania. Przekaźniki okazały się być ok.