Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: pomóżcie AR156 JTD czy TS z LPG ?

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Stalowa Wola/ Rzeszow
    Auto
    156 Berlina 2.4 Jtd 99.r

Domyślnie pomóżcie AR156 JTD czy TS z LPG ?

Nastawiłem sie przy zakupie na JTD-słyszałem dobre opinie o solidnościach tych silników, ale ciężko mi coś znaleźć w mojej okolicy :/ i głownie trafiają mi się benzyniaki z LPG do tego w atrakcyjnych cenach.eden ze sprzedajnych powiedział mi takie zdanie ktore własnie spowodowało moje wątpliwości. "Jestem mechanikiem i naprawiam głownie silniki JTD i są dość drogie w naprawach (wtryski itd)". Chciałem spytać Was o który z TS-ów będzie najrozsądniejszy? Czy warto się pchać w to? a może czysta benzyna? tak się zakręciłem przy zakupie tego samochodu ze nie wiem co robić......... kwota jaka wydaje na zakup tej piękności to 4k zl.

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    okolice siedlec
    Auto
    alfa 156 1998 1600 ts

Domyślnie

Kolego , nie wiem czy coś wartego zainteresowania znajdziesz za 4 tys zł w jtd, a jeśli chodzi o TSa to sama wymiana rozrządu może pochłonąć Ci ponad 1000 pln wiec zastanów się czy na pewno możesz sobie na to pozwolić finansowo....

Użytkownik Ogier Avatar patalacho
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Alfa Romeo 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Trzeba się liczyć, że i te i te pochłaniają budżet. Szukaj dobrego egzemplarza jak nie masz preferencji co do paliwa.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

akurat wtryskiwacze są w jtd jednymi z najtańszych w świecie diesli
    kwota 4 tysi ekstremalnie niska ,ale może coś znajdziesz

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maciaba
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 110KM 2000

Domyślnie

Ja za swoją dałem 5,5 koła, a mam bardzo sprawny egzemplarz. Dozbieraj trochę.

Użytkownik Świeżak Avatar cj.slaw
    Mieszka w
    BDG
    Auto
    AR 156 1.9JTD/16v

Domyślnie

Kupowałem w styczniu po paru miesiącach szukania i dałem po negocjacji 3,700 za jtd. Silnik jak na razie zdrowy i sprawny, jedynie co było do zrobienia to przepływka ale po umyciu okazała się zdrowa i śmiga.
    Oraz dwumas i sprzęgło, ale po przemyśleniach wymieniłem na zwykłe bez dwumasu (odezwą się teraz przeciwnicy tego rozwiązania) szczególnie że mam tylko 105 koni i jak na razie nie narzekam a jak padnie to i tak koszt sprzęgła mniejszy.
    Części drogie jak u fiata ale porównywalne z benzyną, a jest mnóstwo używek w rosądnych cenach.
    Jak kupowałem to wiedziałem że progi będą do roboty po zimie więc niedługo zabieram się za nie, a że będę robił sam to sporo kasy zaoszczędzone i na razie nie trafi na złom. Ceny u blacharza są kosmiczne i nieraz przekraczające wartość auta.
    Było też parę innych drobnostek ale zrobione już bez wydania złotówki.
    Jeśli masz trochę pojęcia o mechanice i nie masz dwóch lewych rąk to dużo zrobisz sam, i zaoszczędzisz.
    Trzeba szukać nie ma co kupować na hura.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Stalowa Wola/ Rzeszow
    Auto
    156 Berlina 2.4 Jtd 99.r

Domyślnie

Wiem ze nie mam łatwego zadania, rozgadam się już ponad miesiąc, ale pojawiają sie ciekawe samochody ale nie bardzo w mojej okolicy zamieszkania i 700km by coś zobaczyć mi się nie widzi z tego co zrozumiałem to skupiać się jednak na Silnikach JTD.

Użytkownik Ogier Avatar patalacho
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Alfa Romeo 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

sporzny teraz zobaczyłem że ze Stalowej jesteś. Jak jak szukałem alfiny to w świętokrzyskim najwięcej było. Dałem 5,4, ale chyba dwumas klęka bo już go słychać trochę i telepie silnikiem przy odpalaniu czasami, uważaj na to bo 2 tys nie twoje. Czego się nie robi dla alfy Jak chcesz coś wiedzieć to pisz na priv.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bond 007
    Mieszka w
    okolice Nowej Dęby
    Auto
    Była156 1.8 TS 144km Vialle. Jest 156 1.9 JTD 115km i 156 1.9JTD 140km.

Domyślnie

W tej cenie kupisz niestety skarbonkę, akurat mam zarówno jtd-ka jak i ts-a, ale nie powiem który tańszy w eksploatacji, bo psują się pierdoły ( oby tak dalej ), przede wszystkim patrz na stan całego podwozia (czy jeszcze istnieje), bo rudej wybitnie ono smakuje w przedliftach , dalej na główne podzespoły silnik, skrzynia, też zawieszenie ( sprawdź wtryski, pompę, dwumasę, turbo, bo to generuje najwyższe koszty), w ts-ie po 200 tys. km może już obrócić panewki, jak klekocze to wariator do wymiany za 700zł itd............ udanych poszukiwań!!!

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Stalowa Wola/ Rzeszow
    Auto
    156 Berlina 2.4 Jtd 99.r

Domyślnie

dzięku mam coś w zaskakująco niskich pieniądzach w okolicach Lublina. Sprzedajacy mi powiedzial ze czujnik doładowania wywala blad i prawdopodobnie jest do wymiany oraz jest problem z czunikiem ABS i hamuje bez ABs-u. Zawieszenie kompletnie wymienione i parę innych rzeczy są na to dowody w postaci starych części. do zrobienia mam prog od strony kierowcy, podobno blacharz spartolił robotę podczas konserwacji 2 lata temu, zszedł mi na 2500 wiec miał bym fundusze na naprawy. Cena tak niska ze az sie boje, aa największym problemem jest klima która po nabiciu działa 2 tygodnie wiec nie szczelna prawdopodobnie, samochód ma oglądnąć mój znajmy i dać mi recenzje czy warto mi się tłuc tyle kilometrów. SAMOCHÓD JEST NA CO DZIEŃ UŻYTKOWANY, co myślicie? cena aż podejrzana zgodzę się.