Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: [159] fanaut Częstochowa

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    AR 159 SW 1.9jtd 8V

Domyślnie [159] fanaut Częstochowa

Hejo,

mocno przymierzam się do zakupu 159. Znalazłem w moim mieście, u polecanego wg forum Pana Krzysztofa (fanaut) ciekawy egzemplarz:
    http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...-ID6y3oVN.html
    Cena według mnie stosunkowo wysoka jak na 2006 rok, ale prosiłbym Was o jakąś opinię jeżeli mogę, duża ilość zdjęć w linku:
    https://plus.google.com/photos/10710...27377597459665 .
    Z góry dziękuję za każdą pomocną odpowiedź.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Romeo 159 2.4, 1,9

Domyślnie

Cena chyba w miarę normalna patrząc na zachodnie portale typu mobile.de i inne. Wiadomo u nas to same promocje po 20 tys zł . Takie fury z lepszym wyposażeniem i przebiegiem 180-220 tys km od 5 tys euro .
    Co do auta to mega kolor. Nie widziałem jeszcze takiej na żywo. Co do zdjęć to obstrykał chyba wszystko co można było . Nie za bardzo mi się chce oglądać wszystkie ,ale takie newralgiczne punkty jak te nieszczęsne , przezroczyste naklejki na drzwiach i tylnych błotnikach są i widać że nie nowe .Słabo coś siada tylna klapa po prawej stronie. Widać że zderzak był zdejmowany bo później marnie się to ustawia aby idealnie zeszła się linia lamp. Przerabiałem to w swojej SW. Zajrzyj do bagażnika , wyjmij styropian pięknie tam wszystko widać bo te auta produkowane po taniości więc wygłuszeń brak. Ogólnie ja jakiegoś zonka nie widzę . Przód wg mnie spasowany OK. Jest tam zdjęcie pasa górnego przy otwartej masce. Co do tego sprzedawcy to kupowałem u niego Alfe w 2014r. Jak na razie na lawecie nie wracała . Co do tego egzemplarza to dzwoń, pytaj, męcz, nachodź aż się wszystkiego dowiesz tym bardziej że w tym samym mieście
    Ostatnio edytowane przez Transamgta ; 16-04-2015 o 09:55

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    AR 159 SW 1.9jtd 8V

Domyślnie

W sumie masz rację, trochę przesadziłem z tym, że cena zbyt wysoka... Jak patrze na inne ogłoszenia to jest raczej w normie (mówiąc o rozsądnych ofertach). Dodatkowo tutaj wyposażenie pewnie też robi swoje.
    Wizualnie na zdjęciach bardzo mi się podoba (nawet mało powiedziane) jest szał.
    Dziś jestem umówiony na oględziny, jak wszystko wyda się okej, to podjadę do ASO na kontrolę. Z dotychczasowego kontaktu ze sprzedawcą, przyznać muszę, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.
    Dziękuję bardzo za obiektywną i pouczającą odpowiedź

Whiplash
    Gość

Domyślnie

pan Krzysztof ceny ma adekwatne do stanu auta, ja sam za 156 TI zaplacilem u niego w sumie o 5000 wiecej niz byly na alledrogo i innych portalach i nie zaluje bo naprawde jest w swietnym stanie

Auto
    Brak

Domyślnie

Cytat Napisał Musiu Zobacz post
    W sumie masz rację, trochę przesadziłem z tym, że cena zbyt wysoka... Jak patrze na inne ogłoszenia to jest raczej w normie (mówiąc o rozsądnych ofertach). Dodatkowo tutaj wyposażenie pewnie też robi swoje.
    Wizualnie na zdjęciach bardzo mi się podoba (nawet mało powiedziane) jest szał.
    Dziś jestem umówiony na oględziny, jak wszystko wyda się okej, to podjadę do ASO na kontrolę. Z dotychczasowego kontaktu ze sprzedawcą, przyznać muszę, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczony.
    Dziękuję bardzo za obiektywną i pouczającą odpowiedź
    i jak oględziny? zdecydowałeś się na zakup?

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    AR 159 SW 1.9jtd 8V

Domyślnie

No więc tak, wnętrze bardzo zadbane, skóra bez przetarć, tylna kanapa wygląda prawie jakby nigdy nie była używana. Wizualnie auto prezentuje się bardzo dobrze, widać na masce jakieś małe odpryski przy krawędzi (zapewne od kamyczków etc.), na zderzaku jeden taki wyraźniejszy, jakby ktoś lekko przytarł.
    Oczywiście porozmawiałem z Panem na temat tylnego zderzaka, uzyskałem informację iż był on malowany i wg informacji które otrzymał podczas zakupu była to obcierka przez skuter.
    Podpytałem trochę na temat pomiarów czujnikiem lakieru i uzyskałem informację, że malowany był bok - obcierka wyszła poza zderzak i dlatego pomalowane więcej elementów, żeby nie było różnic (wredny kolor).
    I teraz pytanie do Was, Pan powiedział, że pomiar lakieru w okolicy przednich drzwi pasażera wyszedł 260-280 mikronów, nie jest to trochę dużo?
    Dodatkowo z tyłu przy drzwiach pasażera powiedział, że jest na niedużej powierzchni ślad szpachli. Natomiast elementy wewnętrzne, jak krawędzie przy bagażniku i przy drzwiach nie były malowane. Wyciągaliśmy też styropiany i tam wewnętrznie również jest okej.
    Teraz moje pytanie, czy takiej ingerencji należy się obawiać? Mam mieszane uczucia, bo z jednej strony zdaję sobie sprawę, że nie kupuje auta nowego i może się zdarzyć, że jakiś element był malowany, zastrzeżenia mam do tego pomiaru z przodu i tej szpachli. Co o tym myślicie?
    Dodatkowa ciekawostka dla mnie to różnica w zapisanym przebiegu między licznikiem a dpf. Różnica jest 2tyś km (nie pamiętam,ale chyba w dpfie jest 2k km więcej niż na liczniku) i teraz pytanie czy jest to normalnie możliwe, czy oznacza ingerencję?
    Z jednej strony auto bardzo mi się podoba, wnętrze jest zadbane, z zewnątrz też ciężko wizualnie się do czegoś przyczepić, ale z drugiej męczą mnie te dwie sprawy i mocno się waham.
    Czy może ktoś z Was pomóc i wypowiedzieć się na ten temat?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar largo
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa 147 1,9 jTD 2004r 154 KM (fabr 115KM)

Domyślnie

Podstawowe pytania:
    byłeś na oględzinach pod kątem technicznym?
    jak jest pomalowane?
    Jeżeli technicznie jest ok, a robota jest wykonana profi to ja bym się nie przejmował. W 159 niektóre usterki mechaniczne mogą zbliżać się do ceny malowania całego auta, więc raczej skupiłbym się na mechanice.
    Co do samej szpachli to jest nałożona mniej więcej grubość kartki papieru + malowanie. Czy to dużo? Oceń sam. Na niektórych sprowadzanych autach brakuje skali w mierniku 1500 mikronów

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    AR 159 SW 1.9jtd 8V

Domyślnie

Jeżeli chodzi o oględziny techniczne, to mam bardzo ciekawą możliwość jechać dziś z Panem na przegląd, który i tak musi zrobić. Sam mi to zaproponował, żebym zobaczył jak wypadnie podczas tych wszystkich testów. Dodatkowo oczywiście przed ewentualnym zakupem obowiązkowo wizyta w ASO, na ten temat też już rozeznałem się na terenie miasta.
    O te sprawy lakiernicze pytam, ponieważ nie znam się na ten temat i chciałbym usłyszeć opinię nieco bardziej doświadczonych osób. Sam jak mówiłem, rozumiem że nie kupuję auta nowego i liczę się z tym, że coś może być malowane.
    Natomiast jako, że ma to być pierwsze w pełni moje, nieco droższe auto, chciałbym aby był to zakup w pełni przemyślany, sprawdzony, dlatego też piszę tutaj, jako że wiele osób zna się na temacie dużo lepiej niż ja
    Dziękuję bardzo za Twoją opinię, wywołała ona uśmiech na mej twarzy i chyba jestem coraz bliżej decyzji.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Romeo 159 2.4, 1,9

Domyślnie

Wiesz Musiu co do grubości lakieru to jak by nie patrzeć to pierwsza fabryczna warstwa 120-150 mikronów w zależności od czujnika . Jak by nie malować powtórnie to wyjdzie zawsze koło 280-300 bez szpachli, a jak delikatniejsza obcierka gdzie trzeba bardzo delikatnie wyrównać szpachlą to już się robi pod 400-500. Jeśli po otwarciu drzwi profile, słupki, wnęki, kielichy, są w wartościach fabrycznych to pewnie tylko powierzchownie była pomalowana więc chyba tak za bardzo nie ma się tym przejmować. Parę lat auto ma więc różne rzeczy się mogą przydarzyć. Jak by nie nie patrzeć są to auto 9 letnie więc ciężko znaleźć auto w oryginale, nie porysowane i przy tym ładniutkie. W zasadzie to chyba prawie niemożliwe. A że pomalowana cała strona to może i lepiej bo kolor jakiś taki dziwny i przy pomalowaniu dwóch elementów była by kolorowanka Co do przebiegu to u mnie w 159 różnica między licznikiem ,a sterownikiem to blisko 2600 km więc ogólnie jak czytałem na forum to w zasadzie chyba się te dwie wartości nigdy nie pokrywają i paro procentowa różnica jest zawsze więc raczej to normalne tych modelach. W Cromie 1.9 u mojego brata też te wartości się nie pokrywają . Różnica 2200 km. Gorzej jak by było w sterowniku o 80 tys więcej .

A tak z ciekawości sprzedawca się zarzekał że lakier oryginał i sam go sprowadziłeś na ziemie czy walił prosto z mostu że coś było robione ?

Ja jak u niego kupowałem to mi od razu przez telefon mówił i jestem ciekaw czy dalej takie praktyki stosuje

Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    AR 159 SW 1.9jtd 8V

Domyślnie

Nie, nie nie zarzekał się, sam powiedział zrobił wrażenie w miarę uczciwego, jak mówiłem sam zaczął wyjmować styropiany w bagażniku żeby pokazać, że od wewnątrz jest ok. Wydaje mi się, że podjadę dziś z nim na ten przegląd, jak wyjdzie potencjalnie okej to w poniedziałek do ASO i będę się chyba decydował.
    Co do tej szpachli, to nie zdyskwalifikowała ona mi auta, ale wolałem dopytać osób mających większe pojęcie i nie ukrywam, że mnie uspokoiliście. Wizualnie te "poprawki" wyglądają bardzo dobrze, nic nie rzuca się w oczy poza małą różnicą przy prawym reflektorze z tyłu, ale to jak pisał ktoś wyżej w przypadku zdejmowania zderzaka ciężkie jest później do spasowania, a nie jest ona też ogromna i nie rzuca się specjalnie w oczy.
    Bezwzględnie jej kolor + felgi + wnętrze zachwycają mnie i powodują szybsze bicie serca, więc myślę, że to tylko kwestia kilku dni, żeby podjąć tę decyzję z nieco chłodniejszą głową.
    Jeszcze raz dziękuję każdej osobie, która odpowiedziała na moje zapytanie. Jestem Wam wszystkim naprawdę bardzo wdzięczny. Oczywiście jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś obiekcje/opinie chętnie przeczytam.