Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Pierwszy Samochód! Alfa GT?

Użytkownik Embrion
    Auto
    Brak

Domyślnie Pierwszy Samochód! Alfa GT?

Witam, chce kupić swój pierwszy samochód i przeglądając różne ogłoszenia wpadła mi w okno Alfa GT. Strasznie mi się spodobała. Widziałem oceny, opinie trochę czytałem jednak wszystkie były pozytywne. Samochód kosztuje w granicach 10-25tyś do dyspozycji mam ok. 20tyś. Zastanawia mnie czemu ten samochód jest taki tani? I czy warto go kupić. Spełnia większość moich preferencji dotyczące wyglądu. Jednak nie wiem jak z jego awaryjnością, wygodą, komfortem jazdy? Z takich drobiazgów chciałbym jeszcze dość ekonomiczny poniżej 10l spalania, widziałem że większość silników spełnia to kryterium, w miarę mało awaryjną, lub chociaż tanie części. No i niestety chciałbym ją też zagazować. I z takich drobiazgów czy posiada wejście Aux i USB? Może też strasznie głupie, ale ciekawi mnie czy można zmienić kolor podświetlenia led wewnątrz samochodu, nie chce czerwonego ^ ^. Licze na waszą pomoc i obiektywne opinie!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Proszę Cię, poświęć trochę czasu na tym forum a wszystkiego się dowiesz.
    http://www.forum.alfaholicy.org/pora...t_1_9_jtd.html

Nie, nie zagazujesz silnika JTS jedynie TS oraz nie posiada wejść Aux i USB. Podświetlanie zmienisz jak całe auto rozkręcisz.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    GT 1.9 JTD

Domyślnie

1. Takich tematów było od groma. 2. Poszukaj. 3. Gazuj JTS - powodzenia. 4. Kup 1.8 - powodzeia. 5. Za 20k kupisz ale licz się że wpakować musisz z 4k jeszcze. 6. Jak dla mnie sztywne ale wygodne. 7. Awaryjność nie wiem swoją zrobiłem dopiero 2500km. 8. Głupot z podświetlaniem nie komentuje, jak dla mnie to se róż z seledynem możesz pie***ć. AAA jak Ci ktoś powie, że diesel pali 6.5L to powiedz żeby przestał jeździć z górki cały czas.

- - - Updated - - -

No jak nie? Pewnie, że da się zagazować! To że instalacja gazowa v.5 kosztuje 8-9tyś zł to pomijamy

Użytkownik Embrion
    Auto
    Brak

Domyślnie

Wybaczcie, ale nie napisałem z jakim silnikiem alfe chce kupić. Może być ten najsłabszy TS. Chociaż powiedzcie mi czy warto zwracać uwage z takim budżetem na ten samochód. I czy jej awaryjność to prawda..

Użytkownik Pirat drogowy Avatar ddudek
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    GT 3.2 V6

Domyślnie

Na 1.8 z gazem + pakiet startowy, to budżet dość ograniczony, ale da się.

Jeśli ma być to pierwszy samochód to jest jeszcze jedna rzecz - widoczność do tyłu, na boki, i kiepki promień skrętu. Zapewniam Cię że w ciągu kilu pierwszych miesięcy będziesz musiał wydać ponad tysiaka i więcej na lakiernika z tego powodu (bo jesteś mało doświadczony), lub już nie będzie taki ładny. Przy parkowaniu strasznie to utrudnia robotę.

No i generalnie jeśli nie zarabiasz na bieżąco i nie będziesz miał kilku stówek na naprawy bieżące to szybko straci na zajebistości, musisz o tym pamiętać w kontekście pierwszego samochodu. Nie naciągaj swojego budżetu.
    Ostatnio edytowane przez ddudek ; 26-05-2015 o 07:13

Użytkownik Embrion Avatar tamten
    Mieszka w
    DG
    Auto
    GT 1.9 JTDM 150 KM

Domyślnie

tak jak kolega ddudek napisał, jak nie masz stałych dochodów to odpuść sobie, bo pojedziesz do mechanika na wymianę kilku pierdół za 300zł a ostatecznie rachunek wyjdzie 900zł bo znajdą coś jeszcze, czego nie da się odwlec w czasie + części do tanich nie należą, szczególnie blacharskie

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    GT 1.9 JTD

Domyślnie

Ale czekaj 20k to na samo auto czy auto z robotą bo jak na wszystko to faktycznie mało a jak na samo auto to spokojnie wyhaczysz coś dobrego. Ale Tak jak kolega pisze, nie masz stałych dochodów odpuść. Nie wiem jak tam 1.8 czytałem, że się pieprzy ale to niech kolega wyżej się wypowie. 2.0 nie spali grubo poniżej 10L liczyłbym tu na 8-11. Diesel pali w zależności od nogi xD po w miarę pustym mieście w okolicach 8L. Po bardziej zatłoczonym mieście mogę liczyć na 9-10 w trasie może i realne byłoby zejść do 6.5L ale ja mam rozgrzebany na 190KM i ciężką nogę. Na pierwsze auto GT? Pytanie ile oleju w głowie masz. Wysoki poziom samokrytyki i zastanów się czy Ci korba nie odwali i nie zrobisz z miasta toru wyścigowego dla amatorów. Jak na pierwsze koniecznie musi być GT to nawet nie patrz na wersje bez czujników parkowania. Ja jestem niedoświadczonym kierowcą i "zginąłbym" bez nich
    Ostatnio edytowane przez mlody354 ; 26-05-2015 o 16:17

Użytkownik Alfa i Omega Avatar barsliw
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 2.5 V6

Domyślnie

To moze nie mierz wszystkich swoją miara jeśli chodzi o parkowanie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Pirat drogowy Avatar ddudek
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    GT 3.2 V6

Domyślnie

@barsliw, przecież temat jest o pierwszym samochodzie. Nie rozmawiamy o doświadczonym rajdowcu który parkuje driftem. Kolega bardzo dobrze że porównuje do siebie - jest również niedoświadczony.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    GT 1.9 JTD

Domyślnie

@ddudek, a jak tam kwestia 1.8? Tak jak mówię, kiedyś tam kiedyś czytałem opinie, jaka jest twoja? A reszta kolegów chyba się ze mną zgodzi, że tylna szyba jest mała i widok przez nią jest kiepski. Ja zanim kupiłem alfę pożyczałem auto od rodziców (chyba normalne). Jedno auto 206, a drugie passat b5 w obydwu spora szyba tylna i auto kończyło się w zasadzie na niej. Jak przesiadłem się do alfy to trochę się nagimnastykowałem z parkowaniem szczególnie równoległym i prostopadłym tyłem a potem ogarnąłem niedziałający czujnik parkowania