Mam pytanie o Q-Tronica. Bardzo sporadycznie zdarza mi się, że lock-up załącza się przy parkowaniu. Jest to dość zaskakujące i za pierwszym razem prawie zaparkowałem w ścianie. Od tamtego czasu jestem wyczulony i jak samochód rwie się z pełną mocą (odpowiada to całkowitemu zwolnieniu sprzęgła w manualnej skrzyni) wciskam mocno hamulec i lock-up się wypina. Silnik nigdy nie gaśnie. Niestety nie udało mi się odtworzyć tego zachowania w serwisie (próbuję od 2 lat), a specjalista z Samko (samko.pl) katował przy mnie tę skrzynię na wszystkie sposoby i stwierdził, że nie zarobi na mnie bo działa świetnie.
To się pojawia zwłaszcza przy zimnym silniku, czasami od razu przy ruszaniu (nawet na R), innym razem po kilku zmianach między D i R. Bez dodawania gazu, raczej przy lekkim hamowaniu. Zawsze zatrzymuję Alfę przed zmianą kierunku jazdy. Ten samochód mam ponad dwa lata i olej w skrzyni zmieniałem w nim dwa razy, bo pierwszy właściciel chyba tego nigdy nie robił albo rzadko. Mam wrażenie, że po drugiej wymianie zdarza się to jeszcze rzadziej, ale może to placebo. Zamierzam wymienić niebawem po raz trzeci żeby się przekonać. Pytanie do Was jaki może być powód? Robienie remontu skrzyni która, poza tym dość sporadycznym dziwactwem, działa i w mieście i na trasie świetnie to ryzyko wydania 5-6k po nic. Czy to możliwe, że np. ten trudny do wymiany filtr się trochę zapchał i czasami ciśnienie jest nie takie na jakimś czujniku i sterowanie szaleje? Czy komuś się coś takiego działo? To jest o tyle uciążliwe, że czasami nie zdarza się przez 3 miesiące, a potem 2 razy w ciągu tygodnia. Parkowanie to zawsze przygoda
Brera 3.2 V6 Q4 170k
P.S.83_177_BRERASPIDER_604.31.633_EN_01_09.06_SC_QTB.pdf83_177_BRERASPIDER_604.31.633_EN_01_09.06_SC_QTB.pdf
Wbrew temu co wyczytałem w dotychczasowych wątkach na forum, producent zaleca sprawdzanie i dolanie oleju w Q-Tronic co 30000km. Załączam instrukcję w pdf - strona 14. Równie dobrze może chodzić o wymianę statyczną.