Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Temat: Problemy z rozrusznikiem i chyba start stop.

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR MiTo 2011 1.4 105KM

Domyślnie Problemy z rozrusznikiem i chyba start stop.

Witam
    kilka dni temu nagle (bez wcześniejszych objawów) w Mito żony przestał działać rozrusznik. Po przekręceniu kluczyka było słychać tylko ciche cyk..sprawdziłem bezpieczniki i nic za pierwszym przekręceniem kluczyka po następnym ożył sam z siebie. Było tak kilka tygodni po czym umarł ponownie. Procedura ta sama wszystkie bezpieczniki ok ale nie działał dalej. Zacząłem włączać i wyłączać przycisk start-stop i nagle ponowne cudowne ożycie. Dzisiaj rano przed pracą ponownie zawiódł nie miałem czasu na wyciąganie bezpieczników ale samo przyciskanie, włącz i wyłącz start-stop przez kilka minut nic nie dało. Słychać ciche cyk i nic. Aku w pełni naładowany i sprawny, wszystko inne bez objawów. Jak na złość Alfa skończyła gwarancje kilka miesięcy temu. Ma ktoś pomysły co może być przyczyną ? Czy to zwykłe zawieszenie się rozrusznika wystarczy stuknąć ?

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

Cytat Napisał John Koval Zobacz post
    Witam
    kilka dni temu nagle (bez wcześniejszych objawów) w Mito żony przestał działać rozrusznik. Po przekręceniu kluczyka było słychać tylko ciche cyk..sprawdziłem bezpieczniki i nic za pierwszym przekręceniem kluczyka po następnym ożył sam z siebie. Było tak kilka tygodni po czym umarł ponownie. Procedura ta sama wszystkie bezpieczniki ok ale nie działał dalej. Zacząłem włączać i wyłączać przycisk start-stop i nagle ponowne cudowne ożycie. Dzisiaj rano przed pracą ponownie zawiódł nie miałem czasu na wyciąganie bezpieczników ale samo przyciskanie, włącz i wyłącz start-stop przez kilka minut nic nie dało. Słychać ciche cyk i nic. Aku w pełni naładowany i sprawny, wszystko inne bez objawów. Jak na złość Alfa skończyła gwarancje kilka miesięcy temu. Ma ktoś pomysły co może być przyczyną ? Czy to zwykłe zawieszenie się rozrusznika wystarczy stuknąć ?
    Na dzien dobry prosze sprawdzic klemy na aku oraz przewód masowy to podstawa

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR MiTo 2011 1.4 105KM

Domyślnie

Dzięki Pirat ale jak napisałem Aku Ok. Znaczy się klemy sprawdziłem a wszystko elektryczne w pojeździe buczy i gra.

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Instrukcja obsługi od strony 115

http://dukiewicz.pl/src/instrukcje/alfa_romeo/MiTo.pdf

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Wyplonestyki zwory w automacie załączającym - do zmiany kub regeneracji
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR MiTo 2011 1.4 105KM

Domyślnie

Tego wpisu o instrukcji nie bardzo rozumiem - że niby mam poczytać jak działa start stop ? Po trzech latach wydaje mi się że wiem....
    Wypalone styki też odpadają w trzyletnim samochodzie Alfa Romeo zresztą nie regenerują się same na kilka lub kilkanaście odpaleń.? a potem wypalają
    Gdybym miał zgadnąć na logikę to coś ze sterowaniem elektrycznym, że się zawiesza może jakiś stycznik (NIE WIEM KTÓRY TO ZAŁĄCZA - może ktoś wie w skrzynce który to ?) albo szczotki rozrusznika.?

Samochód po dniu stania dał się odpalić 3 razy (dawało się włączać i wyłączać start stop i działało w czasie jazdy) i po kolejnym wyłączeniu znowu to samo rozrusznik nie zagadał tylko było cyk.

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Tego wpisu o instrukcji nie bardzo rozumiem - że niby mam poczytać jak działa start stop ? Po trzech latach wydaje mi się że wiem....
    Wypalone styki też odpadają w trzyletnim samochodzie Alfa Romeo zresztą nie regenerują się same na kilka lub kilkanaście odpaleń.? a potem wypalają
    Gdybym miał zgadnąć na logikę to coś ze sterowaniem elektrycznym, że się zawiesza może jakiś stycznik (NIE WIEM KTÓRY TO ZAŁĄCZA - może ktoś wie w skrzynce który to ?) albo szczotki rozrusznika.?

Samochód po dniu stania dał się odpalić 3 razy (dawało się włączać i wyłączać start stop i działało w czasie jazdy) i po kolejnym wyłączeniu znowu to samo rozrusznik nie zagadał tylko było cyk.
    Sprawdź styki na kablach rozrusznika wsówki mogły zaśniedzieć. Ale mimo wszystko sprawdził bym konkretnie akumulator bo w tym systemie start stop aku padają jak muchy.

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR MiTo 2011 1.4 105KM

Domyślnie

Ok sprawdzę styki

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR MiTo 2011 1.4 105KM

Domyślnie

Styki oczyszczone i nic. Aku nie mogłem sprawdzić więc podpiąłem Alfę do diesla 2.2 na szelkach .....i nic. Samochód wydaje z siebie ciche cyk i szumi przez chwilę rozrusznik nie kręci. Nie jest uszkodzony bo od czasu do czasu pracował wygląda tak, jak napisałem wyżej jakby nie zostawał włączany - podłączany do prądu...

Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Styki oczyszczone i nic. Aku nie mogłem sprawdzić więc podpiąłem Alfę do diesla 2.2 na szelkach .....i nic. Samochód wydaje z siebie ciche cyk i szumi przez chwilę rozrusznik nie kręci. Nie jest uszkodzony bo od czasu do czasu pracował wygląda tak, jak napisałem wyżej jakby nie zostawał włączany - podłączany do prądu...
    Takie coś jak na poniższym filmiku po pierwszym przekręceniu kluczyka?

https://www.youtube.com/watch?v=BkgeiCfT1sM