Zobacz wyniki ankiety: Co robić?

Głosujących
7. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Naprawiać

2 28.57%
  • Złomować

2 28.57%
  • Sprzedać

3 42.86%
Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Czy warto

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    147, 1.6 TS 120KM

Domyślnie Czy warto

Drodzy,
    w czerwcu zaliczyłem dzwona, kierowca wyjechał na nasz pas skręcając w lewo. Z OC sprawcy kwota jest śmieszna, musiałbym połowę dołożyć aby zakupić kolejną Alfe. Ciężko mi określić jakie są uszkodzenia, auto stoi na warsztacie - warsztat oczywiście sugeruje naprawę. A co Wy myślicie? Absolutnie nie wiem co robić.

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	alfa.jpg
Wyświetleń:	317
Rozmiar:	95.0 KB
ID:	171675  

Użytkownik Maniak resoraków Avatar micorl
    Mieszka w
    Siewierz/Mierzęcice
    Auto
    147 FL JTDM 16v TI Q2 - była,159SW JTDM 16v TI - była,A147 FL 1.6 T.S, Giulietta JTDM 2.0

Domyślnie

Co to znaczy, że "kwota jest śmieszna"? Skoro masz już zrobione oględziny i kosztorys i nie ma szkody całkowitej to naprawa powinna się opłacić tym bardziej, że możesz oddać auto do sprawdzonego mechanika i wybrać rozliczenie bezgotówkowe.Mechanik powinien zrobić naprawę na dobrych podzespołach a jeśli nie zmieści się w założonej kwocie to zrobi dodatkowe oględziny i ubezpieczyciel skoryguje pierwotny kosztorys.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    147, 1.6 TS 120KM

Domyślnie

No właśnie jest szkoda całkowita. Kwota jest śmieszna, gdyż podsumowując zakup auta (w mracu br.) plus ostatnie naprawy to bliska jest ona ledwo 60% poniesionych kosztów.

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Pisz do ubezpieczyciela odwolanie że kwota jest zaniżona i najlepiej podaj mu wyliczenia mechanika a do tego kopie faktur za wymieniane w ostatnim czasie części

Wyryte rantem felgi

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

Jak na moje kompletnie się nie opłaca, wszystko jest pokrzywione, praktycznie wszystko do wymiany. Musiałby to być na prawdę dobry fachowiec, który się do tego przyłoży, ale i też sobie nieźle policzy... Ja bym napisał odwołanie, żeby dopłacili, wziął wrak sprzedał z niego co dobre np. fotele, koła (ewentualnie zostawić je do drugiej alfy na zmianę), silnik o ile sprawny itd. A reszte na złom

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Piastów
    Auto
    Alfka 147 120koników + LPG BRC

Domyślnie

w przypadku polis OC ubezpieczyciel na obowiązek przywrócić Ci samochód do stanu przed wypadkiem lub jeżeli się zgodzisz to zwrócić równowartość rynkowej ceny samochodu (w przypadku jeżeli naprawa jest nieopłacalna).

Jeżeli decydujesz się na sprzedaż piszesz do nich odwołanie w którym informujesz ich, że jeżeli nie uda Ci się sprzedać wraku po cenie ustalonej przez ubezpieczyciela dopłaci on różnicę do ceny rynkowej.
    Ostatnio edytowane przez Piotr_147TS ; 03-07-2015 o 12:22

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Polecam w tej kwestii wpisac w google "szkoda calkowita" i w wynikach znalezc strone rzecznika ubezpieczonych (rzu.gov.pl). Temat jest tam dość obszernie wyjasniony

Wyryte rantem felgi

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    147, 1.6 TS 120KM

Domyślnie

Ok, podjąłem decyzję o sprzedaży wraku w całości - na części nie ma szans, nie mam gdzie tego składować. Ile tak mniej więcej jestem w stanie uzyskać za ten wrak? W środku skóry, dwustrefowa klimatyzacja, tempomat, bez radio, opony zimowe (zużycie według rzeczoznawcy ok. 25%). Jeśli to złe pytanie na ten dział - serdecznie przepraszam

Użytkownik Znawca Avatar Mongoose
    Auto
    156 Sportwagon 2.0 JTS

Domyślnie

1500, 2000 ? Za 3000 to juz kupisz jezdzacego grata od Mirka handlarza jak sie postarasz