Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: wymieniam progi w sportwagonie potrzebuje wskazowki

Użytkownik Embrion
    Auto
    156 twin spark 2000r sportwagon

Domyślnie wymieniam progi w sportwagonie potrzebuje wskazowki

Panowie postawilem swoja alfe na warsztat z powodu braku progów oraz czesci podłogi wiecie zreszta o co chodzi. progi wymienialem w kilkunastu juz autach ale nigdy nie robilem alfy a tymbardziej tak wygnitej ze nie dosc ze nie ma do czego spawac to jeszcze nie za bardzo wiem jak odtworzyc prog wewnetrzy ktory konczy sie ledwo na wysokosci podlogi. a wiec teraz taka sytuacja :
    przylozony prog nowy.......... do czego spawamy ten prog czy wyprowadzic podloge w ten sposob zeby felc stykal sie z nowym progiem a potem dospawac braki progu wewnetrznego? czy wyprowadzic w dol prog wewnetrzny a potem dospawac podloge na koniec do tego. moze to glupie pytanie jest ale uwierzcie takich brakow jeszcze nie widzialem a sa to elementy konstrukcyjne wiec nie mozna jak sie chce. nabardziej bylbym zadowolony z jakiegos przekroju poprzecznego albo fotek. tak jak pisalem mozliwosci mam bardzo duze jesli chodzi o warsztat jak narazie polatalem podloge i zastanawiam sie nad zlaczeniem trzech elementow czyli podlogi progu wewnetrznego i zewnetrznego

Użytkownik Rowerzysta Avatar dam156SW
    Auto
    Alfa 156 SW 2.4 Jtd

Domyślnie

Mam taka fotke.
    Może Ci w czymś pomoże

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

wnioskuje ze prog wewnetrzny jest w ksztalcie C przy czym podloga rowniez ma felc czyli laczenie progu u dolu to w sumie 3blachy??

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

tak to są 3 blachy.
    Ja próg wew. dorabiałem z blachy 1,5mm i nie dokładałem do tego blachy podłogi i blachy progu zew. Obawiałem się że źle zrobiłem że zostawiłem tylko 1 blachę zamiast 3 ale 1 blacha 1,5mm wytrzymała próbę podnośnika kolumnowego(nie pogięła się)

ps.Moja była "troszkę" mniej zjedzona.Ja wyciąłem tylko dolną część progu zew. także nie potrzebowałem całych reperaturek
    Bałem się ruszyć próg wew. ....Myślałem że auto trzeba będzie postawić na ramie żeby nie straciło geometrii i nie jechało "bokiem"
    Znajomy blacharz powiedział że spokojnie bez obawy mogę wyciąć połowę wysokości progu wew.

Czerwone kreski to miejsca ciąć.Podłogę wyciąłem całą po długości aż do tunelu środkowego z obu stron (prawa,lewa) (blacha 1,5mm)
    Wzmocnienie 1,5mm
    Próg wew. 1,5mm
    dół progu zew. 1mm

Próg wew. ze zdjęcia wygląda tragicznie....połowa wysokości do wycięcia i bawimy się w metaloplastykę Powodzenia
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Próg Alfa 156.jpg
Wyświetleń:	122
Rozmiar:	50.0 KB
ID:	174628  
    Ostatnio edytowane przez kabanow ; 05-08-2015 o 18:22

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

i to ju mi daje jakis zarys, nie byloby problemu gdyby prog wewnetrzy schodzi prosto w dol do zakladki zewnetrznego ale niestety jest on wyprofilowany dlatego poltorowka bedzie w sam raz bo milimetrowa wejdzie do srodka na lewarku.nie bedzie to latwa odbudowa a w szczegolnosci przod i tyl naroznik podlogi. musze wywalic przewody paliwowe mam nadzieje ze nie wejde z migomatem az pod kierownice

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 TS

Domyślnie

Moja dostała u mnie "dożywocie", wycinałem wszystko co miało zalążek korozji.
    Zabezpiecz przewody paliwowe, też to zrobiłem ale sznurek puścił i niebieski wpadł prosto pod dyszę w czasie spawania....wiadomo co się stało dalej......
    Ostatnio edytowane przez kabanow ; 05-08-2015 o 21:03