Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24V - Nero Volcano - Lublin

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24V

Domyślnie Alfa Romeo 166 2.5 V6 24V - Nero Volcano - Lublin

Marka:
    Alfa Romeo

VIN:
    ZAR93600000049949

Model:
    166

Silnik
    2.5 V6 24V

Rocznik:
    2000

Miejscowość:
    Lublin

Nazwa komisu:
    -

Link do ogłoszenia:
    http://otomoto.pl/oferta/alfa-romeo-...tml#328fd66d33

Treść:

Witam,

Od niedługiego czasu zamarzyła mi się Alfa Romeo 166, a jak wiadomo, ciężko egzemplarz, w który nie trzeba władować na starcie drugie tyle.
    Postanowiłem zapytać o wasze zdanie, mam nadzieje, że z miłą chęcią podzielicie się ze mną swoimi opiniami.

Przechodząc do sedna: znalazłem ten egzemplarz, dokładnie taki jakiego szukam, benzynka (planuje montaż dobrej instalacji), duże, aluminiowe felgi, beżowa skóra... Po prostu dla mnie cudowny.
    Lecz pomimo zakochania się w zdjęciach, zachowajmy zimną krew, bo jak wiadomo, Alfy kupuje się oczami, a wtedy można nieźle wpaść.

Drodzy forumowicze, czy ktoś z was mieszka może w pobliżu, a może nawet zna przedstawiony egzemplarz i mógłby wyrazić swoje spostrzeżenia i opinię o danym modelu?
    Niestety mieszkam prawie 600 km dalej i nie mam możliwości od tak wpaść i obejrzeć dany egzemplarz...

Rozmawiałem ze sprzedawcą przez tel., powiedział, ze jeździ do Danii i co pół roku zmienia auto, bo znajduje jakieś inne, które mu się podoba i bierze je, więc to drugie, które ma sprzedaje. Teraz ma podobno jakieś Renault Lagunę II z 70k przebiegiem, ale pewnie będzie je zmieniał, bo przyzwyczaił się do silnika 2.5L.

Patrząc po zdjęciach zauważyłem opadniętą klapę bezpieczników.
    Zauważam też wygięte do góry blachy pod reflektorami z tyłu nad tylnym zderzakiem. Może to tylko odbicie i zdjęcie tak wyszło.
    Felgi ma piękne, ale 166-tka takich nie wypuszczała, więc pewnie są od 159, lub innego modelu. Czy pasują? Czy nie biją lub nie sprawiają kłopotów w tym modelu?

Rozmawiałem ze sprzedającym i powiedział, że miał jakąś przygodę ale wyklepał.
    Może być stłuczone i klepane, nawet niewielka ilość szpachli niech będzie, nie jestem wybredny. Z resztą to 15 - letnie auto w końcu./
    Głównie chodzi mi o przebieg, czy prawdziwy. Czy z grubsza ze zdjęć widać, że może być z nim coś nie tak, czy trzeba go remontować (części mechaniczne).
    To auto nie jest z żadnego komisu (domyślam się, bo tak wynika z rozmowy). Koleś mieszka gdzieś w Rudniku na końcu ulicy Dożynkowej i trzyma auto w garażu podobno. Żeby obejrzeć je, trzeba się z nim najpierw umówić, bo nie wiadomo czy jest czy go nie ma w domu.

Zapisałem sobię w notatniku rozmowę ze sprzedającym przez telefon:
    Mowi ze jak brał auto, to było od spodu obsmarowane czymś i nie wiedział co to jest. Dowiedzial sie, ze w Dani jest taka firma konserwująca
    podwozie aut i jest nawet jakaś nalepka gdzieś na szybie od tego chyba. Progi na łączeniach, gdzie są spawania nie ma korozji, ale jakiś lekki
    nalot jest tylko. Na rantach drzwi w aucie gdzieś jakieś nieduże naleciałości rdzy są, ale w porównaniu do innych alf 166 przed liftowychjest naprawdę dobrze.
    Jeśli chodzi o wydech to gdzieś tam na środku coś się dzieje, jakaś ruda bierze, ale nic się nie dzieje, nie daje żadnych objawów narazie, to nic nie robił.
    Z takich rzeczy technicznych to tylko z tyłu 2 sprężyny do wymiany, powiedział że 100 zł jedna + 50 zł wymiana to łącznie 250 zł.
    Auto kupił podobno za 8,5 tysiąca złotych, pojeździł nim pół roku i sprzedaje za 7,5, bo jakby dał więcej to nie wie, czy by sprzedał je w ogóle, bo takie ceny dyktuje rynek.
    Ta klapa od bezpieczników opadnięta, bo zatrzask poszedł. Ale mówi, że jakoś podkleił ten zatrzask i sie wpasowało i jest ok teraz.
    Podłokietnik jest wytarty, Mieszek od gałki do zmiany biegów był czarny, ale wymienił na taki jasny. Jest jaśniejszy, bo nie trafił w kolor.
    felgi są od innego auta, chyba od 159, ale fajnie się jeździ, nie ma żadnego bicia itp.
    To auto średnio mu pali 12-13 litrów. Ale powiedział że jakby się postarać można wykręcić 15 a nawet 18 i 19 L
    Mówi ze miał jakąś przygodę (stłuczkę, czy wypadek) ale żadnej szpachli nie nakładał, wszystko wyklepał i zrobił, jak chce to mogę z miernikiem przyjechać i sprawdzić.
    Jeśli ktoś ma blisko do Lublina Rudnik ul. Dożynkowa i ma czas i dobrą wolę, byłbym przeszczęśliwy gdyby mógł obadać temat dla mnie i sprawdzić czy deklaracje sprzedającego są zgodne z prawdą. Koleś młody, rozmowny, da się z nim porozmawiać, nie ma nic przeciwko miernikom lakieru ani przeciwko jeździe testowej.

Pomożecie?
    Pozdrawiam,
    Daniel.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    156 2.4JTD CF3

Domyślnie

Przebieg wygląda na prawdziwy. Tu masz historię tego VINu z Danii:

http://selvbetjening.trafikstyrelsen...93600000049949

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Łukasz 166
    Mieszka w
    Podlasie
    Auto
    Peugeot 406 Coupe 3.0 Była Alfa Romeo 166 2.4

Domyślnie

Wygląda ok. Cena też jeszcze w miarę dobra. Napisz w regionalnym może ktoś ją by ci obejrzał. Felgi wyglądają mi na oryginalne 18 od 166.
    Jest Peugeot 406 Coupe 2002r 3.0 V6
    Była Alfa Romeo 166 2002r. 2.4 JTD
    Była Vectra B 2000r 2.0 DTI
    Była Vectra A 1993r 1.8 B+G

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24V

Domyślnie

Dzięki bardzo za rzucenie okiem na temat.

Czekam na to, co powiedzą inni jeszcze

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Cytat Napisał Vieniozo Zobacz post
    Patrząc po zdjęciach zauważyłem opadniętą klapę bezpieczników.
    Zauważam też wygięte do góry blachy pod reflektorami z tyłu nad tylnym zderzakiem. Może to tylko odbicie i zdjęcie tak wyszło.
    Felgi ma piękne, ale 166-tka takich nie wypuszczała, więc pewnie są od 159, lub innego modelu. Czy pasują? Czy nie biją lub nie sprawiają kłopotów w tym modelu?
    te zagięcia to seria. Poogladaj fotki innyhc 166 - kazda m atakie szczeliny.
    Co do felg to wygladaja na oryginalne od 166. Taki wzor montowano fabrycznie. Chyba ze wizualnie sa podobne a np pochodza z ineego auta.
    Nie wyglada źle ta alfa na fotkach. Sprzedajacy w miare szczery widac. Ale nie pasuje mi to jego tlumaczenei ze sam klepał auto. Mozna podejrzewac ale wcale tak byc nie musi ze przywiozl ja lekko uderzona i poskladal i steraz sprzedaje. I niechce mis ie wierzyc ze kupił za 8500, zainwestowal w sprzeglo amory itp itd i sprzedaje ze stratą. To jakis drobny handlarzyk zapewne.

Ale z drugiej strony cudów juz nei ma co oczekiwac. Te auta sa coraz starsze i ideałów mało kto sprzedaje. Musisz jechać. Obejrzeć. Pomacać bo na foto to każda wyglada ładnie. Do tego ciemny laker maskuje ladnie na foto neidoskonałości blacharsko lakeirnicze.

PS no i nei licz ze kupisz auto od kogos kto ma je rok i nei bedziesz musial inwestowac. Jak ktos czesto zmienia samochody to raczej przesadnie w nie kasy nie pompuje bo wie ze predzej czy pozniej je popchnie... Co innego kupic od kogos kto mial je kilka lat- a takie egz tez sie zdarzaja.
    Takze poza tym 7500 musisz miec odlozone ze 2000 na jakies naprawy.
    [C

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    wroclaw
    Auto
    166 2.4jtd spider 3,2v6

Domyślnie

Tylne zawieszenie do kompletnego remontu ,co nie dyskredytuje tego egzemplarza .Felgi piękne 18 z polifta .
    pawel164

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

Cytat Napisał pawel olszewski Zobacz post
    Tylne zawieszenie do kompletnego remontu ,co nie dyskredytuje tego egzemplarza .Felgi piękne 18 z polifta .
    Wymiana tulei zwrotnicy lub bananów to dla ciebie kompletny remont? Czy może na odległość wiesz ze do wymiany każdy element?
    Zużyte sprezyny także mogą spowodować rozkraczanie kół tylnych.

Widać że gość wie o alfach tyle co i ty (bez urazy ) , felgi pochodzą ze 166 . 159 ma inny rozstaw śrub i bez śrub pływających felg z jednej do drugiej nie założysz.
    Skrzynia 5 biegowa zapewne bo to cf2 a tam skrzynia 6 biegowa byka opcją. Ten silnik w połączeniu ze skrzynią 5 biegową nie porywa . Ja szukał bym raczej 3.0 chyba ze na osiągach ci specjalnie nie zależy.

166 nie rdzewieje wcale (poza sztukami z początku produkcji na końcach progów ) , rdzewieje jedynie belka pod chlodnica.
    Wcale jakoś nie porywa na zdjęciach ,środek juz nie ma blasku ale zostaje ci jechać i oglądać bo to auto to już powoli rzadkość.
    Ostatnio edytowane przez jarek1986 ; 18-09-2015 o 14:55