Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Problem z bagaznikiem + amortyzatory

Kosa 166
    Gość

Domyślnie Problem z bagaznikiem + amortyzatory

Witam.Panowie mam problem w alfie 166...Samoczynnie otwiera sie bagażnik z niewiadomych powodow.Podczas jazdy, na postoju.Kiedy mu sie chce!Znacie moze przyczyne tej upierdliwej usterki? Nastepna rzecz to zblizajaca sie wymiana amortyzatorow.Jakie byscie doradzili w miare przystepnej cenie.DZiekuje i pozdrawiam

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Pierwszy problem to może być przerwana wiązka między nadwoziem a klapą. Czasami jak się źle ułoży to potrafi się przytrzasnąć. Kilka razy tak i zamek oraz światła w klapie zaczynają fisiować. Można to samemu naprawić, choć mi w końcu zrobili to przy okazji wizyty w warsztacie.
    Co do amortyzatorów to oryginalne są marki Kayaba, a tak się składa, że jest to chyba jedna z najlepszych firm, ale niestety drogo ok. 400 zł szt. na przód. Z tańszych widziałem na allegro amorki firmy Sachs, kosztowały coś niecałe 300 zł.
    Amorków jeszcze nie wymieniałem, niby wszystko ok na przeglądzie, ale sam nie wiem. Akurat będę wymieniał sprężyny bo mi jedna pękła to może przy okazji by się przydało upiec 2 pieczenie na jednym ogniu. Jak u Ciebie objawiają się zużyte amorki ? Czuć to podczas jazdy ?
    Ostatnio edytowane przez Alfa166Nero ; 08-04-2009 o 14:20

Kosa 166
    Gość

Domyślnie

Czuc podczas jazdy ale tez i przy gwaltownym ruszaniu slychac jak kola skacza.Bylem na badaniu no i wykazalo wymiane.O wlasnie swiatla w klapie...czasami musze isc poruszyc zarowka zeby zaswiecila o to Ci chodzi?

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Nie, to coś z gniazdem jeśli musisz żarówką ruszać. Jeśli chcesz sprawdzić czy to ta wiązka to otwórz klapę i pomerdaj trochę tą gumą w której są kable. Jeśli zamek zacznie Ci się otwierać i zamykać to znaczy, że to to. Jeśli to nic nie spowoduje to nie mam innych pomysłów z zamkiem. Zimą czasami odbijał mi przy zamykaniu zamek drzwi przednich prawych i auto można było wtedy zamknąć tylko poprzez kluczyk w tym zamku. Podejrzewam, że było to spowodowane większymi oporami i dlatego tak się działo. Jeśli u Ciebie to wygląda tak, że zamykasz auto, a ono się z powrotem otwiera to któryś zamek szwankuje.

Kosa 166
    Gość

Domyślnie

wlasnie dostalem telefon ze dali sobie z tym rade.Podobno zamek bym krzywo osadzony...NIe wiem czy to mozliwe i czy ma jakis wplyw ale ma byc juz dobrze.Licze na to bo choc mala usterka ale dolegliwa.A ta guma ruszalem wlasnie i nic...Wiec jest szansa ze spece od niemcow naprawili mi wloszke hehe

Alfa166Nero
    Gość

Domyślnie

Aaaa, całkiem możliwe, że mechanicznie nie trzymał. Ja z góry założyłem, że elektrycznie puszcza. Ehhh te zamki, w każdej marce są z nimi problemy.

Kosa 166
    Gość

Domyślnie

MIalo byc zrobione a nie jest...Klapa sie otwiera sama caly czasKable sprawdzone rozkrecalem zamek tez wszystko wyglada ok...Pomozcie bo mnie tez bagaznik wyprowadzi z rownowagi...:/

schumi
    Gość

Domyślnie

Ja tez mam ten sam problem z bagaznikeim postaram napewno wiem juz ze to nie przekaznik poniewaz ten od oswietlenia bagaznika jest taki sam i zamiana nic nie dala. Jutro moze sie z tym troche pomecze jak znajde czas.