Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Dziwne zachowanie Alfy

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 jtd 136km 99r sedan

Domyślnie Dziwne zachowanie Alfy

Panowie mam taki problem z moją Alfa napisze wszystko w jednym temacie żeby nie zaśmiecać otóż to Alfa na biegu jałowym drży silnik przenosi wibracje na kierownice i budę górna poduszka od kielicha wymieniona następny problem to skrzynia jak jest zimno ciężko wchodzi jedynka przez chwile później normalnie ale jak wrzucam jedynkę albo wsteczny słychać takie uderzenie jakby skrzynia o coś walnęła czasami też tak jest podczas jazdy ostatnio czasami zgrzyta mi trójka czy to wszystko możliwe o brak oleju w skrzyni albo trzeba wymienić ? kiedyś o tym czytałem Jak ruszam albo zmieniam bieg w przedziale 1500-2000 obrotów Alfa drży cała najbardziej na trójce i jak jadę na biegu puszczę gaz słychać takie uderzenie tak samo jak dodam gazu zauważyłem że pękła mi osłona od przegubu wewnętrznego z prawej strony i wywaliło cały smar "wszystko brudne" i silnik troszeczkę za głośno chodzi albo mi się wydaję może dlatego że nie mam osłony silnika i nadkoli musiałem ściągnąć ale nie wiem czy to może mieć jakiś wpływ nie ukrywam że to wszystko troszeczkę mnie denerwuję jak jeżdżę strzela albo drży a jak stoję telepie za pomoc dzięki wielkie

Użytkownik Alfista Avatar zieloo007
    Mieszka w
    Racibórz
    Auto
    Była 156 1.9 jtd, jest Toyota Avensis t27 '18

Domyślnie

Alfa Ci się sypie...

Gumy popękały toteż smar wywaliło. Osłony do wymiany.

A dlaczego silnik drży? Biegi nie wchodzą?

- synchronizatory strzeliły w skrzyni, czyżby skrzynia do remontu...
    - może czas olej w skrzyni wymienić
    - czyżby sprzęgło, dwumas do wymiany...
    - łożysko oporowe do wymiany...

Podjedź do db mechanika niech sprawdzi. No i przygotuj się na trochę wydatków.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar lufa
    Mieszka w
    Czerwienne
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 2005, Crosswagon 1.9 JTD 16V 2005, GTV Spider 2.0 TS 1999, AR 166 3.0 V6 2002

Domyślnie

Trzepanie podczas jazdy może być spowodowane że po pęknięciu osłony przegubu polatałeś za długo i szlak trafił przegub. Przy wrzucaniu słychać uderzenie 1. poduszki skrzyni i silnika. Wymiana oleju jak najbardziej nawet profilaktycznie a to może wykluczyć ci pewne przypuszczenia. Kwestię sprzęgłową zostawiłbym na sam koniec.
    Poduszki to sprawdzisz bez problemu. kumatego głowa pod maskę ty do samochodu ręczny hamulec 1-bieg i próby ruszania, później wsteczny i powtórka operacji i na pewno dowiesz się skąd stuka i co.