Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: zamykający się samoczynnie samochód

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie zamykający się samoczynnie samochód

Witam
    Od jakiegoś czasu zmagam się z samo zamykającym się samochodem. Tzn. gaszę autko i jak kluczyk/pilot pozostanie w stacyjce lub nawet jak mam go w kieszeni, to po kilkudziesięciu sekundach auto sie samo zamknie. Pół biedy gdy mam kluczyk wyciągnięty gorzej jak zapomnę i zostanie w samochodzie a on się sam zamknie!!!!!! Pozostaje jechać po zapas i otworzyć.

Może ktoś powiedzieć jak tą funkcję można wyłączyć??? Dodam, że mam fabryczne radio z navigacją i tam jest coś ala podobnego że można wyłączyć ale ta funkcja jest martwa i jest podświetlona na popielato i nie można nic z nią zrobić!!!
    Dodam że tak się wcześniej nie działo. Raz mechanik wymontował akumulator i podłączył później i od tego czasu tak mi się to dzieje. Proszę o jakieś rady jak to dziadostwo wyłączyć!!!!
    No i nie mylę tego z funkcją samo zamykającego się samochodu po odpaleniu i po przekroczeniu 20km/h to nawet super funkcja. Niezależnie czy jest włączona czy wyłączona autko się i tak samo zamknie!!!!

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159 SW TI 2.0 JTDM

Domyślnie

Cytat Napisał slawek986 Zobacz post
    Witam
    Od jakiegoś czasu zmagam się z samo zamykającym się samochodem. Tzn. gaszę autko i jak kluczyk/pilot pozostanie w stacyjce lub nawet jak mam go w kieszeni, to po kilkudziesięciu sekundach auto sie samo zamknie. Pół biedy gdy mam kluczyk wyciągnięty gorzej jak zapomnę i zostanie w samochodzie a on się sam zamknie!!!!!! Pozostaje jechać po zapas i otworzyć.

Może ktoś powiedzieć jak tą funkcję można wyłączyć??? Dodam, że mam fabryczne radio z navigacją i tam jest coś ala podobnego że można wyłączyć ale ta funkcja jest martwa i jest podświetlona na popielato i nie można nic z nią zrobić!!!
    Dodam że tak się wcześniej nie działo. Raz mechanik wymontował akumulator i podłączył później i od tego czasu tak mi się to dzieje. Proszę o jakieś rady jak to dziadostwo wyłączyć!!!!
    No i nie mylę tego z funkcją samo zamykającego się samochodu po odpaleniu i po przekroczeniu 20km/h to nawet super funkcja. Niezależnie czy jest włączona czy wyłączona autko się i tak samo zamknie!!!!

Ja bym spróbował zrobić 2 rzeczy:

1. Odłącz na jakiś czas akumulator
    2. Zmień klucz na zapasowy a z tego podstawowego wyciągnij baterię

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał slawek986 Zobacz post
    Dodam, że mam fabryczne radio z navigacją i tam jest coś ala podobnego że można wyłączyć ale ta funkcja jest martwa i jest podświetlona na popielato i nie można nic z nią zrobić!!!
    Próbujesz to robić na odpalonym silniku? Nie wiem, czy akurat ta, ale są funkcje, które można ustawić/zmienić tylko na odpalonym silniku.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kędzierzyn/Wrocław
    Auto
    159 2.0JTDM

Domyślnie

podepnę się pod temat ale mam pytanie nieco odwrotne - może i totalnie laickie Mianowicie muszę odpiąć aku od auta w celu jego naładowania, ale nie będę miał autka na widoku (za blokiem i nie widać go niestety). Jak mogę zamknąć auto szczególnie tylne drzwi bez aku (przednie z kluczyka)? w poprzednim miałem bolce, wciskam i hula tutaj nie ma takich bajerów (w fiatach można było klamkę wcisnąć) Przejdzie coś takiego że otworzę maskę, zamknę drzwi z centralnego wymontuję aku i zamknę maskę? mam wbudowany alarm, się zastanawiam czy nie będzie wyć jak będę próbował zamknąć przy otwartej masce. A może coś w drzwiach trzeba wcisnąć?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar mklimko
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Volvo XC60; była Alfa 159 SW

Domyślnie

Miałem ten sam dylemat. Rozwiązałem go w ten sposób: Zamykasz samochód centralnym. Otwierasz wkładką z kluczyka drzwi kierowcy. Otwierasz maskę. zamykasz drzwi kierowcy kluczykiem. Odłączasz akumulator. Zamykasz maskę. Z tego co pamiętam tak to zrobiłem. Nie pamiętam tylko czy otwieranie wkładką uruchamia centralny. Jeśli tak to musisz najpierw odłączyć akumulator a później otwierać drzwi kierowcy. Pzdr.

ZBANOWANY Pirat drogowy
    Auto
    159 1,9 JTS + 146 1,6 TS

Domyślnie

Włącz sobie funkcję otwierania z pilota, po jednokrotnym kliknięciu, jedynie drzwi kierowcy i problem masz z głowy - zamykasz wszystkie z pilota, otwierasz tylko kierowcy - otwierasz maskę, demontujesz akumulator, zamykasz maskę, a drzwi kierowcy z kluczyka - wszystkie pozostałe masz zamknięte

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto
    Giulia 2.0 280KM Q4 TI Veloce - była Alfa Romeo 159 2.4 JTDm 200KM EGR i DPF off

Domyślnie

Koledzy ja dalej po próbach nie mogę się uporać z samoczynnie zamykającą się Alfą!!!
    Ta funkcja jest niedostępna do zmian bo jest na szaro. Ma ktoś jakiś jeszcze pomysł???

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    SŁOPNICE
    Auto

Domyślnie

Koledzy macie jeszcze jakieś propozycje???

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kędzierzyn/Wrocław
    Auto
    159 2.0JTDM

Domyślnie

Próbowałeś sposobu kolegi mcgyver? Z tym że po ponownym podłączeniu aku odczekaj min. 3 minuty zanim włożysz kluczyk. W MES są jakieś opcje ingerencji w blokady drzwi itp?

Użytkownik Fachowiec Avatar ris
    Mieszka w
    KRK
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0

Domyślnie

Coś mi się zdaje, ze takiej funkcji nie ma aby się zgaszone auto samo zamykało. Jest funkcja zamykania sie drzwi po ruszeniu przy prędkości ok 20km/h. Jeśli Ci sie tak dzieje to najprawdopodobniej jest problem z autoalarmem lub słabą masą.