Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Alfa Romeo 147 120km 1,6 ts Dziwne syczenie,gwizdanie

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 147

Domyślnie Alfa Romeo 147 120km 1,6 ts Dziwne syczenie,gwizdanie

Witam mam taki problem z moją bellą a mianowicie gdy troche zrobiło się chłodno w alfie wystąpiło dziwne syczenie gwizdanie jest to prawie nie słyszalne aczkolwiek bardzo irytujące gdy po wyjsciuu z auta w uszach nadal slychac to gwizdanie dzwięk przypomina gwizd o wysokiej częstotliwości coś jak by gwizdki dla psa Próbowałem zlokalizowac skąd on dochodzi jednak niestety marnie mi to wyszło
    Dźwięk najbardziej słyszalny jest z prawej strony auta od dołu z tyłu również go słychać natomiast od strony kierowcy praktycznie wogóle natomiast pod maską nic nie słychać bo zagłusza to silnik

Czy ktoś z Alfoholików miał podobny problem lub wie co to może być ?

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 147

Domyślnie

a byłbym zapomniał gwizdanie syczenie jak zwał tak zwał występuje nie zależnie od tego czy auto stoji czy jedzie oraz temp silnika nic nie zmienia

Użytkownik Quadrifoglio Verde
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR156 1,6TS 1999 r.

Domyślnie

Miałem kiedyś podobnie w innej marce - też zaczęło lekko gwizdać jak zrobiło się chłodno. U mnie akurat powodem okazało się padnięte łożysko w alternatorze. Zdejmij pasek wieloklinowy i pokręć za wszystkie rolki. Jeśli wszystko będzie OK to może też być coś głębiej w rozrządzie lub łożysko wyciskowe sprzęgła. A jak wciśniesz sprzęgło to piszczenie ustaje, czy jest bez zmian?
    Jeśli natomiast bardziej syczy niż gwiżdże to może być też jakaś nieszczelność w dolocie, ale wtedy zwykle samochód nie jedzie tak, jak powinien.
    Ostatnio edytowane przez SG0240 ; 12-10-2015 o 06:51

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar KorniXPL
    Mieszka w
    Łęka Opatowska
    Auto
    Poluję na coś pięknego

Domyślnie

Mam to samo, u mnie to był problem z pękniętym wydechem, dziura mala srednice 1mm

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 147

Domyślnie

ze sprzęgłem czy bez różnicy nie słychać .Dziwęk to zdecydowanie gwizdanie pasek wielorowkowy wygląda w porządku

Rozrząd wymieniany cały z wariatorem 4tys km temu więc to bym wykluczył może być coś z alternatorem bo odkąd wystepuje to gwizdanie po rannym odpaleniu wywala błąd EBD ABS ASR jednak po chwili zanika mechnik stwierdził że jestem przewrażliwiony jednak ja wiem że to jakaś dolegliwośc na 100%
    Też na początku obstawiałem układ wydechowy bo ewidentnie dźwięk się roznosi od spodu auta jednak tłumik końcowy katalizator przedni jest wymieniony a oględzinami nie zauwazyłem żadnego ubytku w rurach całkiem prawdopodobne będzie coś z paskiem wielokolorowym lub coś z alternatorem

- - - Updated - - -

obroty są OK i mocy też nie ubyło trochę dymi z tłumika na biało rano ale to normalne w każdym aucie tak miałem;s

z Alfą u mechanika jestem co najmniej raz w miesiącu w tym totalnie się spłukałem bo wymieniłem wszystkie wahacze przednie więc proszę was o pomoc jak sobie poradzić z tymi gwizdami

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Pompa paliwa 100%

Użytkownik Embrion
    Auto
    AR 147

Domyślnie

Rzeczywiscie gwizdanie pochodz ze zbiornika z paliwem czy to oznacza ze pompa sie konczy czy mozna na takiej jezdzic chociaz z miesiac??