Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: Huczenie i wibracje podczas właczonego nawiewu.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo Mito

Domyślnie Huczenie i wibracje podczas właczonego nawiewu.

Witam w dniu wczorajszym pojawił się problem w moim Miciaku.. Otóż po właczeniu wentylacji pojawia sie huczenie i jakieś wibracje. Na początku sprawdziłem filtr przeciwpyłkowy i faktycznie jest w opłakanym stanie ale po jego demontażu nadal to samo. Od huczenie słychać tak jakby pod maską zaraz obok szyby przedniej. Chciałem jeszcze sprawdzic wentylator ale problem w tym że do tego potrzeby jest demontaż schowka. No i doszedłem do miejsca gdzie ściągłem śruby wszystkie pociągłem górę schowka i ładnie odeszła ale dół mocno się trzyma. Czy ktoś ma jakieś pomysły co to moze być czy to faktycznie kwestia wentylatora czy może jakiś inny problem? Albo jak zdemontować schowek?
    Pozdrawiam

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar meridian
    Mieszka w
    Dąbrowa G.
    Auto
    Było MiTO 1.4 MA

Domyślnie

Cześć, jak kupiłem swoje mito 4 miesiące temu, to po włączeniu wentylatora na ponad połowe maksymalnej prędkości również było słychać buczenie i lekkie wibracje np. na kierownicy. Żeby dostać się do wentylatora (wiatraka) musisz zdemontować schowek. Nie jest to trudne, chyba nieco ponad 10 śrub, ok. pół godziny roboty. Jak rozebrałem ten schowek to ukazał się wentylator w obudowie, którą nie wiedziałem jak rozebrać, ale jest tam na górze tej obudowy taka biała pokrywka która otwiera się i zamyka w zależności czy nawiew jest ON lub OFF, trochę się gimnastykując można dojrzeć w środku wiatrak, który się kręci, u mnie okazało się że na tym wiatraku było pełno liści, które kręcąc się generowały buczenie i wibracje. Za pomocą patyczka przez ten otwór u góry wyciągnąłem te liście i dźwięki zniknęły. Na początku obstawiałem że może jakieś łożysko na wiatraku ale to wszystko przez te liście.
    Gadałem ze znajomym mechanikiem bo wg mnie wszystkie pyły i liście powinny zatrzymać się na filtrze pyłkowym, ale wygląda na to że cały ten syf najpierw idzie przez wiatrak a potem przez filtr. Może ktoś potwierdzić?

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo Mito

Domyślnie

No niestety byłem dziś u mechanika który stwierdził że to wszystko przez filtr kabinowy którego aktualnie nawet nie mam bo wyciaglem go i zamówiłem nowy i stwierdził że bez tego filtra on nic nie zrobi bo to na pewno jego wina. Ja sam wczoraj rozkrecilem ten schowek i dostałem się do tej białej obudowy ale bałem się jej ruszać żeby nic nie zrobić a teraz wygląda na to że póki nie będę miał tego filtra to nawet mechanik nie przyjmie samochodu do warsztatu. No ale skoro to mogą być liście to postaram się może jeszcze sam coś zrobić. Wielkie dzięki za info

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Alfa Romeo Mito

Domyślnie

Temat do rozwiązania rozkręciłem wszystko po raz 3. Z nawiewem nie jest tak jak kolega wyżej pisał należy go ustawić na obieg zamknięty i wtedy otwiera się klapka ale wyciągniecie liścia w ilości sztuk 1 w moim przypadku zajeło 2h. Bardzo cieżko to zrobić udało się na drucik powyginany nabić tego liścia.

Temat do zamkniecia dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam alfaholików szerokości