Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Jak dostać się do silniczków nawiewów/klimatyzacji

Użytkownik Maniak resoraków Avatar pushq
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie Jak dostać się do silniczków nawiewów/klimatyzacji

Mam małe pytanie - nie działa mi prawa strefa, nawiew na twarz. Na szybę i nogi z prawej strony normalnie działa nawiew tylko nie działa prawy nawiew na środku deski i nawiew pasażera.

Czy ktoś wie, czy jest jakiś możliwie nieinwazyjny sposób, żeby dobrać się do tego silniczka, który za to odpowiada?

Chciałbym się do tego dobrać przed zimą, bo mi żona już głowę suszy od tygodnia

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wolsztyn
    Auto
    159 SW 2.4 JTD Q-Tronic

Domyślnie

Najpierw podepnij się pod kompa i zobacz jakie masz błędy, jak faktycznie masz uwalony silniczek zostaje ci demontaz deski de

Użytkownik Świeżak Avatar Miłek
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    159 2.2 JTS

Domyślnie

Ja mam śmieszną przypadłość. Klima działa, wieje i zimne i ciepłe ale tylko z prawej strony.
    Z lewej i z tyłu wieje tylko zimne. O co chodzi?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Miedzyrzecz, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTD 16V

Domyślnie

Najlepiej jest podłączyć pod kompa i zobaczyć, który silniczek jest walnięty, jeśli któryś z dolnych silniczków to można się do nich dostać bez rozkręcania deski, ten środkowy silniczek odpowiada za nawiew tylni i środkowe nawiewy z przodu, musisz wymienić go dokładnie na taki sam silniczek o tych samych symbolach i konkretnie na prawą stronę, ponieważ jak założysz lewy silniczek to nawiew będzie działać odwrotnie z lewej strony będzie otwierać, a z prawej zamykać.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

A podłączę się do błędów silniczków przez darmową wersję FES-a i ELM 327 czy nie bardzo?

EDIT!!!!

Podbijam post.

Wyjąłem dzisiaj dolny lewy silniczek, żeby sprawdzić czy działa. Po przełączaniu na panelu góra, na twarz i dół ten silniczek w ogóle się nie rusza. również przy zmianie siły nawiewu ani drgnie.

Przy próbie ruszania tym sworzniem, który wychodzi z silniczka to ani on drgnie. Czy to normalne zachowanie?
    Ostatnio edytowane przez pushq ; 08-11-2015 o 13:51

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Dodam tylko zdjęcia.

Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20151108_13_47_34_Pro.jpg
Wyświetleń:	662
Rozmiar:	38.2 KB
ID:	182778   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	WP_20151108_13_47_44_Pro.jpg
Wyświetleń:	661
Rozmiar:	41.7 KB
ID:	182779  

Użytkownik Świeżak Avatar krzysiek_1021
    Auto
    AR 159 2,4 JTDM TI 210 km, AR 147 1,6 TS 105 km

Domyślnie

hmm... jest jeszcze jedna metoda sprawdzenia czy silniczki działają. Sprawdzałem tak w mojej 147 i dzięki temu uniknąłem rozbierania deski. Chodzi mi o kamerę inspekcyjną / endoskopową - na allegro od 25 zł.

Wkładamy kamerkę przez kratkę wentylacyjną do środka kanału wentylacyjnego i na ekranie laptopie oglądamy. Co jakiś czas kręcimy kierunkami nawiewu i temperatury.
    Obraz z takiej najtańszej kamerki nie jest zachwycający (ale w moim przypadku wystarczyło). Tak czy inaczej warto chwilkę poćwiczyć korzystanie z kamerki w domu i pooglądać schematy budowy nagrzewnicy.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    AR 159 2.4 JTDm

Domyślnie

Pojawiam się ponownie po chwili walki i podłączeniu się do komputera.

Zrobiłem test nawiewów - teoretycznie wszystkie działają, bo słychać było jak chodzą. Nie udał się tylko test "Nastawnik mieszalnika (lewy)", ale on raczej nie odpowiada za sterowanie nawiewami pasażera.

Potem podłączyłem się do parametrów silniczków i tak wyglądają parametry po ustawieniu nawiewu u pasażera "na twarz".

Nazwa:	Nawiewy.jpg
Wyświetleń:	593
Rozmiar:	92.0 KB
ID:	184085  

Użytkownik Embrion Avatar Robcioo0
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa romero 159 1.9 JTD 16V 110KW Sedan Stromboli Grey

Domyślnie

Witam chciałbym się podpiąć pod temat bo też mam problem z ogrzewaniem;/ nie grzeje mi strona kierowcy cały czas leci zimne powietrze kiedy po stronie pasażera temperatura z kratek jest taka jaką zadam na wyświetlaczu byłem u znajomego pod kompem i wszystkie siłowniki działają...reagują na zmiany na panelu wiec obstawiam że któraś z klapek sie połamała/spadła? i słowniczek śmiga na sucho nie ruszając klapki dlatego nie widać nic na kompie
    Powiedzcie proszę gdzie może znajdować sie klapka odpowiedzialna za sterowanie ciepło/zimno lewej strefy? czeka mnie rozbieranie calej deski czy dostanie sie do niej od schowka pasazera? marznee!

ogrzewanie już śmiga dzisiaj miałem wolną sobotę i posiedziałem trochę rozebrałem schowek pulpit i juz miałem zabierać sie za całą deske kiedy po odkręceniu osłony która jest w tunelu na nogi pod airbagiem na kolana ta mocowana na plastikowe śruby ukazał mi sie kolejny silniczek nr 52408226/00 i tak jak zakładałem na początku ta biała dźwignia spadła z jabłuszka wiec dla potomnych ten siłownik odpowiada za sterowaniem ciepło/zimno lewą strefą

Nazwa:	IMAG0591.jpg
Wyświetleń:	401
Rozmiar:	98.4 KB
ID:	185156  
    Ostatnio edytowane przez Robcioo0 ; 05-12-2015 o 20:49 Powód: rozwiazanie problemu;)