Na początku roku kupiłem sprowadzoną z francji Alfę 159 SW TI 1.9 16v 150km automat.
Pierwsza rejestracja końcówka 2010, 92k km przebiegu.
Samochód najprawdopodobniej najechał komuś na tył i wbił się na hak, chłodnice oparły się o silnik, dalej bez uszkodzeń. W środku standardowo, trzy poduszki, deska, napinacz kierowcy i szyba
Po zakupie wymieniłem rozrząd, wszystkie filtry i płyny, akumulator.
Samochód doprowadziłem do przyzwoitego stanu ale zabrakło czasu na dopieszczenie, obecnie sprzedałem drugie auto i przyszedł czas uporać się z pozostałymi bolączkami.
1. SILNIK
- silnik głośno chodzi, klekocze jak stary mercedes, głośny mocny odgłos przy każdym obrocie, coś pomiędzy klekotem starego diesla a tłokiem bijącym o zawór.
Czasami mam wrażenie, że bardzo nasila się podczas ruszania przy skręconych kołach. Byłem z tym u speca od diesli i na początek wlał jakiś mocny specyfik do czyszczenia wtrysków "forte" o ile dobrze pamiętam, raczej nie pomogło, może odrobinkę ale jeszcze coś zostało.
- delikatne falowanie obrotów na postoju.
- spore spalanie w mieście, 12 litrów bez specjalnego gazowania, w trybie mieszanym 10, trasa Poznań-Warszawa-Poznań autostradą, nocą, max 140km/h zeszło do 8 litrów. Dodam że koła TI, 19 cali, opony 235..
Nie niepokoi mnie to zbytnio przy automacie ale wspomnę, że poprzednie auto miałem z tym samym silnikiem (vectra c - manual) i nigdy nie przekroczyłem 8 litrów. Styl jazdy się nie zmienił.
Chodzi bardziej o całokształt, nie chcę z góry zwalać na wtryski, chciałbym zrobić dobrą diagnostykę. Może jakiś czujnik powoduje korekty, może sonda.
Załączam screeny z MES.
Bardzo bym prosił, żebyście przyjrzeli się odczytom i wypowiedzieli się, czy widać tu coś niepokojącego, np wskazania dotyczące powietrza, które mogą wpływać na pracę silnika lub spalanie.
Dwa pierwsze na wolnych obrotach, trzeci trzymany na 1500rpm, odczyt wszystkich czujników.
2. AIRBAG
"airbag failure consult handbook"
Podczas naprawy powypadkowej zakupiłem poduszkę w kierownicę, na kolana i pasażera razem z deską, do tego dwa napinacze.
Napinacz pasażera nie wyglądał na wystrzelony więc wymieniłem tylko kierowcy.
Wszytko wymieniłem osobiście z olbrzymią starannością.
Niestety cały czas zostaje błąd.
ELM327 nie mogę się połączyć z poduchami przez MES (akurat mojego kabla nie można przerobić) a używająć ALFAOBD odczytuję wszystkie zaległe błędy, zaczynająć od impact po dokładny spis wymienionych usterek airbag.
Niestety nie mogę tego skasować. Jakaś rada?
![]()