Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Temat: Przednie lampy, oryginalne czy zamienniki?

Użytkownik Świeżak Avatar Kaju88
    Mieszka w
    Malbork
    Auto
    Alfa Romeo 156 932, 2001r. 2.0 16v t.spark 155KM

Domyślnie Przednie lampy, oryginalne czy zamienniki?

Witam. Przymierzam się do wymiany lamp przednich w mojej 156 przed liftem. Moje są już w stanie co najmniej dyskusyjnym. Pierwsze co odruchowo zrobiłem, to wszedłem na allegro i tam zacząłem szukać lamp. Owy portal przepełniony jest kompletnymi parami reflektorów w cenach 250-300zł. Od koloru do wyboru jak to mówią, są lampy wyglądające jak te seryjne, ale są i takie przyciemniane, znane jako "deep style". Tanio - pomyślałem, ale od razu miałem świadomość, że to raczej zamienniki. Aby nie podawać szybko wygasających aukcji na allegro przywołam link do sklepu z podobnymi lampami: http://www.tuning1.com/info,7187. Sprzedawca podaje informacje, że producent to DEPO. Wspomina, że lampy przystosowane są do elektrycznej regulacji, (ale) pasuje do nich silniczek z oryginalnych lamp. Mam rozumieć, że silnik muszę przełożyć z moich lamp? Lampy mają pełną homologację i są przystosowane do ruchu prawostronnego. Czy warto kupić takie lampy? Co o tym myślicie? Mogą być mniej wytrzymałe? Pierwszy raz w życiu mam do czynienia z wymianą lamp, więc proszę o ewentualne uwagi typu "przekładka" silniczka, o którym wspominałem. Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę przy kupnie abym nie miał niespodzianek przy montażu?

Pozdrawiam
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Użytkownik Rowerzysta Avatar ardexter
    Mieszka w
    Pyskowice
    Auto
    156 SW 2.4 150KM

Domyślnie

Ja tez miałem swoje do wymiany bo i wyglądały juz tragicznie i mocowania były połamane, a naprawa ich kosztowalaby w granicach 300zl. Wiec kupilem nowe zamienniki TYC za niecałe 300zl z ciemnymi srodkami (wygląd GTA). Wszystko P&P i swieca bardzo dobrze

Wysłane z mojego Trooper_X55 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Kaju88 Zobacz post
    Witam. Przymierzam się do wymiany lamp przednich w mojej 156 przed liftem. Moje są już w stanie co najmniej dyskusyjnym. Pierwsze co odruchowo zrobiłem, to wszedłem na allegro i tam zacząłem szukać lamp. Owy portal przepełniony jest kompletnymi parami reflektorów w cenach 250-300zł. Od koloru do wyboru jak to mówią, są lampy wyglądające jak te seryjne, ale są i takie przyciemniane, znane jako "deep style". Tanio - pomyślałem, ale od razu miałem świadomość, że to raczej zamienniki. Aby nie podawać szybko wygasających aukcji na allegro przywołam link do sklepu z podobnymi lampami: http://www.tuning1.com/info,7187. Sprzedawca podaje informacje, że producent to DEPO. Wspomina, że lampy przystosowane są do elektrycznej regulacji, (ale) pasuje do nich silniczek z oryginalnych lamp. Mam rozumieć, że silnik muszę przełożyć z moich lamp? Lampy mają pełną homologację i są przystosowane do ruchu prawostronnego. Czy warto kupić takie lampy? Co o tym myślicie? Mogą być mniej wytrzymałe? Pierwszy raz w życiu mam do czynienia z wymianą lamp, więc proszę o ewentualne uwagi typu "przekładka" silniczka, o którym wspominałem. Na co jeszcze powinienem zwrócić uwagę przy kupnie abym nie miał niespodzianek przy montażu?

Pozdrawiam
    Lepsze nowe podróby niż wyblakłe orginały.
    Ale niestety nie świecą one jak orginały.Wiadomo że każdy kto zamieni orginały ze zmatowioną szybką i odbłyśnikiem na nowe podróby powie że rewelacja.Ale tylko w takim porównaniu.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Mieszka w
    Malbork
    Auto

Domyślnie

Ardexter, wielkie dzięki za fotkę, mam taki sam/podobny kolor lakieru, więc mogę sobie fajnie porównać. Lesio146, tak jak piszesz, zależy do czego się porównuje, ja jednak jestem zmuszony wymienić lampy. W takim razie pokuszę się chyba na te z allegro. ardexter, gdzie kupiłeś te depo? też na alledrogo?
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Mieszka w
    Pyskowice
    Auto
    156 SW 2.4 150KM

Domyślnie

Tak, przez allegro tylko ze miałem blisko i odbieralem osobiście

Mieszka w
    Malbork
    Auto

Domyślnie

Rozumiem, a długo na nich jeździsz? jak z jakością/wytrzymałością? chciałbym dzisiaj je zamówić
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Mieszka w
    Pyskowice
    Auto
    156 SW 2.4 150KM

Domyślnie

No mam je jakoś od pol roku i nic się z nimi nie dzieje. Jakościowo nie odstaja az tak od orginalow, a mocowania wszystkie w tym samym miejscu jak ori

Mieszka w
    Malbork
    Auto

Domyślnie

Rozważałem jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/alfa-romeo-156-soc...633556590.html czyli lampy typu ni to xenon ni to zwykła lampa. Oczywiście użytkowałbym bez "zestawu HID" tylko ze zwykłą żarówką H7. Ciekawe jak to się sprawuje.. bo homologację obstawiam, że ma
    [SIGPIC][/SIGPIC]

Użytkownik Rowerzysta Avatar MyPPx
    Mieszka w
    Okolice Krakowa
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 150KM

Domyślnie

Przerobienie normalnej lampy na soczewkę posiada homologację ? Po rozklejeniu lampy się ją traci. Świeci to bardzo dobrze, ktoś na forum przerabia takie lampki.

Mieszka w
    Malbork
    Auto

Domyślnie

No niby traci, ale ktoś to sprawdza? Policjant podczas kontroli chyba nie bedzie wyjmował i oglądał lamp do okoła, z góry (pod maską) zobaczy przecież niewielką jej część, a homologacja nadal jest wybita na szkle - kloszu lampy, bo przerabiane są one z oryginalnych Carello, czyli oryginalnych lamp Alfy.
    [SIGPIC][/SIGPIC]