Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: montaż wahaczy górnych

amicus4
    Gość

Domyślnie montaż wahaczy górnych

Witam,

jak w temacie, mam wahacze do zamontowania i chciałem to zrobić sam bo nie ma nic lepszego w weekend niż wypić kilka piwek i ubrudzić się smarem. Przeglądając forum trafiłem na informację dotyczącą dociągnięcia śruby pomiędzy wahaczem a samochodem, ktoś twierdził że gdy zrobi się to na podnośniku i opuści samochód to można zerwać gumy wahacza-czy trzeba dokręcić na obciążonym zawieszeniu? A jeżeli tak to w jaki sposób? Druga sprawa, też dotycząca tej śruby: czy ona nie wymaga wymiany, czy tam też nie robią się luzy, czy ona powinna sztywno trzymać wahacz? Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...za_gornego.htm W dziale zrob to sam pare tematow dotyczacych zawieszenia.

amicus4
    Gość

Domyślnie

Czytałem manuala i to nie tylko na tym forum ale nigdzie nie jest napisane co zrobić z tą śrubą i czy konsekfencją może być zniszczenie wachacza.

nfear
    Gość

Domyślnie

Ja wszystko dokręciłem gdy samochód stał na podnośniku, śruby nie wymieniłem. Później miałem przygodę ze sprzęgłem i zawieszenie było rozkręcane i skręcane jeszcze dwa razy (również na podnośniku). Wahacz nadal sprawny (5 000 km).

kaiowas
    Gość

Domyślnie

Panowie nie ma znaczenia a jakim połozeniu dokreci sie wahacz-on nie pracuje w "samej gumie" a i dokrecenie samej sruby nic nie pomoze-no chyba ,ze była nie dokrecona i nie trzeba jej tez wymieniac przy zmianie wahaczy.

groszek
    Gość

Domyślnie

Ja zrobiłem najprościej, pojechałem do mechanika. Wymienił wachacze w mojej pięknej i po kłopocie. I dzisiaj też bedę pił piwko polerując moją 156

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lubasz
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm automat 2013r.

Domyślnie

Cytat Napisał groszek Zobacz post
    Ja zrobiłem najprościej, pojechałem do mechanika. Wymienił wachacze w mojej pięknej i po kłopocie. I dzisiaj też bedę pił piwko polerując moją 156
    Fajnie
    wal_kon

amicus4
    Gość

Domyślnie

Eeee, chodzi o to żeby coś zrobić samemu. Dzięki za podpowiedzi, idę walczyć :-), wieczorem napiszę jak poszło :-) Mam nadzieje że nie skończy sie u mechanika :-)

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

z tego co mi mowil mechanik, dokrecac trzeba na opuszczonym lub podpartym. Mowil ze bylo wiele nieuwzględnionych zwrotow czesci wlasnie przez zly montaz( wychodzilo po paru tys.). Ale to nie moje slowa.
    Srube lepiej miec nowa w zapasie bo nie wiadomo jak stara bedzie wygladala po odkreceniu.

amicus4
    Gość

Domyślnie

Gotowe, ale tylko jedena strona, druga jutro, wnioski:

Można górny wahacz dokręcić mocno nawet na niepodpartym zawieszeniu bo nawet po mocnym dokręceniu można, co prawda z dużym oporem ale można nim ruszć w górę i w dół w całym zakresie.
    Zamiast wybijać sworzeń z zwroynicy młotem można podnieść drugim podnośnikiem układ zawieszenia do momentu kiedy odległości miedzy elementami będą równe, włożyc tam coś (ja włożyłem gruby dopasowany klucz) i opuścić, samo wyskoczy (co prawda zniszczyłem gumę ochronną wahacza w ten sposób, no ale ja go wymnieniałem :-))
    Niestety zauważyłem że mam do wymiany też dolny wahacz :-( (więc spodziwajcie się nowych postów i głupich pytań :-)), ale co mnie mocno ucieszyło na gumach stabilizatora nie mam żadnych luzów :-)
    Dzięki wszystkim za podpowiedzi, temat uważam za zamknięty.