Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: [147] Układ paliwowy

mmaciej_h
    Gość

Domyślnie [147] Układ paliwowy

Witam wszystkich,

mam dwa problemy, a konkretnie przy silniku 1.9 JTD 150km, 2005r.

Po pierwsze, prze zwiększonym poborze paliwa (głównie przy przyspieszaniu, ale też włączaniu zapłonu), słychać bardzo wyraźne syczenie ze strony zbiornika paliwa. Nie mam pojęcia co to jest . . . być może coś z pompką paliwową, nie mogę tego zdiagnozować. Dodam, że moc jest normalna, nie przerywa, nie dusi się.
    Druga sprawa to, chyba poważniejsza, to wymieniłem filtr paliwa. Po wymianie odpaliłem, działał 3 sekundy pojawił się błąd ze znakiem pompy i koniec . . . nie mogę odpalić . . .założyłem z powrotem stary filtr - żadnej reakcji. Miał z Was może podobne problemy albo ktoś domyśla się przyczyn. Z góry dziękuję Koledzy (i oczywiście Koleżanki) za pomoc.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Kielce
    Auto
    Alfa Romeo GT 1.9jtdm

Domyślnie

w układach cr najczesciej wystepuje wstępna pompa paliwa która znajduje się w zbiorniku. Wymiana filtra wiąże sie z delikatnym zapowietrzeniem układu ale max za 4 razem auto powinno odpalić. Nawet jesli posiadamy pompe elektryczna to lepiej zawsze jest zalać paliwem nowy filtr rozruch silnika bedzie łatwiejszy. Wstępna pompa podaje paliwo pod cisnieniem ok 3bar do pompy wysokiego ciśnienia. Takie cisnienie jest wymagane do uruchomienia silnika. Można zdjąc przewód doprowadzający paliwo do filtra i przekręcić zapłon lub spróbować uruchomić silnik. Jesli paliwo pojawi się to generalnie jest ok. Natomiast głośna praca pompy raczej swiadczy o uszkodzeniu.

mmaciej_h
    Gość

Domyślnie

Być może coś w tym jest, ale przed wymianą filtra, oprócz syczenia nie było żadnych innych objawów awarii. Jeśli chodzi o to paliwo z filtra to wydaje mi się, że nie przepuszcza go filtr. odkręciłem rurkę wtłaczającą paliwo do cylindra i sucha, zdjąłem szybkozłącze jest duże ciśnienie na dojściu do filtra, ... na drugiej złączce susza . . . .

mmaciej_h
    Gość

Domyślnie

nikt nic? syczenie to może jakieś odpowietrzenie zbiornika paliwa . . .

Użytkownik Romeo Avatar czosnek1802
    Mieszka w
    Zgorzelec
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.9TD Alfa Romeo 147 1.9jtdm 16v

Domyślnie

A zalałeś nowy filtr paliwa ropą zanim go założyłeś?? Czy wsadziłeś go na sucho i już?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Cytat Napisał mmaciej_h Zobacz post
    odkręciłem rurkę wtłaczającą paliwo do cylindra i sucha.
    do czego ?

Kolega idz do samochodu przekręć stacyjkę 5 razy do momentu aż pompa w baku przestanie chodzić i dopiero spróbuj zapalić.
    Układ musi się odpowietrzyć po dokręceniu pustego filtra.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Jarosław
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

nie chcę nikogo obrażać ale głupotą jest zalewać nowy filtr paliwa chyba że się ma starego diesla co wszystko przepali a nie silnik z tak czułymi wtryskami.
    Wlejesz syf do filtra bo nie wiadomo co jest w bańce z której się leje, lepiej zakręcić suchy włączyć kilka razy zapłon żeby pompka elektryczna sobie napełniła filtr i wtedy odpalać. Ale to jest moje zdanie i jak tak robię jak zmieniam filtry.

mmaciej_h
    Gość

Domyślnie

Filtr zalany, kręciłem też dużo . . . także teko pompowania było dość . . . . a wyraźnie wyskoczył błąd . . . problem ciągle nierozwiązany

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Jarosław
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

proponuje podpiąć auto pod kompa bo jak błąd pokazuje na desce to i komputer powinien pokazać co jest nie tak wtedy będzie łatwiej o diagnozę

mmaciej_h
    Gość

Domyślnie

zapewne tym się zakończy . . . martwię mnie tylko to, ze nie mogę odpalić mniejsza z tym syczeniem . . . jechał . . . a tak to zupełnie nic na pewno jak znajdę przyczynę to Was poinformuję . . . gdyby jednak ktoś jeszcze mógł udzielić mi jakiejś rady chętnie poczytam