Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Zakup 145

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    145 1.9 JTD 105KM

Domyślnie Zakup 145

Cześć,
    Szukam nowego samochodu i trafiłem na całkiem niezły okaz 145 1.9 JTD 105KM, auto oglądałem chwilę, ale na pierwszy rzut oka wyglądało nawet przyzwoicie. Możecie mi powiedzieć jak z awaryjnością tego modelu i silnika? Miałem w te wakacje przygodę z 156 2.0TS i nie wspominam jej najlepiej, autem nacieszyłem się trochę ponad miesiąc i musiałem się go pozbyć z powodu bardzo dużego kosztu naprawy silnika (jak na mój budżet) i nie chcę drugi raz wtopić pieniędzy Powiedzcie jak z awaryjnością i gdzie szukać oznak korozji? Jutro podczas kolejnych oględzin podepnę je pod komputer i sprawdzę dokładnie

Ps. FiatEcuScan pokazując zapis odometru pokazuje prawdziwą wartość albo ona też może zotać zmieniona przez sprzedającego?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Rdza w tym modelu to głównie podłoga i niestety kielichy amortyzatorów z przodu. Poza tym patrz czy tylne koła nie stoją krzywo (czasem wymiana łożysk z tyłu to duża rzeźba), W kwestii silnika to głównie postaraj się go odpalić na mrozie. Jeśli pali łatwo i równo chodzi, to już jest ok. Turbiny tutaj są proste bez zmiennej geometrii ale możesz sprawdzić FES'em ile bije. Odometrem się zbytnio nie sugeruj. One czasem pokazują kosmiczne wartości.

Użytkownik Świeżak Avatar raven17a
    Mieszka w
    Żyrardów
    Auto
    146 1.9JTD

Domyślnie

Co do awaryjności to po prawie dwóch latach użytkowania mam jedno zastrzeżenie - zawieszenie często pada przez to źe jest bardzo sztywne, ale jest tanie w naprawie. Tak to jeździ bez większych przeszkód.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Aadams Zobacz post
    Cześć,
    Szukam nowego samochodu i trafiłem na całkiem niezły okaz 145 1.9 JTD 105KM, auto oglądałem chwilę, ale na pierwszy rzut oka wyglądało nawet przyzwoicie. Możecie mi powiedzieć jak z awaryjnością tego modelu i silnika? Miałem w te wakacje przygodę z 156 2.0TS i nie wspominam jej najlepiej, autem nacieszyłem się trochę ponad miesiąc i musiałem się go pozbyć z powodu bardzo dużego kosztu naprawy silnika (jak na mój budżet) i nie chcę drugi raz wtopić pieniędzy Powiedzcie jak z awaryjnością i gdzie szukać oznak korozji? Jutro podczas kolejnych oględzin podepnę je pod komputer i sprawdzę dokładnie

Ps. FiatEcuScan pokazując zapis odometru pokazuje prawdziwą wartość albo ona też może zotać zmieniona przez sprzedającego?
    Problem o ile mozna tak powiedzieć w nastoletnim aucie to korozja.Łączenie progów z podłogą.To obejrzyj i ogólnie podłogę.Kielich?Miałem dwie mam trzecia z tą płytą podłogową i ma 22 lata korozji brak.Zawieszenia jest tak trwałe jakich użyjesz części. Ogólnie nie jest źle.Tył i przód to nie droga i nieskomplikowana naprawa.Amory nie drogie.JTD jak sprawny to bezproblemowa konstrukcja,rozrząd prosty i tani w wymianie.Jak zakupisz to warto zainwestować parę zł w konserwację podwozia.
    Ostatnio edytowane przez lesio146 ; 05-01-2016 o 19:15
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał lesio146 Zobacz post
    Kielich?Miałem dwie mam trzecia z tą płytą podłogową i ma 22 lata korozji brak..
    Ty masz 155... To trochę inne auto mimo, że płyta bliźniacza z kilkoma autami koncernu. Ja miałem dwie 146 z 99' i jedna z nich już od roku prawie stoi na części bo właściciel, który ją kupił ode mnie zaniedbał to i kielich przerdzewiał na numerach nadwozia... Tematów z tym problemem jest na forum co najmniej kilka, więc to nie jest odosobniony przypadek.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Ty masz 155... To trochę inne auto mimo, że płyta bliźniacza z kilkoma autami koncernu. Ja miałem dwie 146 z 99' i jedna z nich już od roku prawie stoi na części bo właściciel, który ją kupił ode mnie zaniedbał to i kielich przerdzewiał na numerach nadwozia... Tematów z tym problemem jest na forum co najmniej kilka, więc to nie jest odosobniony przypadek.
    Tylko opisuję swoje doświadczenia ze 146 i 145.Jedna 1997 i druga chyba 2000.Pierwsza z Niemiec,poza czyszczeniem i ponownej konserwacji nie wymagała żadnej interwancji blacharskiej.Druga z Włoch,stan podwozia jak nowe auto.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Auto
    145 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Dzięki za wszystkie odpowiedzi dzisiaj zapadnie decyzja po ponownych oględzinach

Auto
    145 1.9 JTD 105KM

Domyślnie

Tak jeszcze mam pytanko, bo szukam, szukam i nie umiem znaleźć gdzie znajdę wejście diagnostyczne? I czy połączę się zwykłym kable Viakena?

ZBANOWANY Rowerzysta
    Mieszka w
    Jarosław
    Auto
    Mito / Fiat 500

Domyślnie

przy kielichu jest

Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Witam, podłącze się do tematu. Moje 156 obróciła panewkę Chce kupić 145 1.9 TD. Auto wygląda nieźle ale może doradzicie, odradzicie , na co mam zwracać uwagę? Pozdrawiam