Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Jak wymienić tarczę hamulcową?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR156 JTDM 20V

Domyślnie Jak wymienić tarczę hamulcową?

Witam wszystkich,jak w temacie tarcze przód,pacjent ar 156 2.4 20V czytałem temat w zrób to sam ale tam
    tarcza była przykręcona do piasty śrubą z bolcem a u mnie nic tam nie ma tylko pusty otwór żadnego wkręta,
    torxa nic tak jakby była tylko nabita na piastę,może ktoś już przerabiał ten temat i podpowie coś,
    z góry dziękuję i pozdrawiam.

Użytkownik Rowerzysta Avatar ardexter
    Mieszka w
    Pyskowice
    Auto
    156 SW 2.4 150KM

Domyślnie

Ja jak wymienialem tarcze też nie mialem zadnej śruby ani nic takiego. Sciagnalem koło odkrecilem zacisk i jarzmo no i .... młot 5kg w dłoń i napier... w tarcze żeby skubana zlazla. Jeśli ktoś wcześniej u ciebie wymieniał i zrobił to dobrze to powinna zejść z piasty bez problemu

Wysłane z mojego Trooper_X55 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak Avatar Pawlon13
    Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    156, 1,8 TS

Domyślnie

Chyba chodzi o śrubę centrującą do koła wkręca się to żeby nabić stalówkę w odpowiednim miejscu

Jeśli nie ma jej to nic się nie dzieje, zdejmujesz, koło, zaciski i męczysz się z zardzewiałą tarczą

Użytkownik Maniak resoraków Avatar motodoktor1
    Mieszka w
    RZESZÓW
    Auto
    ALFA 159 SW 2.4JTDm 210KM/250 KM by Weloo i 3200GT 2001 375KM V8

Domyślnie

Włączasz dobrą muzykę,otwierasz browarka,zdejmujesz koło,jeśli masz śrubki-bolce odkręcasz(12),cofasz trochę klocki hamulcowe(duży śrubokręt),odkręcasz dwie śruby od jażma-uchwytu w którym jest zacisk(17 lub 19),zdejmujesz zacisk z klockami i uchwytem w całości,obstukujesz młotkiem(wystarczy 0,5 kg a nie 5kg)tarcze w okolicy otworów po szpilkach,zdejmujesz tarczę,czyścisz papierem powierzchnię piasty z rdzy i to samo tylko w druga stronę!Na końcu wyłaczasz radio a w domu wypijasz drugiego browarka.Miłej zabawy(max 30 min)Pozdrawiam

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Pamiętaj tylko aby piastę przed złożeniem nowej tarczy wyczyścić idealnie z rdzy i brudu.Nie wyczyszczenie tego powoduje bicie tarczy.
    Wymontuj najpierw zacisk potem jarzmo.Nie w całości.Wyczyść dokładnie jarzma w miejscu styku z klockami oraz wyczyść i nasmaruj prowadnice.
    A i dobrze jest powierzchnie styku tarcz-piasta nasmarować cieniutko smarem miedziany.Potem młotka się nie używa do zdjęcia.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    AR156 JTDM 20V

Domyślnie

Ok dzięki wszystkim za odpwiedzi(wolałem zapytać bo z tymi włoszkami to nigdy nie wiadomo)
    smar miedziany jest myslę że 2 tubki po 20g wystarczą+tarcze i klocki mikody,stary klocek się
    rozwarstwił została tylko blacha i przy okazji urwało przewód od czujnika zużycia,wymiana
    dopiero w sobotę jeszcze raz dzięki za info,pozdrawiam.

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Cytat Napisał jinx55 Zobacz post
    Ok dzięki wszystkim za odpwiedzi(wolałem zapytać bo z tymi włoszkami to nigdy nie wiadomo)
    smar miedziany jest myslę że 2 tubki po 20g wystarczą+tarcze i klocki mikody,stary klocek się
    rozwarstwił została tylko blacha i przy okazji urwało przewód od czujnika zużycia,wymiana
    dopiero w sobotę jeszcze raz dzięki za info,pozdrawiam.
    Smaru to jedna tubka Ci wystarczy.
    Jeszcze jedna uwaga to ostrożnie z tym waleniem młotem o wadze 5 kg w tarczę.Łożysko niezbyt lubi walenie młotem.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Rowerzysta Avatar ardexter
    Mieszka w
    Pyskowice
    Auto
    156 SW 2.4 150KM

Domyślnie

Ten 5kg młotek to chodziło mi konkretnie o mój przypadek. Jak geniusz mechanik (jeszcze nim nabylem moja 6) założył u mnie tarcze chyba na sucho i nie oczyścił piast. Dlatego musiałem użyć "trochę" większej sily

Wysłane z mojego Trooper_X55 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Z tym smarem to między piastę a tarczę : producenci zabraniają - brembo konkretnie, innych instrukcji nie czytałem.
    Jak się wypali od temperatury to guzik da tak sądzę w dodatku nie wiem czy bardziej nie spiecze piasty z tarczą. Nie wiem, bez powodu tak wyraźnie tego ktoś mądrzejszy produkujący tarcze nie podkreśla.
    Ile trzeba jeździć żeby tarcza nie chciała zejść ? lub wcześniej nie wyczyścić piasty . Wymieniałem po chyba 60tys km i zeszła bez problemu.
    Jedyny problem to z odkręceniem tej śruby - bolca centrującej - makabra. Lepiej jej nie dawać lub pamiętać żeby delikatnie przykręcić.

Użytkownik Świeżak Avatar Pawlon13
    Mieszka w
    Skarżysko-Kamienna
    Auto
    156, 1,8 TS

Domyślnie

Powiem szczerze że ja wykręcałem bolce przy zakładaniu felg aluminiowych i wykręciły się bez większego problemu