Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Nieuczciwy mechanik

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Garlica Murowana/Kraków
    Auto
    Alfa 164 2.0 v6TB

Angry Nieuczciwy mechanik

Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu zakładam temat. Jeśli to nie to z góry sorry. Ogólnie chodzi o to ze w czwartek oddałem alfunie do mechanika na wymianę rozrządu. Dziś pojechałem autko odebrać a tam pęknięta szyba przednia. Gość się wypiera i nie poczuwa do odpowiedzialności. Skasował mnie 530 za robotę i spisał oświadczenie ze szyba jest pęknięta ale nie z jego winy. Teraz dla mnie jedynym wyjściem jest sprawa w sadzie, tylko czy to się opłaca?? Jak myślicie czy są wogóle jakieś realne szanse na wygranie takiej sprawy??

obserwator737
    Gość

Domyślnie

musiałbyś udowodnić że szyba przed wjazdem do warsztatu była cała - np nagranie z monitoringu o hiper jakości - a że takich nie ma w PL - obawiam się że może to być trudne...

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Garlica Murowana/Kraków
    Auto
    Alfa 164 2.0 v6TB

Domyślnie

No właśnie wiem ze to trudne będzie. Ale może jakiś rzecoznawca czy coś. Bo tak bez walki to trochu szkoda odpuszczać. O swoje trzeba walczyć bo inaczej to zawsze w kraju będzie burdel

Makaron
    Gość

Domyślnie

Zaproponuj mediację jest to dość nowa w polsce i mało popularna forma rozwiązywania sporów. Jeśli wygrasz w sądzie możesz zażądać zwrotu poniesionych kosztów. Biegły zostanie powołany z urzędu jeśli twój adwokat tego zarząda a zażąda bo to jedyny sposób aby udowodzic spr w jaki sposób szybą pękła. Nie znam sie na tym ale podejrzewam, ze jest to trudne do ustalenia. :/ tak więc proponuje polubowne rozwiązanie sprawy z pomocą mediatora
    Podejrzewalbym rozwiązanie typu Ty placisz 3/4 ceny szyby on resztę + robocizna. To jest przykładowe rozwiazanie gdyż nie mam pojęcia o kosztach nowej i wymiany starej szyby

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

W takich przypadkach biegły musi być na miejscu po kilku chwilach i jest wtedy zdolny ocenić kiedy mniej więcej doszło do rozbicia szyby i jak to zrobiono (odciski, brak brudu w pęknięciu, resztki warstwy wierzchniej szyby w postaci szkiełek na np podszybiu lub ślad na innych elementach auta jak np wycieraczka) wtedy to sam fakt, że jest biegły z pojęciem (o ile na takiego trafisz) zazwyczaj mobilizuje "fachowców" do wypłaty. Po jakimś czasie nie ma prawie szans udowodnić, jak do tego doszło a wszelakie hipotezy i ślady zamazują się. W tym momencie to raczej już sprawa przegrana. Może zrób dokładne foto szyby i pokaż jak to wygląda.
    Pozdrawiam.

Użytkownik Ogier Avatar Matka
    Mieszka w
    Żuławy
    Auto
    Lancia Delta Momo 1,9 D 190 KM

Domyślnie

faktycznie ciężka sprawa do udowodnienia
    ewentualnie spróbuj postraszyć gościa negatywną reklamą w lokalnych portalach - czasami to działa...
    była Alfa GT Q2 1,9 JTD 170 KM
    nigdy nie miałem niemieckiego samochodu - i nie żałuję...

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

byc moze sam pozew sadowy goscia przestraszy ale jesli nie.. coz nie wiem czy sie to bedzie opłacac bo wstawienie szyby tak pi razy drzwi 400-500zl
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

który to warsztat ?
    może chociaż w ramach zadośćuczynienia w jego aucie też "sama" pęknie szyba ?

adasco
    Gość

Domyślnie

bylo w ogole wozu nie odbierac - i wzywac policje. Moze juz samo to by pomoglo.

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien

Domyślnie

Cytat Napisał Bazyl121 Zobacz post
    Witam. Nie wiem czy w dobrym miejscu zakładam temat. Jeśli to nie to z góry sorry. Ogólnie chodzi o to ze w czwartek oddałem alfunie do mechanika na wymianę rozrządu. Dziś pojechałem autko odebrać a tam pęknięta szyba przednia. Gość się wypiera i nie poczuwa do odpowiedzialności. Skasował mnie 530 za robotę i spisał oświadczenie ze szyba jest pęknięta ale nie z jego winy. Teraz dla mnie jedynym wyjściem jest sprawa w sadzie, tylko czy to się opłaca?? Jak myślicie czy są wogóle jakieś realne szanse na wygranie takiej sprawy??
    Sprawa w sadzie? Nie rozsmieszaj mnie Spisywac to on sobie moze co chce i jak chce, bez Twojego podpisu taki swistek nie jest wart funta klaków.

Obliczyc koszta nowej szyby i robocizny i ta kwote odjac od wynagrodzenia Pana Mechanika. Jesli bedzie pyskowal i stawial sie okoniem oraz nie bedzie chcial wydac Ci auta, dzwonisz na policje.

Tu sprawdza sie, niestety, stara zasada - zaplaciles, maja cie w dupie. Dotyczy to b. wielu branz, m. in. motoryzacyjnej i budowlanej.
    Ostatnio edytowane przez Krajcok ; 29-04-2009 o 05:54
    Krajcok
    GT JTD Q2 Rosso Scuderia 205 PS (historia)
    XKR 4.0 V8 kompressor