Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Temat: Szkoda całkowita w Alfie 147

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTDm 115km 2005 FL

Domyślnie Szkoda całkowita w Alfie 147

Witam forumowiczów, tych o słabych nerwach proszę nie patrzeć, bo sam prawie się popłakałem. W zeszłym tygodniu pewien bardzo spieszący się kurier wyjechał z podporządkowanej drogi prosto w bok mojej kochanej Alfy - z uwagi na moje złe doświadczenia z oświadczeniami sprawców wypadku od razu zawiadomiłem policję, wina jednostronna bez wątpliwości, autko odholowane do blacharza. I tutaj zaczynają się przykrości, pan rzeczoznawca wycenił szkody na kwotę 18tys, natomiast wartość auta na 9tys.. Autko kupowałem niecały rok temu za 12tys, w stanie jak na Alfę rzekłbym idealny - jedyne co przez ten rok musiałem przy niej robić to części eksploatacyjne: klocki, tarcze, łożysko, wahacze. W związku z tym zaproponowano mi oczywiście szkodę całkowitą i odszkodowanie w kwocie 6tys. Do zrobienia jest jak widać na zdjęciach: dwa błotniki i zderzak + klepanie maski i lakierowanie wszystkiego + lewych drzwi. Dodatkowo dwie lampy, z technicznych rzeczy na szczęście nic, ewentualnie wahacze od prawej strony, koła i felgi raczej całe. No i teraz moje ostateczne pytanie: co robić? Czy za 6tyś jestem wgl w stanie zrobić to na używanych częściach? Kłócić się o większe odszkodowanie? Czy skoro mechanicznie autko jest ok to sprzedać na części co się da i kupić nową Bellę? Z góry dziękuję kolegów za wszystkie rady i opinie.

PS. Jeśli źle dopasowałem temat to prosiłbym o przeniesienie.Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMAG0511.jpg
Wyświetleń:	30
Rozmiar:	103.1 KB
ID:	194955
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMAG0510.jpg
Wyświetleń:	31
Rozmiar:	114.8 KB
ID:	194952   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMAG0512.jpg
Wyświetleń:	41
Rozmiar:	110.1 KB
ID:	194954  
    Ostatnio edytowane przez Kamil_alfa_147 ; 21-03-2016 o 13:14

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Fiat Croma 1.9 JTDm 16V Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Kartka do ręki i trzeba policzyć. Szukając szybko na allegro to:
    - dwa błotniki to 600 PLN
    - zderzak - 400 PLN
    - lampy - 800 PLN
    - maska - 500 PLN.
    Plus elementy, które uszkodzone są.
    Robota - ze 2k PLN.
    Więc policz sobie, w 6k powinieneś się zmieścić.
    Jeżeli stan techniczny jest ok (dwumas, sprzęgło, turbina ok) to ja bym robił.

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Od razu pisz odwołanie od wyceny. Na bank dostaniesz więcej. Zawsze tak jest. Co do samej szkody to tragedii nie ma. Błotniki, maska, zderzak (wszystko używki) + lakierowanie tego to koszt na oko 3k, może trochę więcej. Lampa parę stówek. Nie wiem co tam w środku jeszcze poszło. Felgi profilaktycznie do sprawdzenia. Ta lewa mogła sporo oberwać mimo że na pierwszy rzut oka nie widać. ogólnie nie wygląda to tragicznie i w 6k byś się zamknął. Tylko tak jak mówię, nie widać co tam w środku poszło. Ale odwołanie i tak pisz. Jakbyś chciał sprzedać na części to pewne rzeczy pójdą od razu a resztę musisz gdzieś przechować i liczyć się z tym że proces rozciąganie się w czasie. Osobiście bym to naprawiał

Wyryte rantem felgi

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

jak nie jest poprzestawiane ani w komorze nic złego się nie stało i reszta auta sprawna fajna i je lubisz to tez bym robił , a tak na oko biorąc swoje przygody blacharskie pod uwagę to w 6 tys spokojnie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 JTDm 115km 2005 FL

Domyślnie

DHL nie przywalił jakoś solidnie, nie wyjechał z rozpędu tylko wystartował nie patrząc na boki. Także powinno być z belką i w komorze ok wszystko, najgorsza opcja to wahacze i felga do prostowania z jednej strony. Muszę pogadać z blacharzem żeby tylko dobrze przetrzepali auto, do odbioru dowodu rejestracyjnego i tak muszę wpierw zgłosić się na diagnostyce, więc tam też poproszę żeby dobrze ją sprawdzili. Ok dzięki wielkie za pomoc, napiszę odwołanie o większą kwotę odszkodowania i wezmę się za naprawy. Pozostanie wtedy tylko dopilnować blacharza żeby dobrze poskładał i pomalował + upewnić się czy technicznie nic nie ucierpiało.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Ceny części bywają śmiesznie tanie czasem , no wiadomo nie wszystkich, ale ja szukając niedawno blach znalazłem CAŁY przód do 156 za 500zł (z podłużnicami, belkami, błotniki, maska, zderzak, światła) Wiadomo - to nie tip top po detailingu. Ale są i pośrednie "stadia". Posprawdzaj i będzie dobrze !

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 147

Domyślnie

Dokładnie rok temu miałem praktycznie identyczne uszkodzenia, ale robota na zaprzyjaźnionej lakierni wyszła mnie coś koło 2500zł razem z częściami. Miałem rozwalony jeden reflektor i z tym był największy problem. Oryginału z Valeo nie dało się znaleźć za mniej niż 700zł a w zamienniku była przepaść co do jakosci, jednak miałem trochę szczęścia i zanalazłem za 500zł. Ciężko stwierdzić tak po zdjęciach bo przy takich incydentach mały szczegół i koszty idą ostro w górę, ale ja bym naprawiał. Myślę że z tych 6000zł zostanie coś na lepsze

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    mercedes 300 SE, Fiat MW 2,0 20v

Domyślnie

Cytat Napisał beriba Zobacz post
    Od razu pisz odwołanie od wyceny. Na bank dostaniesz więcej. Zawsze tak jest.
    Kolego zauważ, że odwołanie tu nic nie zdziała - to jest szkoda całkowita. Jedyną możliwością jest podniesienie wartości pojazdu przed wypadkiem. Robi się to dokumentując poniesione nakłady na dodatkowe wyposażenie, tuning, lub zakup całych podzespołów (np wymiana silnika, skrzyni biegów, kompletnego zawieszenia sport, czy wydajniejszych hamulców). Pomagałem kiedyś uzyskać kwotę prawie 16 tyś za Golfa III, którego ubezpieczyciel wycenił na 4300 zł, tyle, że Golf miał klatkę bezpieczeństwa, mocniejszy silnik i skrzynię, zawieszenie z regulowanym gwintem i hamulce z Audi). Mimo tego ubezpieczyciel i tak wypłacił dopiero w momencie, kiedy dostał wezwanie do zapłaty wraz z pozwem do sądu.

Mieszka w
    Rzeszów
    Auto

Domyślnie

Hej, to mnie zainteresowałeś - nie czepiał się ubezpieczyciel klatki, innych hamulców , modyfikacji silnika i tego wszystkiego ? Trzeba było to fakturami dokumentować czy warto wcześniej jak te zmiany się pojawiają ubezpieczyciela informować i jakąś dokumentacją zdjęciową udowadniać przez pracownika wykonaną?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Wesoły_Kr
    Mieszka w
    Alwernia
    Auto
    Lancia Delta III

Domyślnie

Cytat Napisał hak64 Zobacz post
    Robi się to dokumentując poniesione nakłady na dodatkowe wyposażenie, tuning, lub zakup całych podzespołów (np wymiana silnika, skrzyni biegów, kompletnego zawieszenia sport, czy wydajniejszych hamulców).
    Mam rozumieć że wystarczy posiadać faktury na poszczególne części i przy ewentualnej szkodzie przedstawić je ubezpieczycielowi ?