Wiec... Co mnie zaskakuje...
Komputer pokazuje mi spalanie srednie na poziomie 15 litrow, po wyjechaniu polowy zbiornika i wlaniu powiedzmy tych 36litrow robie okolo 250 klockow, czyli pokazuje w miare dokladnie.
Wydalo mi sie, ze to troche duzo jak na cykl mieszany tymbardziej, ze wcale nie tzreba jakos przyciskac aby osiagnac taki wynik, powiedzialbym, ze to nawet wynik z bardziej "kapeluszowej" strony miarki..
Co dziwne, czesto obserwuje spalanie i zauwazylem, ze wyniki sa bardzo rozne... czasami srednie spalanie jest na poziomie 11 s czasami 17... roznie to bywa. Zauwazylem tez, ze nie ma wielkiej roznicy czy oszczedzam, czy jade dynamicznie... no chyba, ze jade bardzo dynamicznie... wtedy jest spora roznica.
Co wiecej, dzisiaj wypadlem z domu sie przejechac z kumplem i na trasie wlaczylem funkcje STR... przy 140 zresetowalem komputer i na plaskiej drodze utrzymujac predkosc 140-150 wyszlo mi spalanie na poziomie niecalych 11 litrow...
Zostawilem ta funkcje wlaczona, wjechalem do miasta, przejechalem przez miasto i spalanie spadlo do 9,2l!.
Potem przejechalem sie spowrotem do domu przez miasto normalnym stylem (moze z drobnym odchylem w strone performance) i pod domem mialem 11L...
Cos tu nie gra!?!?
Jazda w trybie ekonomicznym daje spalanie wieksze niz jazda w trybie sportowym. Chyba nie tak to powinno wygladac. I na pewno nie myle trybow, bo to jakby zupelnie inne auta.
Zastanawiam sie, czy oszukuje mnie komputer.. ale niby czemu, skoro w normalnym trybie pokazuje poprawnie... Czy faktycznie spalanie jest mniejsze..
Mam zamiar od przyszlego tankowania jezdzic caly czas na funkcji STR i zobaczyc ile faktycznie wyjdzie po ponownym zatankowaniu do pelna i jaki bedzie stan licznika...
Co do STR, wie ktos czy sa jakies ujemne skutki przewleklej jazdy w tym trybie? Np zubozona mieszanka, wypalalnei zaworow itd?
Drugie pytanie, czy ktos moze zaobserwowal cos podobnego lub ma jakies spostzrezenia na ten temat?