Witam,
Wymieniłem kompletne sprzęgło w mojej Alfie 159 1.9JTDM (150KM) - stare przy przyśpieszaniu "ślizgało"
Zamontowano kompletny zestaw (tarcza, docisk, łożysko + koło dwumasowe) firmy LUK.
Po wymienia zaobserwowałem, że po nagrzaniu silnika (nie wiem dlaczego ale auto ma pełną moc dopiero po osiągnięciu temperatury 90st.) przy przyśpieszaniu z niskich obrotów na wysokim biegu pojawia się drganie/wibracja, która przenosi się po całym samochodzie.
Mianowicie:
Przy jeździe na 4tym biegu, prędkość około 70-80km/h obroty silnika około 1.5tyś - przy gazie "w podłogę" w zakresie obrotów 1.5 - 2.2 pojawia się mocne wibrowanie (to samo na piątym biegu przy tym samym zakresie obrotów, później problem ustaje). Przy jeździe pod górkę problem jest jeszcze większy - wibracje bardziej wyczuwalne.
Zareklamowałem naprawę, w rezultacie stwierdzono, że najprawdopodobniej koło dwumasowe jest uszkodzone i wymieniono je na nowe - tym razem VALEO. Ku mojemu zaskoczeniu problem nie został wyeliminowany.
Jestem prawie 100% pewien, że przed wymianą sprzęgła tego nie było.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem lub ma jakiś pomysł co można w tym przypadku zrobić? Za co się zabrać?