Witajcie.
Przymierzam się do kupna nowego samochodu i padło na Alfę 156 - byłem na oględzinach jednego egzemplarza, usiadłem za kierownicą i już nic nie zmieni mojego wyboru.
Samochodem będę pokonywał trasy Bydgoszcz-Poznań (ale tylko weekendy i nie każde), czasem po mieście i wakacje (2 razy do roku), może się zdarzyć, że będę jechać za granicę.
Teraz dochodzę do momentu kiedy muszę zdecydować się na wybór sedan/sw - oba mają piękną linie nadwozia i są dla mnie równie atrakcyjne, dlatego ze względów praktycznych chyba wybiorę SW - kiedy będzie potrzeba można go załadować pod dach. I tu pojawia się moje pierwsze pytanie - czy tylną kanapę można złożyć tylko częściowo? Np. Tak, aby samochód z 5 osobówki stał się 3 albo 4 osobowy na rzecz większego bagażnika? Na allegro widziałem, że kanapa jest dzielona, ale mimo wszystko wolę się upewnić (np w citrenie c5 mk2 można złożyć tylko jedno siedzenie, albo całą kanapę) - mi natomiast chodzi o to czy można nie składać całej.
Kolejna kwestia - przed liftem (2002-2003) czy po lifcie? Czy oprócz zmienionego wyglądu zmieniono coś jeszcze? Na innym forum przeczytałem, że wersja poliftowa nie składa się w crashtestach tak jak ta z przed liftu. To prawda? Nie znalazłem niczego na potwierdzenie tej tezy. Czy jest coś jeszcze co przemawia za jednym z tych dwóch wariantów (oprócz wyglądu)?
I ostatnia kwestia - jaki silnik? Dużo złego się naczytałem na temat silników TS i JTS, ale rzekoma awaryjność tych motorków nie jest dla mnie argumentem "koronnym". Tak jak wcześniej napisałem - będę jeździć po mieście jak i w dłuższe trasy. W związku z tym na co się zdecydować? Jeżeli benzyna (raczej JTS) to założę gaz na 100%. Jeżeli diesel to... po prostu więcej zapłacę przy zakupie. Wiem, że to kwestia indywidualna, jednak nie mam doświadczenia (to będzie mój drugi samochód) a jedyne co wiem to "w trasy to diesel", a "po mieście to benzyna".
Alfa 156 i basta, ale jaka? Proszę o odpowiedź![]()