Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Moduł GSM i karta SIM w Blue&Me Nav

Użytkownik Świeżak Avatar t0m
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR Spider 946 2.4 Moded 246PS/490Nm @cinsoft

Domyślnie Moduł GSM i karta SIM w Blue&Me Nav

Panowie i Panie,
    Mając w rękach moduł Blue&Me Nav zauważyłem, że oprócz gniazdka na antenę GPS ma on także drugie, podobne gniazdo, lecz w kolorze zielonym. We wnętrzu centralki odnaleźć można podłączony do tego gniazda moduł GSM produkcji Siemensa oraz, co ciekawe, zwyczajną na pozór kartę SIM telefonii GSM włoskiego operatora TIM. Zaintrygowało mnie to trochę, więc ową kartę SIM włożyłem do zwykłego telefonu i o dziwo loguje się ona poprawnie do polskich sieci (czyli nawet roaming zagraniczny na niej działa), ale ma wyłączone usługi głosowe, tzn. nie da się z niej/na nią dzwonić. Być może służy ona tylko do transmisji danych (podobnie jak np. karty Aero2), ale z uwagi na nieznane mi parametry (APN itp.) nie udało mi się takowej transmisji uzyskać - o ile w ogóle byłaby ona aktywna.
    Domyślam się, że opcja ta jest wykorzystywana do realizacji usług SOS oraz tzw. serwisów informacyjnych, o których to możliwościach instrukcja bardzo zdawkowo w zaledwie jednym miejsc wspomina, z *) że mogą być nieuruchomione.
    Wydaje się nieco dziwne, że wyprodukowano spory kawałek hardware'u, o potencjalnie sporych możliwościach, (bo skoro mamy już GPS na pokładzie i kartę transmisji danych, to aż prosiłoby się o usługi lokalizacji, np. w połączeniu z gps-trace.com, lub podobnym serwisem jakich wiele), a który leży w większości przypadków zupełnym odłogiem, całkowicie niewykorzystany?
    Czy ktoś może jest nieco bardziej biegły w temacie? Da się to jakoś sensownie wykorzystać? Czy raczej należy zapomnieć i potraktować to jako martwy już dawno niewypał włoskiej myśli technicznej?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfy Romeo MiTo; Alfa Romeo 159sw; Alfa Romeo Gulia Super

Domyślnie

Cytat Napisał t0m Zobacz post
    Da się to jakoś sensownie wykorzystać? Czy raczej należy zapomnieć i potraktować to jako martwy już dawno niewypał włoskiej myśli technicznej?
    W Polsce nie, to odpowiedz na pierwszą część. We Włoszech system działa i użytkownicy są zadowoleni. Pierwszy taki system miałem w Fiacie Stilo, dziś w dobie smartfonów oprócz funkcji SOS funkcjonalność jest mała.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Lublin/Warszawa
    Auto
    159 2.4 Q-Tronic 2009, Giulia MY24 Tributo Italiano

Domyślnie

A ja uważam, że całkiem spora. Podczas podróży operowanie smartfonem nie jest zbyt bezpieczne, dodatkowo dochodzi aspekt podróży zagranicznych i roamingu. Dobrze jest mieć transmisję danych w samochodzie żeby chociażby na żywo zmieniała nawigacja trasę w razie wypadków (tak to działa w lexusie w Niemczech np)

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Zwracasz uwagę na istotny fakt - działanie TMC w Europie i w Polsce. Przypuszczam (choć jestem pewien), że większość nie wie o co chodzi i tak stwierdzi, że nie będzie płacić za mapy ani system.

Użytkownik Świeżak Avatar t0m
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    AR Spider 946 2.4 Moded 246PS/490Nm @cinsoft

Domyślnie

TMC to bardzo ciekawy temat. Jednak z tego co się orientuję, a i potwierdza to wikipedia, technologia ta zasadniczo oparta jest o medium w postaci broadcastingu FM lub DAB (nie licząc Ameryki Północnej gdzie próbuje się wykorzystywać bezpośredni odbiór satelitarny) przy kodowaniu zbliżonym do RDS. Działa to więc tylko jednokierunkowo od centrali do użytkownika. Coś trochę jak wymarłe już pagery.
    Blue&Me Nav dla odmiany ma możliwość korzystania z GSM jako medium, co daje potencjalną przewagę w postaci łączności dwukierunkowej. Lecz raczej nie jest to system TMC, tak jak to rozumiemy, czy się mylę? Czy może faktycznie odbiera(ło) oraz przesyła(ło) to bieżące informacje o ruchu, z możliwością podjęcia bieżącej reakcji na napływające dane o zatorach lub innych utrudnieniach, dynamicznie wytyczając objazdy, itp? Really? W menu i ustawieniach nic na ten temat nie ma... A jeśli nawet tak, to czy sama platforma posiada styk z innymi systemami TMC w celu wymiany informacji, czy działa jedynie w zamkniętym kręgu użytkowników Fiat S.p.A. ?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Przede wszystkim pracuje w "zamkniętym" kręgu użytkowników oraz posiada możliwość współpracy. W związku z nie możliwością "dogadania się" koncernów motoryzacyjnych co do danych wejściowych i wyjściowych, (z tego co wiem) prace nad systemem są zawieszone. W/g mnie (a miałem dostęp na pewnym etapie prac) sprawa utknęła ze względu na różną interpretację ochrony danych osobowych (w Europie). Tak na marginesie początkiem (zamysłem) był system pomocy ofiarom wypadków drogowych lecz coraz większe oczekiwania służb (policja, ratownictwo, ...) zapętliły system. Ja taki system mam w jednej alfie i oprócz SOS oraz "wywołania" pozycji nic więcej nie działa. Na dodatek w okresie kiedy system wchodził do użycia np. w Polsce tylko Orange miało karty sim bez pinowe. Ogólnie bardzo ciekawy temat, jak znam życie powróci za dwa, trzy lata. Lecz będzie to totalna inwigilacja.
    Jeśli masz masz możliwość włóż kartę sim Orange YES, powinno działać. Ja mam Vodafone Italia + rejestracja Connect - działa tylko we Włoszech.