Witam
Mam problem w mojej alfie, krótko pisząc podczas postoju i jazdy kiedy kręcę kierownicą zaczyna wibrować i wydawać dźwięki (coś jak buczenie)
dodam że poziom płynu jest ok
Proszę o poradę
Dziękuje
Witam
Mam problem w mojej alfie, krótko pisząc podczas postoju i jazdy kiedy kręcę kierownicą zaczyna wibrować i wydawać dźwięki (coś jak buczenie)
dodam że poziom płynu jest ok
Proszę o poradę
Dziękuje
Tylu fachowców, zero odpowiedzi ??
Ja również miałem buczenie lecz w mojej sytuacji pomogło dolanie płynu. Byłem nawet z tym u mechanika. Mówił właśnie żeby dolać i jak pomoże to wymienić cały płyn w układzie (w moim przypadku był bardzo brudny) no a jeżeli nie pomogły by powyższe zabiegi to zostaje pompaNa szczęście u mnie buczenie ustalo i na razie spokój
Skrobnięte z Xperia Z5 Premium
Ostatnio edytowane przez Mariano97 ; 23-05-2016 o 13:21
Dziś wymieniłem płyn na nowy ale podczas wymiany na dnie zbiornika leżał luźno koszyk z siatki, wyciągnąłem go ale nie wiem gdzie go umieścić z powrotem (dodam że wymiana płynu pomogła na 1 min.) problem dalej pozostał.
Jeśli pomogło na 1 min, to znaczy, że raczej masz strasznie zanieczyszczony i wyeksploatowany płyn. Aby go wymienić, to procedurę ze strzykawką należy powtarzać, do czasu, gdy po uruchomieniu silnika i obracaniu kierownicy, płyn będzie czysty.
Jeśli wysysasz cały płyn ze zbiorniczka, to dobrze jest odpowietrzyć układ zgodnie z nw. instrukcją:
Podnieść koła przednie, przy wyłączonym silniku i skręcić do oporu 4 - 5 razy kołem kierowniczym (w prawą i lewą stronę). Sprawdzić i ewentualnie uzupełnić poziom oleju w zbiorniku. Ustawić samochód na ziemi i uruchomić silnik. Skręcić do oporu 4 - 5 razy kołem kierownicy (w prawą i w lewą stronę). Uzupełnić poziom płynu w zbiorniku.
Do całego układu wspomagania wchodzi 1,2 litra płynu.
Alfy się nie psują tylko grymaszą. AR 147 - 300 tys. przebiegu w mych rękach i nadal śmiga.