Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Alfa 156 odzyskanie odszkodowania od ubezpieczyciela sprawcy

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS '98

Angry Alfa 156 odzyskanie odszkodowania od ubezpieczyciela sprawcy

Witam,

Mam problem z ubezpieczycielem sprawcy, sprawa wygląda tak ze oddałem samochód do serwisu, oni wycenili naprawę na 6100zł (tylna klapa, zderzak i pas tylni + lakierowanie), PZU wyceniło mój samochód na 3300zł k*rwa i stwierdzili że nie opłaca się go naprawiać i mam dostać 2300zł jako rekompensatę za szkodę "całkowitą", nadmienię że samochód jest na chodzi i da się nim spokojnie jeździć.
    Co mam z tym fantem teraz zrobić? Nie chce pieniędzy do ręki, a chce mieć naprawiony samochód tak jak był przed kolizją, czy ktoś z was miał podobny przypadek? Proszę o pomoc.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar jaboleq
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR 156 SW 1.9 16V powered by @sdero

Domyślnie

Oddaj do ASO na naprawę bezgotówkową a ASO się rozliczy

Napisane z komóreczki!
    ::::::: I am IN LOVE with trance! ::::::: Moja włoszka :::::::

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS '98

Domyślnie

No własnie oddałem do ASO, i mi powiedzieli ze jest problem bo ubezpieczyciel się wypiął

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Hacker40 Zobacz post
    No własnie oddałem do ASO, i mi powiedzieli ze jest problem bo ubezpieczyciel się wypiął
    To jest problem ASO a nie Twój.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8TS '98

Domyślnie

powiedzieli mi ze moge wziąć pieniądze te które mi oferuje PZU dopłacic z własnej kieszeni a potem ubiegać się o zwrot do PZU, tylko że oni nie dają gwarancji ze PZU mi cokolwiek jeszcze zwróci, no ja pierdole.... Jak to jest ze ja jestem poszkodowany a mam jeszcze płacić za to że ktoś mi rozpieprzył fure...to jest chore

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

To chyba musisz zmienić ASO

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Bo ja wiem czy ASO się podejmie rozpoczęcia prac przed zatwierdzeniem kosztorysu ? kto im później zapłaci jak ubezpieczyciel się wypnie? będą dochodzić od właściciela pojazdu.
    Swoją drogą - czy w przypadku naprawy z OC sprawcy ,możliwe w ogóle jest pokrycie kosztów naprawy przewyższających wartość samochodu ? (ja wiem że ta wartość to z sufitu, czy z podłogi raczej, ale nie o to chodzi).

Użytkownik Alfa i Omega Avatar maciaba
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 110KM 2000

Domyślnie

Nic dziwnego, że wycenili Twoje auto na 3300zł. To jest Alfa 156 z 98 roku, ile oczekiwałeś? Nikogo nie interesuje jak jeździ, czy masz tam w środku złote wzmacniacze i spinnery na felgach.

A ASO ZAWSZE Ci wyceni na oryginalnych częściach, które są po prostu drogie. Odstawienie auta do ASO było złym pomysłem. Jeśli ASO wycenia naprawę przewyższającą cenę auta, to co w tym dziwnego, że ubezpieczyciel nie chce pokryć kosztów naprawy? Takie są procedury w tym kraju i niestety, nic z tym nie zrobisz.

W moim odczuciu pozostaje Ci wziąć te 2300 do ręki i we własnym nieautoryzowanym serwisie to naprawiać. No chyba, że znajdziesz autoryzowaną stację, która Ci to naprawi w cenie nie przekraczającej wartości auta.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    AR159SW 1.75TBi, AR147 1.6ECO, BMW E21 M42B18

Domyślnie

Cytat Napisał maciaba Zobacz post
    Nic dziwnego, że wycenili Twoje auto na 3300zł. To jest Alfa 156 z 98 roku, ile oczekiwałeś? Nikogo nie interesuje jak jeździ, czy masz tam w środku złote wzmacniacze i spinnery na felgach.

A ASO ZAWSZE Ci wyceni na oryginalnych częściach, które są po prostu drogie. Odstawienie auta do ASO było złym pomysłem. Jeśli ASO wycenia naprawę przewyższającą cenę auta, to co w tym dziwnego, że ubezpieczyciel nie chce pokryć kosztów naprawy? Takie są procedury w tym kraju i niestety, nic z tym nie zrobisz.

W moim odczuciu pozostaje Ci wziąć te 2300 do ręki i we własnym nieautoryzowanym serwisie to naprawiać. No chyba, że znajdziesz autoryzowaną stację, która Ci to naprawi w cenie nie przekraczającej wartości auta.
    Potwierdzam, "TO" działa dokładnie jak kolega napisał.

Osobiście poszukał bym warsztatu który do tych 3300zł naprawi całość. Celowo piszę 3300 (wartość auta przed szkodą) bo to kwota do której PZU NIE MOŻE NIC UCIĄĆ jeśli przedstawisz rachunek!

P.S.
    Można walczyć o wyższą wycenę, jedno pismo i pewnie coś dźwigną, no chyba że masz tam super wyposażenie (nie ujęte w wycenie) lub bardzo niski przebieg (zwiększa wartość jeśli jest niższy od średniej z twojego rocznika).
    U mnie zwykle udawało się ugrać sporo na jednym odwołaniu. Kiedyś nawet w BMW E30 zwyżka wartości była o prawie 100% .
    Najlepiej mieć kogoś kto sprzedaje ubezpieczenia, tak żeby zrobił swoją całkowicie niezależną (rzeczywistą) wycenę auta przed szkodą z użyciem tego samego oprogramowania - wtedy wiadomo czy w ogóle jest o co walczyć.

Jak się popatrzy na wyceny od ubezpieczycieli to masa rzeczy jest wpisywana z ręki przez "eksperta" od likwidacji. Zwykle jest to oznaczone gwiazdką "*" - do tego można się doczepiać z dużą skutecznością.

P.S.2
    Dlaczego od razu oddałeś na ekspertyzę do ASO?
    Nie lepiej było poczekać na wyliczenie ubezpieczyciela?
    Przecież takim postępowaniem sam podłożyłeś się pod szkodę całkowitą i ułatwiłeś ubezpieczycielowi zadanie. Oni przy starych autach ZAWSZE dążą do szkody całkowitej (mniej muszą zapłacić - w Twoim przypadku o cały 1000zł - wartość "wraku").

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    mercedes 300 SE, Fiat MW 2,0 20v

Domyślnie

Żadne ASO nie podejmie się naprawy wozu nie znając wyceny ubezpieczyciela (nie będą dokładać do interesu). Szokoda całkowita oznacza, że ubezpieczyciel wypłaca tylko różnicę pomiędzy szacunkową wartością auta przed wypadkiem, a wartością wraku. ASO w takich sytuacjach zabezpiecza się stosowną klauzulą w umowie z klientem, że w przypadku odmowy pełnego zrekompensowania kosztu naprawy przez ubezpieczyciela, różnicę dopłaci zlecający usługę naprawy (właściciel pojazdu).
    Cytat Napisał Hacker40 Zobacz post
    PZU wyceniło mój samochód na 3300zł
    Ta wycena jest zaniżona, ale można podnieść szacunkową wartość pojazdu przed szkodą, dokumentując nakłady poniesione na doposażenie wozu, tuning, lub wymianę całych podzespołów.
    Przeczytaj sobie ten temat http://www.forum.alfaholicy.org/hyde...tml?highlight=
    specjalista z zakresu rekonstrukcji wypadków drogowych i odszkodowań powypadkowych.