Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Irytująca "turbo dziura"?

Użytkownik Ogier Avatar Przemek147
    Auto
    147 1.9 JTDm 16v 2007r Q2

Domyślnie Irytująca "turbo dziura"?

Witam, a więc mam tak: jak wcisnę pedał w podłogę to auto idzie od samego dołu równiutko bardzo ładnie i w ogóle igła. jak mam gaz tak na 1/3 to auto nie przyśpiesza pełną mocą aż w okolicy 2700obr/min jest jakby odblokowanie mocy i znowu ładnie ciągnie. Tak jakby zmienna geometria turbiny się przycinała. Co wziąć na 1 ogień? czyszczenie overboost? wymiana gruszki od turbiny ? turbo do czyszczenia ?

Nie wiem za co się zabrać, żeby nie narobić sobie zbędnych kosztów oraz problemów.

w tej granicy 2700obr czuć po zachowaniu auta, że coś "przeskoczyło" i od razu znacznie lepiej przyśpiesza, wcześniej zachowuje się jakby miał dziurę w dolocie.
    Ostatnio edytowane przez Przemek147 ; 27-06-2016 o 15:19

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa 147 2001r. 1,9JTD

Domyślnie

Moja Alfa też tak przymula do 2700, zaślepiłem EGR, czyściłem overboosta i dalej to samo. Czy u kogoś z was występuje słyszalny świst podczas przyspieszania (tak jakby nadmiar powietrza z turbo uciekał) jak jadę z otwartym oknem to jest to słyszalne na każdym biegu. Nieszczelny dolot? Czy może ten overboost upuszcza nadmiar powierza z turbo?

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Dolot, tez tak miałem - już tyle co kombinowałem - niby rury wyglądały okej, po wyjęciu ich na stół dopiero się okazało, ze mają mnóstwo pęknięć, ktore widać dopiero po zgieciu albo "pod cisnieniem" jak turbo pracuje.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Oczyścić kolektor dolotowy plus klapa gasząca, nowe węże podciśnienia, wymiana rur z gumowych na stalowe, oczyścić lub wymienić overboosta, to samo z czujnikiem doładowania, wyjąć turbinę i wypolerować zmienną geometrię, a na koniec nie zamulać silnika na niskich obrotach tylko dawać co jakiś czas pod czerwone pole. Warto też oczyścić z zewnątrz i wewnątrz chłodnicę powietrza doładowanego.

Użytkownik Ogier Avatar Przemek147
    Auto
    147 1.9 JTDm 16v 2007r Q2

Domyślnie

kolektor był wymieniony na alu bez klap, dół rurka z kwasówy, chyba spróbuje wyczyścić overboost, gdyby górna rura od turbo była dziurawa to chyba nie uszczelniała by się przy 3 tyś obrotów albo od dołu przy pełnym gazie... Może być tak, że mam zabrudzoną zmienną geometrie w turbo ? Bo przez pewien czas miałem nieszczelność na łączeniu turba z kolektorem (pęknięta szpilka). Nie pamiętam gdzie ale mam 1 przewód od gruszki albo od overboost ciut za krótki i nie idzie po paraboli tylko jest zagięty w 90stopni i w tym miejscu jest zmniejszony prześwit w środku przewodu - może to ?

Użytkownik Fachowiec Avatar LukaSS
    Mieszka w
    Biała Podl./Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 147 JTD 16V 140KM; Yamaha XTZ 800 Super Tenere

Domyślnie

Zrób ten overboost, czujnik doladowania,przewody podciśnienia i zrzucaj turbinę. Zmienna moze sie zapiekla.

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Cytat Napisał Przemek147 Zobacz post
    gdyby górna rura od turbo była dziurawa to chyba nie uszczelniała by się przy 3 tyś obrotów albo od dołu przy pełnym gazie.
    mój post byl do kolegi Radzio
    Co do overboosta - czyscilem kilka razy, niestety mimo zlozenia jak trzeba nawet z tym filterkiem smiesznym - i tak po jakims czasie auto dostawało czkawek.
    Kupiłem od opla signuma chyba - ponizej stówki mi znalezli w sklepie motoryzacyjnym pierburga - jezdzi smiga az milo, wiecej nerwów mnie kosztowało czyszczenie, niz wart nowy zawór
    147 powodów do zadowolenia