Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Alfa nierówno pracuje, dużo pali.

Użytkownik Rowerzysta Avatar aves89
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    166 2.5 V6 2002r.

Domyślnie Alfa nierówno pracuje, dużo pali.

Witam,

Mam problem z moją 166 2.5 V6 z 2002r. Kupiłem ją jakiś czas temu za niewielki pieniądze z myślą o doprowadzeniu jej do ładu. Auto od początku nie równo pracowało na wolnych obrotach i świecił się check. Ale i tak zaryzykowałem. Trochę nią jeździłem i na wyższych obrotach było wszystko ok tylko dużo paliła (18l/100km). Na wolnych natomiast trzęsło silnikiem, obroty falowały (500-700) a jak pojechałem z nią na komputer wyszło wypadanie wszystkich 6 zapłonów, dwie sondy i stukowe. Później strzeliła mi uszczelka (sic! ktoś tam włożył kawałek gumy niechlujnie przycięty nożem) pod podstawą filtra oleju i postanowiłem że oddam ją przy okazji do warsztatu na robotę nierównej pracy. Okazało się że do autka został wsadzony silnik 2.5 V6 ze 156 z 2000r. I tu zaczynamy wyliczankę wymienionych rzeczy:

-rozrząd kompletny
    -czujniki stukowe (były właściciel poprzerabiał czujniki 2 pinowe aby pasowały gdzie w powinny być 3 pinowe)
    -poduszka silnika od strony pasażera
    -łapa silnika
    -połatana instalacja elektryczna która była poprzecinana, powydłużana dziwnymi kablami i Bóg wie co jeszcze.
    i kilka innych mniej znaczących dla tematu rzeczy.

Niestety Bella dalej pracuje tak samo Stoi już ponad miesiąc u mechanika i wyszło teraz że to może być wina dwumasy ponieważ przed 10.2000 a późniejszymi były zakładane inne i czujnik przekazuje do komputera nie te wartości co powinien bo komputer jest z 2002. Na diagnostyce zostały błędy 1 sondy i wypadanie zapłonów na wszystkich cylindrach. Świece zostały zmienione, cewki podobno są w porządku.

I teraz bardzo Was proszę o pomoc. Co o tym myślicie? Czy faktycznie może być to przyczyna koła dwumasowego? Czy tak jak czytałem tu na forum szukać przyczyny w źle ustawionym rozrządzie? Ja już zgłupiałem do reszty i nie wiem co mam o tym myśleć.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Przepływomierz sprawdzałeś? (napięcie/masa powietrza w zależności od obrotów)
    Jaki masz silnik, a jakie ECU?
    Czy masz silnik CF2, a ECU CF3?

Jesteś nowy, więc gdybyś nie znał różnic: w skrócie CF2 ma jedną sondę lambda, CF3 ma 4

Jeśli chodzi o dwumasę to jak dla mnie dziwna teoria...
    Ostatnio edytowane przez tomaz ; 12-08-2016 o 13:58
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Majkelek
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 CF2 `2000

Domyślnie

Pierwsza sprawa to rozrząd, czy był zrobiony na oryginalnych blokadach? Jeśli tak, to czy wałki były w porządku i dało się te blokady założyć? Kolejna sprawa, to w jaki sposób sprawdził cewki, że uważa, że są okej? Jak przekładał motor od 156 to problemy mogą być w ECU (kompie).

Dwumasa może i być, u mnie jest chyba trochę walnięta bo szarpie przy ruszaniu i podjeżdżaniu na półsprzęgle jak motor jest gorący. A u Ciebie jest taki objaw?

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    166 2.5 V6 2002r.

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Przepływomierz sprawdzałeś? (napięcie/masa powietrza w zależności od obrotów)
    Nie sprawdzałem i nawet nie wiem jak.

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Czy masz silnik CF2, a ECU CF3?
    Tak jak napisałeś silnik CF2 a ECU CF3.

Cytat Napisał Majkelek Zobacz post
    Pierwsza sprawa to rozrząd, czy był zrobiony na oryginalnych blokadach? Jeśli tak, to czy wałki były w porządku i dało się te blokady założyć?
    Dzisiaj jadę do niego to dowiem się na jakich blokadach zakładał i czy były problemy.

Kolejna sprawa, to w jaki sposób sprawdził cewki, że uważa, że są okej?
    Podobno zawiózł do elektryka na sprawdzenie. Strzelam że na stół probierczy ale dowiem się dokładniej.

Dwumasa może i być, u mnie jest chyba trochę walnięta bo szarpie przy ruszaniu i podjeżdżaniu na półsprzęgle jak motor jest gorący. A u Ciebie jest taki objaw?
    Jak się zastanowić to faktycznie przy ruszaniu jak i na pół sprzęgle trochę szarpie.

Jeśli chodzi o dwumasę to udało mi się ustalić że faktycznie miały 2 numery: 281543 które były montowane do 10.2000 i 281544 montowane później.
    Znalazłem używaną i już do mnie jedzie. Do końca tygodnia powinna być wymieniona i zobaczymy czy da to pożądany efekt.
    A wracając do tematu rozrządu wiecie kto w Łodzi lub okolicach może mieć oryginalne blokady?

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Alfa team? Zadzwoń.. jak nie to [MENTION=143]QBA[/MENTION] z forum wypozycza.
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Mieszka w
    Łódź
    Auto
    166 2.5 V6 2002r.

Domyślnie

Rozrząd był składany na włoskich blokadach ale nie oryginalnych srebrnych. Zresztą znał temat czerwonych chińskich blokad, a na tych włoskich już podobno kilka V-ek składał i nigdy nie było problemu.
    Wałki podobno są w porządku, nie było problemów z założeniem blokad. Zapomniałem spytać jeszcze o cewki jak zostały sprawdzone.

Dzisiaj natomiast przyszła dwumasa i już skrzynia w trakcie demontażu. Maksymalnie w poniedziałek będzie wszystko złożone to dam znać o efekcie.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar bussoholik
    Mieszka w
    Białystok
    Auto
    AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.

Domyślnie

Nie chcę jakoś zło wróżyć diagnozom, ale wejdź sobie na mój temat o 166, znajdziesz tam link do filmy na YT z moją zużytą dwumasą. TLDR : była niesamowicie rozjechana w dwóch płaszczyznach, zniszczona i ledwo się trzymała , ale nie miało to żadnego wpływu na pracę silnika ani na komfort jazdy. Link do tematu o mojej 166 znajdziesz w stopce.

Moja 166 CF2 00 v6 2.5 - Link