Strona 1 z 5 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Temat: Wymiana oleju w MultiAir 1.4 / 105 KM - kalibracja, reset itd. - czy tylko serwis?

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo MiTo

Domyślnie Wymiana oleju w MultiAir 1.4 / 105 KM - kalibracja, reset itd. - czy tylko serwis?

Hej,

Od kilku miesięcy jestem posiadaczem 6 letniej MiTo. W sierpniu wypada rok od ostatniej wymiany oleju. Moje pytanie - czy mogę samemu wymienić olej i filtry w tym silniku? W dotychczasowych autach robiłem to samemu (dysponuje kanałem i małym domowym warsztatem). Jestem uczulony na podrabiane oleje i punkty wymiany - skontaktowałem się z polską siedzibą firmy Petronas w celu ustalenia sprawdzonych sprzedawców olejów Selenia - powiedzieli, że najlepiej kupić w hurtowni InterCars, bo oni od nich biorą.

Więc pierwsze pytanie - ile oleju wchodzi do tej jednostki (MultiAir 1.4 / 105 KM)

Drugie pytanie - czy konieczne jest podłączenie komputera i wymiana oleju w wyspecjalizowanym serwisie? Czytałem gdzieś w internecie, że po wymianie oleju w silnikach MultiAir, należy wykonać jakąś kalibrację całego układu. Nie wiem na ile to jest prawda oraz czy to nie jest zabieg czysto marketingowy. W serwisie Alfa Romeo we Wrocławiu wymiana oleju wraz z filtrami to koszt prawie 1 000 zł... Trochę dużo z uwagi, że potrafię to zrobić sam i mam gdzie...

Dzięki z góry za szybką odpowiedź.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta 1.4 Multiair / Mito 1.4 TB

Domyślnie

Może nie ten sam silnik, ale też Multiair - wymieniałem olej już 3 razy, koszt z filtrem nigdy nie przekroczył 170 zł, żadnych kalibracji nie robiłem, kasowałem tylko inspekcję serwisową. Olej Motul zgodny ze specyfikacją pod Multiair, żadnych problemów z silnikiem. Przebieg 38 tys.

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrek1983 Zobacz post
    kasowałem tylko inspekcję serwisową..
    Po co inspekcje serwisową? Jak tylko olej to wykonuje się funkcję "wymiana oleju" celem uaktualnienia parametrów w centralce
    Ostatnio edytowane przez tx555 ; 22-08-2016 o 09:49

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar meridian
    Mieszka w
    Dąbrowa G.
    Auto
    Było MiTO 1.4 MA

Domyślnie

Robiłem już samemu dwie wymiany oleju (u mnie akurat Motul) w tym samym silniku co w temacie i wykonywałem funkcję wymiany oleju w MESie a po tym trzeba wykonać Adaptację nastawników korekty dyspersji UniAir - tak samo w MESie

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

korekty dyspersji siłowników nie w każdym MA trzeba robić, nie ma potrzeby i nawet ASO nie zrobi bo się nie da- wszystko zależy od wersji/softu sterownika (niektóre obsługują tą komendę a inne nie)

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar meridian
    Mieszka w
    Dąbrowa G.
    Auto
    Było MiTO 1.4 MA

Domyślnie

A to tego nie wiedziałem U mnie trzeba bo bez tego system Start&Stop jest niedostępny i cały czas miga check.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo MiTo

Domyślnie

Czyli samemu bez odpowiedniego oprogramowania serwisowego nie jestem w stanie tego zrobić? A jeszcze pytanie odnośnie ilości oleju? Ile wchodzi do tego motoru? Więcej niż 3 litry?

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Zrobisz bez problemu , olej wymienisz a co do reszty to kupisz sobie elm-a (równowartość pizzy [emoji6] )i zrobisz sobie sam co potrzeba np lapkiem albo ewentualnie poprosić jakiegoś kolegę z klubu w Twojej okolicy dysponującym w/w

Użytkownik Znawca Avatar paweltbu
    Mieszka w
    TBU
    Auto
    MiTo 1.4 TB MA/Mazda 3 2019

Domyślnie

Cytat Napisał tx555 Zobacz post
    Zrobisz bez problemu , olej wymienisz a co do reszty to kupisz sobie elm-a (równowartość pizzy [emoji6] )i zrobisz sobie sam co potrzeba np lapkiem albo ewentualnie poprosić jakiegoś kolegę z klubu w Twojej okolicy dysponującym w/w
    chcesz powiedzieć że kalibracje Multiair zrobi się przez MES???
    Niezwykłość Alfy Romeo polega na tym... że czasem jeździ...

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał paweltbu Zobacz post
    chcesz powiedzieć że kalibracje Multiair zrobi się przez MES???
    zrobisz jeśli Twój sterownik obsługuje taka komendę-jak wcześniej pisałem , w mes jest oczywiście taka funkcja zresztą w alfaobd również.
    Ostatnio edytowane przez tx555 ; 22-08-2016 o 14:48