Cześć, od paru miesięcy jestem w posiadaniu belli 147 2.0 ts. Ostatnio zauważyłem że wskaźnik paliwa ma dziwne zachowania. Otóż po zatankowaniu 11l paliwa wskazówka normalnie się podniesie i pokaże zadowalający stan paliwa (tankowanie odbywa się od razu po pojawieniu się kontrolki niskiego stanu paliwa). Po przejechaniu 12km od tankowania, na równej płaszczyźnie samochód zostaje zgaszony. Wracam patrze a tu paliwa mniej o jedną kreskę. Pojawia się myśl co jest grane, tak nie powinno być tym bardziej że ostatnio wykonałem trasę ok. 600km ze spalaniem średnim 7.8l, jechałem na tempomacie z prędkością 90km/h bez autostrady droga wiodła przez same wsie i wskaźnik dobrze pokazywał stan (zalana do pełna). Lecz nie chodzi mi o spalanie ponieważ jestem świadom ile potrafi sobie "łyknąć" alfa. Taki przypadek przytrafił mi się któryś raz z rzędu. Zastanawiam się nad pływakiem w pompie paliwowej. Czytałem już wiele wątków na forum i żaden nie dał pełnej odpowiedzi na ten temat. W ostatnim czasie wymieniłem sporo części, uszczelka pod pokrywą zaworów, wyciskało olej z każdej strony przy okazji zalewając cewki świec zapłonowych, olej też został wymieniony ktoś nie dbał o ten samochód i to widać gołym okiem (sprowadzany w super stanie na ogłoszeniu) itd. mijając te fakty, przy odkręceniu korka z wlewu paliwa nic nie syczy nie bucha ciśnieniem, spalanie mam rzędu 11/12l w mieście a ta wskazówka ma swoje życie. Zegary są na moje oko fabryczne raczej ich nikt nie zmieniał, nie mają żadnych błędów itp. Jedyna kwestia pozostaje mi właśnie w pływaku albo w układzie elektrycznym. Innym razem był taki przypadek że po zgaszeniu wskazówka spadła też o jedną kreskę ale po jakimś tam czasie wróciła na swoje miejsce. Dzisiaj chciałem wymusić jakaś reakcję na wskazówce wykonując gwałtowne skręty, na postoju przy otwartym bagażniku naciskałem na spód bujając samochodem góra dół, co najlepsze przy tych zabiegach ruszyła się trochę w górę ta wskazówka. O co dokładnie chodzi ? Sam nie wiem. Spotkał się ktoś z was z taką sytuacją ?
Za wszelkie odpowiedzi i sugestie z góry dziękuję i pozdrawiam.