Za parę dni minie dwa lata od zakupu Alfy 147, a dzisiaj zorientowałem się, że tak naprawdę nie jestem pewien jaką moc ma moje auto (136/150/170 KM).
Wiem dziwnie brzmi, ale albo mam głupie wątpliwości, albo faktycznie jest coś na rzeczy.
Właśnie sprawdziłem niemieckie papiery od auta i nie widzę nigdzie mocy, tylko pojemność, VIN, data pierwszej rejestracji.
Z kolei na "Dokumencie Identyfikacji Pojazdu" ze stacji diagnostycznej mam moc 110kW (150KM), z tego co pamiętam oni wzięli to z VINu, tylko problem jest taki, że jak wpiszę w EPER swój VIN, to wychodzą mi trzy opcje, zobaczcie załącznik.
I teraz pytanie. Jak mogę na sto procent sprawdzić jaką moc ma silnik w moim aucie?
Z tego co widzę różne silniki mają różne oznaczenia (M91, M92, M94). Czy to oznaczenie jest gdzieś w sterowniku ECU lub na tabliczce znamionowej fizycznie?
Wcześniej na forum pytałem o Q2, które okazało się, że jest zamontowane, a zostało to odkryte przy okazji wymiany sprzęgła i dwumasy. Po VINie nie widać, że jest na wyposażeniu auta.
Natomiast nie pomyślałem wtedy o mocy.
A może jest gdzieś opcja dokładniej sprawdzić VIN?
Poza tym mam aluminiowe pedały. Gałkę zmiany biegów i zegary jak w załączniku (nie mogę wkleić linków, więc załączniki). I jest jeszcze dziwna czterolistna koniczyna na tylnych słupkach bagażnika na karoserii (sama, bez białego trójkątnego tła).
Pomóżcie proszę rozwiać moje wątpliwości![]()