No i Mito jest po korekcie na hamowni. Główny cel - uelastycznic dół - aby stało się przyjemniejsze w ruchu miejskim. Nie było celem uzyskanie dużej mocy, lecz pozbycie sie nagłego przyrostu mocy na małych prędkosciach - byc może lagu. To powodowało dyskomfort związany z szarpnięciem do przodu po wciśnięciu pedału gazu - przez część wciskania nic sie nie działo a potem nagłe przyspieszenie, poza tym czasem na zimno przyspieszanie trwało jeszcze ułamek sekundy po zdjęciu nogi z gazu.
Badania w trybie Normal, tryb Dynamic nie pozwala się zbadać na hamowni standardowej nawet po wyłączeniu ESP, trzeba użyć albo hamowni drogowej albo takiej co synchronizuje obroty przednich i tylnych kół .
Oto pierwszy pomiar na hamowni nr1:
Stwierdzono niewielki deficyt mocy i załamka krzywych sugerująca jakiś problem mechaniczny. Zalecono interwencje mechanika przed korektą mocy. Aczkolwiek moim zdaniem problemu nie było żadnego, bo moc w silniku bezdyskusyjnie była.
Pomiar na hamowni nr2:
Tu widać moc wykazana jest wyższa od mocy wykazanej na hamowni pierwszej i wyższa od nominalnej fabrycznej. 131,8KM versus 138,3 KM, nominał 135KM. Można zatem przyjąć uwzględniając potencjalne błędy pomiarowe, że silnik trzyma parametry deklarowane. Inny wniosek - sugerując sie pierwszym pomiarem można błędnie oskarżać producenta o zawyżanie deklarowanej mocy. Obie hamownie są zgodne co do momentu aczkolwiek przy różnych obrotach ok. 195 Nm przy deklarowanych 206 Nm w trybie Normal.
Wynik hamowania po korekcie mapy:
Jak widać niewielki przyrost mocy, natomiast duży przyrost momentu obrotowego.
Nałożenie krzywych mocy na jednym wykresie:
Jak widać obie hamownie są dość zgodne co do serii, krzywe szczególnie przy wyższych obrotach prawie przystają. Po korekcie widać niższą moc do mniej więcej 2600 obrotów co przełozyło sie na większą elastyczność przy małych prędkościach - po prostu przyjemniejsza reakcja na pedał gazu.
Po przekroczeniu 2600 obrotów jest duży przyrost mocy i jak widać zdolność do wykonania pracy wzrosła o zakreskowane pole pod krzywą i to sie czuje wyraźnie. Moc maksymalna to 141 KM czyli względem nominalnej zaledwie 4,44% więcej a względem pomiaru na tej hamowni mocy seryjnej 2,4% więcej. Maksymalny moment obrotowy wzrósł o 60,7 Nm względem pomiaru serii i pojawia się przy 2830 obrotach - nominał 206Nm przy 1750 obrotach czyli wzrost o 31% względem pomiaru serii i o 29% względem momentu nominalnego.
Komfort turlania się wzrósł znacznie - prawdopodobnie spadnie zużycie paliwa zgodnie z krzywą mocy, nie wiem jeszcze jak na autostradzie , szczególnie w trybie D ale wygląda to obiecująco, po porannym rozruchu na zimno już mogę napisać że jest płynniejsza reakcja silnika na pedał gazu.
Problemy: Skrzynia TCT w jakiś sposób ogranicza chiptuning, być może ma zaszyte zabezpieczenia w oprogramowaniu - mi to nie przeszkadza bo nie o moc chodziło lecz upłynnienie pracy i to wydaje się jest osiagniete.
Przy małych prędkościach tryb normal i dynamic różnią się, przy dużych różnica się zmniejszyła - takie mam wrażenie. Być może wpływ na to ma optymalizacja parametrów.
Dla dociekliwych pomiar geometrii 3D ( auto jeździ dobrze)
![]()