Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Temat: [156] JTD, sprężyny, amortyzatory

Użytkownik Świeżak Avatar Kacper_96
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    156 SW 2.5 V6 2002

Domyślnie [156] JTD, sprężyny, amortyzatory

Witam,
    Będę się przymierzał w przeciągu najbliższego pół roku do wymiany amortyzatorów i sprężyn.
    Chcę założyć sprężyny -30 oraz amortyzatory o skróconym skoku, ale ówcześnie chciałbym poznać opinie na tematy:

Jak jest przy takim zestawie, czy zawieszenie zużywa się szybciej? Nie będę pytał o komfort bo to już wyczytałem że będzie bardziej twardo mniej komfortowo ale bardziej zależy mi na własnościach jezdnych.

Co sądzicie o połączeniu na przykład -30 z przodu a -20 (lub -25 jeśli istnieje) z tyłu? Fajnie by było zachować jakąś możliwość ładowności bo zdarza mi się jeździć ze znajomymi na jakieś wypady i targamy często trochę sprzętu,
    w związku z tym kolejne pytanie jak wygląda ładowność auta przy -30 na tyle, na przykład jak wygląda sprawa z 5-cioma osobami na pokładzie czy będzie jeszcze miejsce w nadkolu żeby wrzucić coś do bagażnika?

No i na koniec jakie sprężyny polecacie?
    Największą moją uwagę przykuwają sprężyny albo Eibach albo Koni, niestety nie pamiętam o których ktoś mi kiedyś pisał że są dość miękkie bodajże.
    Amortyzatory chciałbym założyć Sachsa o skróconym skoku jednorurowe.
    Fajnie byłoby by również poznać opinie na temat amorków różnych producentów jakich używacie/używaliście.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Timurq
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Alfa Romeo 156 (FL) 1.9 JTD 115KM 2005r.

Domyślnie

Witam, ja mam do sprzedania sportowe amortyzatory i sprężyny Eibach pro damper. Auto fajnie siedzi i dobrze trzyma się drogi ale stanowczo trzeba na tym zawieszeniu omijać wszelkie studzienki, ubytki w drodze etc. bo przy tak sztywnym zawieszeniu reszta części może dość mocno ucierpieć gdyż mocniej odczuwa wszelkie uderzenia/drgania choć bardzo dobrze trzyma się drogi i wygląda hmmm... "kozacko"