Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Świsty powyżej 40 km/h i dziwnie działający nawiew

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159, 8V, 115 KM

Domyślnie Świsty powyżej 40 km/h i dziwnie działający nawiew

Poniżej 40 km/h jest cisza, ale zaraz po przekroczeniu tej prędkości Alfa zaczyna delikatnie świstać. Głośność jest praktycznie taka sam przy 40 jak 120 km/h i nie zmienia się wraz ze wzrostem ciśnienia doładowania (wyłączone radio i nawiew). Dźwięk podobny do oporów powietrza w szczelinie przy dużej prędkośći. Opony to Nexen Winguard 225/40R118.
    Druga sprawa to dziwnie działający nawiew. Włączając rano (przy temp -5 stopni C) grzanie przedniej/tylniej szyby czy temperaturę w automacie nic się nie dzieje. Dopiero jak silnik osiągnie temperaturę 55-50 stopni to układ budzi się do życia i dmucha, że mało głowy nie urwie. W manualu nawiew działa normalnie - z zadaną siłą dmuchania.
    Alfę mam od niedawna dlatego prosiłbym o informację czy w 159 to normalne (świty to opory powietrza budy sedana, a nawiewy tak mają) czy też może coś jest na rzeczy. W poniedziałek jadę do mechanika zmieniać rozrząd i płyny to może od razu zaopatrzyłbym bym się w części jeśli to np. powszechne problemy, albo chociaż wiedział czego się spodziewać, żeby nie wbić się na koszta.
    Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.

Użytkownik Znawca Avatar kowal78
    Mieszka w
    100lica
    Auto
    AR 159 Q-tronic 2009

Domyślnie

Z klimą to normalne, tak działa w trybie auto. Świstów niestety nie da się zidentyfikować z opisu. Niech mechanik sobie tego posłucha.

Użytkownik Rowerzysta Avatar megalanca
    Mieszka w
    Mikołów
    Auto
    Alfa romeo 159 2,4 TI SW,1,9 16V TI,1,9 8V

Domyślnie

Ogrzewanie działa ci normalnie ten typ tak ma chyba dlatego żeby szybciej nagrzał się silnik co do świstów to trudno powiedzieć u mnie nie świszczy ale spokojnie większość świerszczy opuści twój samochód jak zrobi się cieplej.

Użytkownik Rowerzysta Avatar piter_alfa
    Mieszka w
    Mysłowice
    Auto
    Giulia Super 2.2 JTDM '17

Domyślnie

Za świsty często odpowiedzialne jest źle poskładane podszybie plastikowe. Posprawdzaj spinki i pasowanie.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar piootr
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTDm 120KM 2008r

Domyślnie

A powiedz proszę, czy ten świst nie zmienia się jak ruszasz gałką zmiany biegów. U mnie również słychać świszczenie, szumienie, które zaczyna się od 40 km na godzinę. Ww zjawisko slyszane jest w okolicach lewego nawiewu (okolice lusterka), aczkolwiek jak ruszam dźwignią biegów, ton tego dźwięku zmienia się. Obstawiam, że problem leży po stronie skrzyni biegów, ale żaden mechanik nie potrafi stwierdzić gdzie leży przyczyną. Dźwięk pewnie niesie się po budzie dlatego wydaje się, że tam go słychać.

Wysłane z mojego D5103 przy użyciu Tapatalka

dandiego
    Gość

Domyślnie

Znów jestem szczesciazem bo nic takiego nie wystepuje u mnie w Af. Czyli morał taki że musicie sobie tłumaczyć/wmawiac ze TTTM :-)